Spiegel: Răsturnare de situație la Comisia Europeană, care e nemulțumită de angajamentele Ungariei pe tema statului de drept și ar putea propune retragerea fondurilor UE
Ziarul german Der Spiegel anunță că membrii Comisiei Europene nu sunt mulțumiți de angajamentele anticorupție ale guvernului ungar, astfel că vor recomanda retragerea fondurilor europene la Consiliul Miniștrilor de Finanțe (Ecofin), care decide în acest sens, transmite publicația maghiară HVG.
O răsturnare de situație s-ar fi produs în cadrul Comisiei Europene potrivit săptămânalului german Spiegel. În timp ce, potrivit informațiilor care circulau până acum, Bruxelles-ul era înclinat să nu suspende fondurile datorate Ungariei în cadrul procedurii de condiționalitate, corespondentul de la Bruxelles al ziarului german a fost informat că resursele vor fi totuși retrase din fondurile de coeziune ale Ungariei.
Comisia Europeană a propus în luna septembrie retragerea a aproape 70% din fondurile europene de coeziune ale Ungarei, deoarece nu consideră că protecția fondurilor UE este adecvată. Decizia finală nu va fi luată de Comisia Europeană, ci de Consiliul miniștrilor de finanțe, pe 6 decembrie.
Ca răspuns la propunerea Comisiei, guvernul ungar și-a asumat 17 angajamente pentru a putea proteja mai eficient fondurile UE. Îndeplinirea acestora este în prezent investigată de Comisie, care ar fi trebuit să facă deja săptămâna aceasta propunerea finală către statele membre cu privire la faptul dacă consideră că angajamentele maghiare sunt adecvate sau dacă se recomandă în continuare retragerea fondurilor.
Decizia este așteptată cu o întârziere de o săptămână, probabil la 30 noiembrie, miercurea viitoare.
Spiegel susține acum că Bruxelles-ul este înclinat să rețină banii. Motivul? Angajamentele luate până acum de guvernul maghiar sunt insuficiente.
În plus, guvernul ungar poate își face griji nu doar în privința fondurilor de coeziune, ci și în privința PNRR.
Deși mecanismul de condiționalitate și planul de redresare sunt independente unul de celălalt, acesta din urmă a fost, de asemenea, ținut în suspensie din cauza problemelor legate de statul de drept. Cu toate acestea, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu privire la fondurile FRR până la sfârșitul anului, Ungaria ar putea pierde o mare parte din acestea, până la 70%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii