G4Media.ro

Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc are heliport, după ani de așteptări…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc are heliport, după ani de așteptări / Pacienții cu probleme cardiace în stare gravă vor putea ajunge la Târgu Mureș mult mai rapid

Cel mai mult au așteptat construcția heliportului medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe din Miercurea Ciuc, pentru că acum au posibilitatea să ceară elicopterul de la Târgu Mureș pentru pacienții cardiaci în stare gravă. Timpul de transport al acestor pacienți la Târgu Mureș se scurtează de aproape două ori
cu elicopterul, spun medicii, transmire Radio Mureș, preluat de Rador.

Heliportul a fost construit în curtea Spitalului din Miercurea Ciuc și este funcțional din această săptămână.

Cu toate acestea nu a fost utilizat, deși a fost un caz medical care necesita intervenția elicopterului, precizează coordonatorul UPU SMURD din Miercurea Ciuc, dr. Kacso Jolan: „Heliportul este un lucru extraordinar de bun și pentru noi pentru că sunt cazuri care nu se pot rezolva în spitalul nostru. Aici, mă refer, în special, la cazurile de infarct miocardic acut, aceste cazuri fiind trimise la Târgu Mureș pentru intervenție chirurgicală. Datorită faptului că aceste patologii trebuie să ajungă cât mai repede la un centru superior, este foarte important elicopterul pentru noi pentru că ajunge cam în 35 de minute, în loc de o oră și jumătate, două, cum ar ajunge cu ambulanța. Încă nu a fost folosit pentru că vremea nu a permis. A fost caz pentru elicopter doar că vremea nu a permis zborul”.

Heliportul din Miercurea Ciuc este deservit de 15 persoane – angajați ai Spitalului și pompieri.

Prima încercare de construire a unui heliport în curtea Spitalului de Urgență din Miercurea Ciuc a fost în urmă cu trei ani. Banii din proiectul european câștigat pentru construirea acestuia s-au pierdut, ca urmare a coordonării defectuoase a acestuia, spun autoritățile harghitene.

Ulterior, Consiliul Județean Harghita a reluat proiectul și l-a construit din surse proprii, valoarea acestuia fiind de 1,2 milioane lei.

Misiunile care se operează pe heliport sunt cele primare, care se execută direct la locul accidentului, de unde se preia un pacient în stare gravă, misiunile secundare constând în transportul unui pacient de la o unitate spitalicească și misiunile speciale, care înseamnă transportul de organe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ce prostie!

    Detest obiceiul spitalelor de 2 lei de a se perfectiona in a transfera pacientii in alte spitale, doar pentru ca ei nu sunt in stare sa dezvolte toate specialitatile de care ar putea avea nevoie cetatenii pe care ii deservesc.

    Daca nu reusesc mintile luminate ale lumii sa inventeze teleportarea, lasati-o in grija SJU Miercurea Ciuc sau Suceava. E pasul urmator dupa heliport. Sa poata fi transferati pacientii pe orice vreme.