G4Media.ro

Spioni ruși, atacuri cibernetice și antibiotice: amenințările la adresa securității naționale a…

sursa foto: Lepasik | Dreamstime.com

Spioni ruși, atacuri cibernetice și antibiotice: amenințările la adresa securității naționale a Bulgariei

Spioni ruși, atacuri cibernetice și utilizarea excesivă a antibioticelor. Acestea sunt câteva dintre amenințările la adresa securității naționale a Bulgariei, pe care Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DNAS) și serviciile de informații militare și civile le-au menționat în rapoartele lor de lucru de anul trecut, transmite Mediapool, potrivit Rador Radio România.

În mod tradițional, documentele conțin puține informații concrete și analize mai degrabă generale. Principalele amenințări continuă să provină din comportamentul Rusiei.

„Comportamentul Federației Ruse rămâne principalul generator de amenințări la adresa Europei și în plan global. Kremlinul aplică un set de instrumente hibrid în evoluție pentru a distruge consensul comunității democratice în sprijinul Ucrainei, pentru a preveni extinderea NATO și a Uniunii Europene către Est și a depăși efectele economice negative din cauza sancțiunilor impuse”, se arată în raportul DANS.

Rusia continuă să desfășoare campanii de dezinformare și de propagandă și să exercite o influență cibernetică rău intenționată împotriva țărilor considerate a fi ostile.

DANS menționează câteva cazuri concrete de spioni demascați. În 2024, DANS a identificat și expulzat doi cetățeni ruși care lucrau ca spioni ilegali pentru Serviciul de Informații Externe al Rusiei. O persoană cu cetățenie rusă și columbiană, care îndeplinea sarcini pentru serviciile speciale rusești pe teritoriul țărilor UE și NATO, a fost expulzată. De asemenea, un cetățean din Belarus a intrat ilegal pe teritoriul unei unități militare. 19 cetățeni străini suspectați de implicare în activitățile serviciilor speciale rusești au fost incluși în lista informativă a străinilor nedoriți în țară pentru o perioadă de cinci ani.

DANS consideră, de asemenea, că instabilitatea din Balcanii de Vest, stimulată de factori externi și interni pentru regiune, continuă să genereze riscuri pentru securitatea și realizarea intereselor naționale ale Bulgariei.

Potențialul de destabilizare este amplificat de desfășurarea unor influențe malițioase rusești și a operațiunilor informaționale în regiune, intensificarea naționalismului extrem, concesiile de la principiile democrației și ale statului de drept, încălcarea principiilor bunei vecinătăți și a acordurilor obținute, acțiunea crimei organizate și a corupției, procesele de migrație ilegală, precum și de radicalizare în rândul unei părți a populației. „Continuă să se observe proiecții negative asupra comunităților bulgare din țările din regiune, exprimate prin escaladarea discursului instigator la ură, aplicarea discriminării, presiune administrativă, obstrucționarea activităților organizațiilor pro-bulgare, operațiuni informaționale cu caracter anti-bulgar, încercări de ștergere a patrimoniului cultural și istoric bulgar și de manipulare a istoriei”.

În 2024, cele mai frecvente atacuri cibernetice sunt legate de blocarea sistemelor informatice ale firmelor sau de furtul de date. În pericol sunt sisteme informatice ale unor instituții de stat și ale administrațiilor municipale, ale societăților care se ocupă de producția, depozitarea și exportul de produse legate de apărare, precum și ale unităților din sectorul financiar; obiective de infrastructură critică din sectorul transporturilor; spitale; organizații non-guvernamentale. DANS nu oferă exemple concrete legate de aceste cazuri.

Raportul pentru 2024 al Serviciului bulgar de Informații Militare vorbește de o creștere a riscurilor de securitate cibernetică. Serviciul avertizează că se extind obiectivele și domeniul de aplicare al operațiunilor cibernetice ofensive împotriva sistemelor critice și în Bulgaria. Riscul de diversiuni și sabotaj împotriva unor elemente ale infrastructurii critice a crescut, de asemenea, semnificativ.

Și în 2024, au existat numeroase astfel de incidente, mai scrie în raport, fără a specifica exemple sau ținte. Cazuri de la începutul anului arată că aceste instrumente hibride vor fi aplicate intensiv și în 2025.

DANS avertizează, de asemenea, cu privire la creșterea rezistenței la antimicrobiene (RAM), cauzată de utilizarea frecventă a antibioticelor și de limitarea drastică a opțiunilor de tratament.
Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Acest articol confirma temerile si ceea ce se spune: Rusia va ataca cibernetic Europa. n Autoritatile nu vor sa recunoasca oficial. Rusia a bagat frica in Europa.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.