G4Media.ro

Spioni printre noi: Cum funcționează temutul aparat de spionaj rusesc în Europa

sursa foto: Unsplash

Spioni printre noi: Cum funcționează temutul aparat de spionaj rusesc în Europa

Având în vedere că mulți dintre ofițerii de informații ai Rusiei au fost dați afară din ambasadele din capitalele europene în ultimele 18 luni, Kremlinul a recurs la alte metode pentru a-și menține în viață rețelele de spionaj, scrie Euronews.

Atunci când trei cetățeni bulgari au fost acuzați săptămâna aceasta pentru rolul lor într-un complot de spionaj, desprins parcă din paginile unui roman de Ian Fleming, au fost expuse parcursurile pe care regimul lui Vladimir Putin trebuie să le parcurgă pentru a obține informații potențial valoroase și riscurile pe care trebuie să și le asume acum.

La suprafață, bulgarii păreau aproape nesemnificativi, fiecare având un trecut foarte variat, care poate fi urmărit pe profilurile lor de socializare.

Profilul de LinkedIn al lui Orlin Roussev afirmă că acesta deținea o afacere implicată în informații de semnal, care includea interceptarea comunicațiilor sau a semnalelor electronice. De asemenea, acesta afirmă că, la începutul carierei sale, a fost consilier la ministerul bulgar al energiei.

Katrin Ivanova afirmă pe LinkedIn că lucrează ca asistent de laborator pentru o afacere privată din domeniul sănătății, în timp ce BBC relatează că Bizer Dzhambazov s-a descris ca șofer pentru spitale.

Cei doi au condus o organizație comunitară care oferă servicii pentru bulgarii care trăiesc în Marea Britanie, BBC relatând că aceasta includea familiarizarea acestora cu „cultura și normele societății britanice”.

Deci, ce ne spun aceste profiluri despre tipul de activități de spionaj pe care bulgarii le-ar fi putut desfășura? În primul rând, trebuie să ne uităm la stadiul operațiunilor de colectare de informații ale Rusiei.

Ce fel de spioni administrează Rusia?

Rețelele de spionaj ale Rusiei din Europa – și din întreaga lume – se încadrează în patru categorii principale:

  • spioni ruși care lucrează la ambasadele străine, dându-se drept diplomați;
  • funcționari sau politicieni pe care Rusia a reușit să îi transforme și care sunt plătiți pentru a furniza informații;
  • agenți sub acoperire din Rusia, cunoscuți sub numele de „ilegali”, care duc o viață aparent normală (de obicei, se dau drept din altă țară și nu spun de obicei că sunt ruși), poate conducând o afacere sau crescându-și familiile și păstrându-și acoperirea, uneori timp de zeci de ani;
  • celule de spionaj în adormire, cum ar fi bulgarii aparent demascați la Londra, a căror misiune este de a aștepta și de a observa, de a stabili contacte și, eventual, de a încerca să obțină acces la persoane care ar putea deveni ținte de spionaj.

În ceea ce îi privește pe cei care se ocupă de spioni, în mod tradițional, GRU era serviciul de informații externe al Rusiei, în timp ce FSB era serviciul de spionaj intern, dar aceste roluri s-au schimbat oarecum în prezent.

„Sistemul rusesc este de așa natură încât trebuie să estompezi competențele, sau chiar să dublezi competențele, astfel încât agențiile [GRU și FSB] să se poată verifica și controla reciproc”, explică Ryhor Nizhnikau, expert în Rusia la Institutul finlandez pentru Afaceri Internaționale, FIIA, descriind două agenții cu misiuni similare, dar care adesea concurează pentru a se afla în centrul atenției.

„FSB, de exemplu, are un departament extern, iar rolul său s-a extins, astfel încât se ocupă de operațiunile din Ucraina, unde are acum o prezență uriașă. Iar GRU se concentrează în principal pe activitățile Rusiei în Occident”, adaugă el.

Ambasadele rusești au fost golite de spioni

După invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, sute de spioni ruși au fost declarați persona non grata și dați afară din ambasadele lor din Europa.

Acest lucru a privat Kremlinul de o infrastructură de care avea mare nevoie de agenți care puteau controla agenții de pe teren sau care puteau conduce propriile operațiuni de colectare de informații.

„O mulțime de diplomați ruși, spionii, au fost expulzați. Resursele lor umane s-au micșorat enorm”, explică Maxime Lebrun, director adjunct al departamentului de cercetare și analiză din cadrul Centrului european de excelență pentru contracararea amenințărilor hibride, Hybrid CoE, care reunește experți din 33 de țări diferite la Helsinki și care colaborează îndeaproape cu UE și NATO.

„Așa că acum trebuie să se bazeze pe rușii obișnuiți din străinătate, sau poate pe oameni din alte țări, cum ar fi Bulgaria, care pot fi constrânși să vorbească cu cineva sau să adune informații de la locul lor de muncă, poate de undeva tehnologic”, spune Lebrun pentru Euronews.

Ryhor Nizhnikau confirmă că Rusia avea nevoie să „umple golul” de spioni la ambasadele lor și „a început să trezească unii dintre acești agenți adormiți” pentru a face munca care ar putea fi făcută în mod normal de agenții de informații de la misiunile diplomatice din străinătate.

Ce fel de muncă ar putea face un agent rus?

Au existat numeroase exemple recente de agenți ruși care au fost prinși în flagrant în Europa: de la un „ilegalist” sub acoperire care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională de la Haga, la un gardian de la Ambasada britanică din Berlin care a fost recrutat pentru a spiona pentru Moscova și multe altele.

În Norvegia, un colonel GRU se dădea drept un masterand din Brazilia la Universitatea din Tromsø, unde era implicat într-un grup de cercetare care lucra cu agențiile guvernamentale norvegiene la amenințările hibride legate de regiunea arctică, potrivit serviciului de securitate PST din Norvegia.

„Acest aspect de înșelăciune este extrem de important pentru a descrie aceste persoane întâmplătoare care ar putea trece drept studenți și să facă cunoștință cu profesori sau secretare care au obținut finanțare pentru un proiect de securitate”, spune Maxime Lebrun de la Hybrid CoE.

„Am avut câteva cazuri în care nu a fost vorba de spionaj, ci mai degrabă de observarea activității unor profesori universitari cheie care nu sunt conștienți că noul lor student ar putea fi un agent FSB sau GRU”, adaugă Lebrun.

„Acest tip de spionaj aleatoriu este foarte greu de depistat”.

Un alt caz recent a implicat un agent rus care pretindea că este din Peru și care deținea un magazin de bijuterii în Napoli, în apropierea Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite ale NATO.

Pe parcursul a aproape un deceniu, ea s-a împrietenit cu înalți oficiali NATO și chiar a avut o aventură cu unul dintre ei, fiind prinsă doar atunci când numărul secvențial al pașaportului ei s-a aflat printre un lot scurs în Belarus și a atras atenția anchetatorilor Belingcat.

„Este normal, în sensul că atunci când discutăm despre înalți oficiali britanici sau NATO, uneori pot fi recrutați direct, pot deveni spionii tăi”, spune expertul în Rusia Ryhor Nijnikau.

„Dar, uneori, îi poți transforma, fără să vrei, într-o sursă de informații. Acest agent poate cunoaște soția unui oficial de rang înalt și astfel să aibă acces la această persoană, ar putea dura ani de zile pentru a o cultiva, iar această persoană poate deveni, fără să știe, un activ al serviciilor secrete rusești”, spune el pentru Euronews.

Agenții adormiți, explică Nijnikau, pot fi normali sau chiar plictisitori, doar un prieten de familie „și nu ai face niciodată legătura că în jurul tău se desfășoară o operațiune a serviciilor secrete străine”.

De ce ar fi bulgarii buni spioni ruși?

Pentru experții care urmăresc lumea obscură a spionajului internațional, nu este o surpriză prea mare faptul că bulgarii ar putea fi implicați ca agenți adormiți pentru Kremlin.

„Un bulgar ar putea fi mai deschis la constrângere pentru a spiona pentru Rusia decât un britanic”, spune Maxime Lebrun de la Hybrid CoE.

„Informațiile legate de hibrizi sunt extrem de societale, ce gândesc ei, care sunt așteptările populației și, poate, cum să insiști pe aceste puncte cu abilitate dacă este nevoie”, explică el.

Odată recrutat, un nou activ rus ar putea primi bani pentru a se muta în Marea Britanie, ar putea exista bani pentru a începe o afacere sau pentru a duce o viață normală – și poate că nici nu i se cere să facă ceva la început, cu excepția instalării.

Pentru Ryhor Nizhnikau există o explicație și mai simplă pentru care bulgarii ar putea fi recrutați de Rusia.

„Țările care au făcut parte din acest fost bloc comunist sunt una dintre principalele surse de recrutare pentru FSB și GRU”.

„Poate că ei sau membrii familiilor lor au fost recrutați în timpul comunismului sau în vremurile moștenite de după comunism. În Bulgaria sau România, este un loc unde rușii au multe oportunități de pârghie și conexiuni de mulți ani”, spune el.

„Aceasta face ca aceste națiuni să fie o țintă mai ușoară decât recrutarea unui britanic sau trimiterea potențială de agenți ruși acolo”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...