G4Media.ro

Spionii cibernetici ai Chinei vizează firmele aerospațiale și de apărare din Rusia

Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Spionii cibernetici ai Chinei vizează firmele aerospațiale și de apărare din Rusia

Potrivit firmei taiwaneze de securitate cibernetică TeamT5, grupurile de hackeri sponsorizate de statul chinez, inclusiv Mustang Panda și Tonto Team, au luat în vizor firmele aerospațiale și de apărare din Rusia pentru a aduna informații despre capacitățile militare ale Moscovei, transmite Politico.

În ciuda „parteneriatului fără limite” dintre Rusia și China, „constatările noastre tehnice conturează o imagine diferită”, a declarat Che Chang, analist principal în domeniul amenințărilor cibernetice la TeamT5.

Cercetările indică faptul că, deși cele două țări își mențin sprijinul strategic în chestiuni geopolitice – cum ar fi războiul din Ucraina și tensiunile legate de Taiwan – spionajul cibernetic susținut de stat continuă. Se pare că hackerii chinezi s-au concentrat asupra programelor de arme avansate ale Rusiei, în special asupra submarinelor nucleare. Echipa Tonto s-a dat drept Rubin Design Bureau, un important producător rus de submarine nucleare, în încercarea de a obține date sensibile.

Grupurile cibernetice chineze vizează și Europa, SUA și Taiwan. Mustang Panda a fost implicat recent într-o operațiune de răspândire a programelor malware în străinătate.

În ciuda acestor activități de spionaj, Moscova nu a ridicat probleme diplomatice. Rusia și China au semnat mai multe acorduri, în 2009 și 2015, prin care s-au angajat să nu efectueze atacuri cibernetice una împotriva celeilalte. Cu toate acestea, Chang afirmă: „Suntem siguri că guvernul rus este conștient de faptul că China desfășoară aceste atacuri, deoarece unele companii rusești le-au atribuit.”

Companii rusești, precum gigantul telecom Rostelecom, au recunoscut amenințările cibernetice chineze. În 2023, Rostelecom a identificat grupurile chineze APT 10, 15, 31 și 41 drept amenințări-cheie. Potrivit lui Oleg Shakirov, doctorand la Johns Hopkins SAIS, Rusia tratează astfel de incidente drept „un fel de problemă tehnică, nu o problemă politică.” Această atitudine contrastează cu poziția sa vocală atunci când se confruntă cu atacuri cibernetice din partea SUA sau a Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.