G4Media.ro

Spionii cibernetici britanici marchează cea de-a 80-a aniversare a computerului secret Colossus…

Sursa Foto: Wikipedia

Spionii cibernetici britanici marchează cea de-a 80-a aniversare a computerului secret Colossus / A fost primul computer digital din lume, un cadru de doi metri înălţime cu întrerupătoare şi prize traversate de numeroase cabluri

Agenţia britanică de informaţii GCHQ (Government Communications Headquarters) a marcat joi cea de-a 80-a aniversare a lui Colossus, un computer conceput pentru spargerea codurilor care a ajutat la înfrângerea Germaniei lui Hitler, de o importanţă atât de mare încât a fost ţinut secret timp de mai multe decenii, transmite joi Reuters, citată de Agerpres.

În 1944, Colossus, primul computer digital din lume, a decodat mesajele germane care le-au dat de înţeles forţelor aliate că planul lor elaborat timp de un an de a-l păcăli pe Hitler în privinţa locaţia invaziei a fost un succes, ceea ce a dat astfel undă verde „Zilei Z”.

În perioada premergătoare debarcărilor pe coasta franceză, un moment de cotitură în cel de-al Doilea Război Mondial, Colossus a jucat un rol esenţial, din culise, şi este descris de mulţi experţi drept elementul care a scurtat războiul.

Un cadru de doi metri înălţime cu întrerupătoare şi prize traversate de numeroase cabluri, Colossus a desfăşurat şi perforat benzi de hârtie, folosind 2.500 de valve pentru a procesa informaţiile mai rapid ca niciodată, reducând astfel timpul necesar pentru decodarea mesajelor de la săptămâni la ore.

Abia la începutul anilor 2000, însă, a fost dezvăluită existenţa lui Colossus, iar în prezent, la 80 de ani de la punerea lui în funcţionare, agenţia britanică de informaţii GCHQ a publicat o serie de imagini şi sunete inedite pentru a marca această aniversare.

„Inovaţia tehnologică a fost întotdeauna în centrul activităţii noastre aici, la GCHQ, iar Colossus este un exemplu perfect al modului în care personalul nostru ne menţine în fruntea noilor tehnologii – chiar şi atunci când nu putem vorbi despre asta”, a declarat directorul GCHQ, Anne Keast-Butler, într-un comunicat.

Colossus, care era încă folosit de agenţia de spionaj la începutul anilor 1960, a fost dezvoltat de Tommy Flowers. El a urmat maşinii de descifrare a codurilor „Bomba”, dispozitivul electromecanic al lui Alan Turing care a descifrat codul Enigma al marinei germane începând din 1940, o descoperire care a făcut subiectul filmului thriller „The Imitation Game” din 2014.

Noile imagini, publicate joi, includ o schiţă a lui Colossus şi o fotografie cu angajaţi ai Serviciului Naval Regal Feminin (WRNS) care îl operau. Secretul din jurul lui Colossus era atât de mare încât mulţi dintre ingineri şi membri ai personalului nu ştiau ce este de fapt, notează Reuters.

Primul Colossus a fost livrat la Bletchley Park, pe atunci sediul Şcolii guvernamentale ultrasecrete de coduri şi cifruri, la 18 ianuarie 1944. Până la sfârşitul războiului, erau în funcţiune zece astfel de aparate. Unitatea a fost redenumită în 1946 GCHQ, cu sediul la Cheltenham.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...