G4Media.ro

Spionaj cibernetic rusesc: Marea Britanie acuză FSB de atacuri asupra politicienilor /…

Sursa foto: © Michael Borgers | Dreamstime.com

Spionaj cibernetic rusesc: Marea Britanie acuză FSB de atacuri asupra politicienilor / „Rusia țintește procesul democratic din Marea Britanie”

Marea Britanie acuză Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) de o campanie susținută de piraterie cibernetică, care vizează politicieni și alte persoane din viața publică, anunță BBC.

Guvernul a declarat că un grup a furat date prin atacuri cibernetice, care ulterior au fost făcute publice, inclusiv materiale legate de alegerile din 2019.

Printre cei vizați s-a numărat un parlamentar, care a declarat în februarie pentru BBC că i-au fost copiate e-mailurile.

Rusia a negat în mod repetat afirmațiile potrivit cărora ar fi implicată în astfel de activități.

Ministrul de externe Leo Docherty a declarat în Camera Comunelor că ambasadorul Rusiei a fost convocat și că două persoane au fost sancționate. Una dintre ele este un ofițer FSB în funcție.

Grupul este acuzat că a efectuat sute de piraterie informatică extrem de bine direcționată împotriva politicienilor, funcționarilor publici, a celor care lucrează pentru grupuri de reflecție, a jurnaliștilor, a cadrelor universitare și a altor persoane din viața publică. Acestea au vizat în principal e-mailurile private ale persoanelor, în urma unor cercetări amănunțite și a creării unor conturi false care să se dea drept contactele lor de încredere.

De asemenea, se așteaptă ca SUA să anunțe măsuri împotriva grupului, precizează BBC.

Se crede că grupul legat de FSB – și în special partea sa cunoscută sub numele de Centrul 18 – a vizat Marea Britanie prin furtul de informații de la persoane din viața politică și publică cel puțin din 2015. Se susține că grupul respectiv este în continuare activ.

„Rusia țintește procesul democratic din Marea Britanie”, au declarat oficiali occidentali.

Cu toate acestea, s-a considerat că această campanie nu a reușit să interfereze cu procesul democratic. „Acest grup a obținut o cantitate mare de date”, au declarat oficialii occidentali. „Aceste informații sunt folosite pentru a submina Occidentul în diferite moduri”.

Marea Britanie a acuzat deja Rusia că a intervenit în alegerile din 2019 după ce a furat documente privind comerțul dintre SUA și Marea Britanie de la parlamentarul conservator Liam Fox, care au fost apoi divulgate.

Însă atunci când a fost făcută această acuzație în 2020, grupul specific din spatele acestui atac nu a fost numit, iar acum este legat de activitățile mai ample ale aceluiași grup legat de FSB.

Cei vizați de organizație provin din tot spectrul politic.

Printre alte ținte se numără think-tank-ul Institute for Statecraft și fondatorul acestuia, Chris Donnelly, ale cărui date au fost divulgate online, precum și un fost șef al MI6, Sir Richard Dearlove.

Oficialii occidentali au declarat că grupul a fost implicat în „achiziția de informații” prin piratarea conturilor de e-mail și furtul datelor. În unele cazuri, a transmis apoi informațiile altora pentru ca acestea să fie făcute publice.

Acuzația Regatului Unit, care va fi urmată de alte acțiuni din partea SUA, este menită să perturbe activitățile grupului FSB prin demascarea acestora.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...