G4Media.ro

Spitalele regionale din Iași și Cluj: au fost semnate contractele de organizare…

Foto: Proiectul Spitalului regional Iași - Ministerul Sănătății

Spitalele regionale din Iași și Cluj: au fost semnate contractele de organizare de șantier în prezența premierului Ciolacu / Banii pentru spitale vin majoritar din împrumuturi și de la bugetul statului, cu o componentă mică de fonduri UE

Două contracte de execuție pentru faza 1 din construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj, organizarea de șantier, au fost semnate miercuri la sediul guvernului, în prezența premierului Marcel Ciolacu. În paralel au fost lansate licitațiile pentru faza a doua și ultima, construcția propriu-zisă a celor două spitale.

Potrivit guvernului, cele două proiecte vor costa circa 7 miliarde de lei, din care cea mai mare parte vor fi împrumuturi și fonduri de la bugetul național, urmând ca din fonduri europene să fie atrase circa 710 milioane de lei.

Contractul pentru organizarea de șantier de la Spitalul Regional Iași a fost semnat cu compania Ness Proiect Europe și are valoarea de 26,2 milioane de lei, iar contractul pentru Spitalul Regional Cluj a fost semnat cu compania Ubitech Construcții și are valoarea de 52.2 milioane de lei.

„Investițiile pentru construirea celor două spitale regionale sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuție a celor două spitale regionale, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani. Este un moment de mândrie și îl felicit pe domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila pentru ceea ce a făcut să aducă aceste proiecte cât mai aproape de realizare” a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ceremoniei, potrivit unui comunicat al guvernului.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va avea o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt. Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj va avea o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale. De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

Context

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, a acuzat constant ultimele guverne că au pierdut fondurile europene ce puteau fi atrase pentru finanțarea acestor spitale. Ea a criticat și tergiversarea construcției propriu-zise.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. pentru ca PSDNLUDMR nu a fost in stare sa ia fonduri din PNRR

    • Motivul principal este frica de verificarile facute de UE. E mai usor sa scapi de justitia din Romania decat cea din UE. Multe investitii cu fonduri europene s-au oprit pentru a fi reluate cu imprumut de la stat, unde a mai usor sa manipulezi costurile.

  2. Ce s-a întâmplat cu fondurile pentru construirea spitalelor din PNRR?

  3. @REDACTIE G4 MEDIA: Fotografia atasata acestui articol nu reprezinta propunerile de arhitectura ale spitelor regionale. Este un edificiu din alta tara (posibil Turcia).

  4. Pai nu constructorul isi face organizarea de santier?

  5. Păi așa se procedează la patrioții de carton , nu se fac spitale cu bani europeni ca nu se pot fura ușor , mai bine cu împrumuturi plătite de fraieri , cu niște costuri umflate normal să poată ciordi partidul unic la scară largă . Da asta e ,pe patrioții români nu-i interesează .

  6. Mult mai greu sa furi din fonduri europene. Asa ca, las’ pe fraieri sa plateasca dobanzi la imprumuturi si sa suporte inflatie.

  7. S-au evitat în mod inexplicabil fondurile din PNRR,pentru ca până la urmă să se construiască odată aceste spitale cu bani din bugetul național și din împrumuturi.Oricum e bine să se edifice cât mai repede aceste spitale,e datoria clasei politice care a ratat alocarea de fonduri prin PNRR.