G4Media.ro

Spitalul din România construit din donații. „Statul ne-a simțit ca pe o…

Sursa foto: Facebook Asociația „Dăruiește Viață”

Spitalul din România construit din donații. „Statul ne-a simțit ca pe o amenințare. Unii miniștri au luptat cu noi”

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, spun într-un interviu pentru Europa Liberă că, în prima parte a anului viitor, va începe procedura de recepție a noului spital, iar primii copii pacienți vor putea veni în noua clădire în a doua jumătate a lui 2023.

Proiectul a început în 2015, din dorința de a îmbunătăți condițiile de tratament din Secția de oncopediatrie a Spitalului Marie Curie din București. Unitatea are nouă niveluri, 187 de paturi și cinci săli de operații.

E primul spital de oncologie pediatrică din România, realizat din donațiile a peste 350.000 de persoane fizice și 7.000 de companii. Construirea spitalului, toate echipamentele, plus centrala termică, au costat aproape 43 de milioane de euro.

„Vrem să fie primul spital în care părintele să aibă certitudinea că a găsit cel mai bun loc în care să-și trateze copilul bolnav de cancer și să nu mai viseze să plece în străinătate. Acesta e visul nostru”, susțin fondatoarele Asociației Dăruiește Viață.

Acestea vorbesc și despre reticența statului, care a privit acest proiect ca pe o amenințare și recunosc că, în ultima vreme, guvernanții, cel puțin la nivel declarativ, s-au arătat dornici să susțină asociația: „Cred că s-au uitat la noi așa, ca la o ciudățenie, și se uită încă. Totdeauna am auzit întrebarea ‘ce e în spatele vostru, ce vă mână în luptă?’”.

Spitalul va fi donat statului de către Asociația Dăruiește Viață, dar Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu spun că vor rămâne implicate în boardul unei secții din cadrul spitalului: „O să-l donăm, dar n-o să-l abandonăm. Sutele de mii de donatori ne întreabă ce se va întâmpla cu el, se tem că, odată intrat pe mâna statului, se va alege praful. Cu siguranță vom rămâne cel puțin la nivel de observatori”.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu sunt convinse că valul schimbării vine, iar societatea civilă a crescut foarte mult în ultimii 10 ani: „Avem o grămadă de oameni buni care plătesc taxe și impozite, care nu fură, care nu plagiază. Oamenii aceștia cred că își vor crește copiii așa, ca ei. Ne vom face bine, dar nu peste noapte și nu fără efort”.

Noul spital va găzdui secțiile de oncologie pediatrică, hematologie, radioterapie pediatrică, chirurgie, neurochirurgie, bloc operator și ATI ale Spitalului de Urgență pentru Copii Marie Curie.

Pe lângă acesta, Asociația Dăruiește Viață va construi încă o clădire care va găzdui restul secțiilor din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, adică ORL, pediatrie, nefrologie, ortopedie, diabet, și care ar putea fi gata în 2027.

Asociația Dăruiește Viață vrea să transforme și clădirea veche a Spitalului Marie Curie în hotel, spațiu de cazare pentru părinți și copii, spațiu de training pentru personalul medical, spațiu de cercetare. Acesta va deveni un campus medical în următorii ani.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Bravo lor, spitalul cu totul a costat 43milioane de euro in timp ce anual platim pe pensiile speciale ale plagiatorilor si trantorilor 2.5 MILIARDE de euro, deci sa ne intelegem astea sunt miliarde anual

    • am auzit ca niste ministri malefici sosocar-putinisti au scos limba la ele intr-un mod intimidant

    • Degeaba o sa se umple spitalul de medici fanarioți care o sa de-a tonul la șpagă și împreună cu funcționarii statului fanariot se pun pe luat șpagă contra condiționarea internării. Sa sistemele ,surorile,infirmierele,bucătăria,toate posturile vor fi invadate de același trib fanariot lacom lăcuste care vor distruge tot și vor internă și opera numai pe shpaga. Blestemul fanariot asupra României. Doctor Ciomu fanariotul este un exemplu.

  2. Nu ar trebui sa ma duca gândul la aceasta intrebare,dar totusi ,cum traim in Romania întreb:doctorii care vor lucra aici vor lua Șpaga? (Sunt una dintre cele 350000 de persoane care au donat cativa ani prin sms)

    • 👏🏻👏🏻👏🏻

    • @ M – Sunt, de asemenea, unul dintre cei care au dotat luna de luna mai multi ani pentru spitalul asta. Intrebarea ta este tare trista! Dar, stii ceva, speranta moare ultima, zic si io, poate, cine stie, se schimba lumea in bine… ca altfel, nu ne-a mai ramas nimic.

    • Chiar dacă intenția întrebării este bună zic doar atât; „…vor LUA șpagă?” Nu le mai DAȚI ȘPAGĂ si asa nu vor mai lua. Când vor CERE spaga sunați și autoritățile!

  3. una din cei care le sta in gat spitalul acesta a fost,este,si va fi madam firea-sarma pentru ca ,doamnele acestea doua au aratat cum poti sa faci ceva fara sa furi banii destinati construirii acelui lucru,fara sa-ti angajezi toate neamurile,fara sa dai lucrarile la toate firmele de casa care iti dau para-indarat,si mai ales fara sa te lauzi la toate posturile de televiziune platite din bani publici!

  4. Felicitari si mult succes , la cat mai multe spitale . Deci in privat se poate face doar statul esuat a lui Iohanita ( PNL PSD) nu poate face nimic . Doar ne mint si ne fura.

  5. Sunteți o țară de proști, care votează hoți PSDNL.

    • mintea aia putina cata ai iti joaca feste.. generalii k.r.i.m.i.n.a.l.ii.s-au dus la hAURolaci iar cel mai multi sunt fesenistii USLinosi ai lui Iliescu care au u.c.i.s. la propriu la revolutie s care i au batut si gazat pe romani la mineriade si in august 2018

    • Felicitări celor de la Dăruiește viața !

      Ignorați trolul !

    • Felicitări celor de la Dăruiește viața !

      Ignorați trolul Usl !

    • 600 de romani u.c.i.s.i.pe zi de Covid din cauza hAURolacilor lui Simion care le-a bagat in cap sa nu se vaccineze, sa nu poarte masca si sa nu se protejeze in.plina pandemie
      600 de romani u.c.i.s.i.din cauza celor de la MAI care i-au lasat pe hAURolaci sa-si faca de cap in pandemie si sa faca mitinguri cu sute de persoane fara sa pateasca nimic

  6. Au setat un prag foarte incomod pentru toti hotii din guvern si primarii – 43 de milioane.
    Cum o sa se justifice o constructie similara facuta cu un pret de trei ori mai mare?
    Da’ ce zic eu?! Milioane s-au dus pe studii de fezabilitate si statul roman nu a construit absolut nimic in 30 de ani…..

    • De-asta pun bețe în roate și sunt ofticați pe succesul acestui proiect, pentru că pune reflectoarele pe ei… și ce să vezi, strălucește incompetența și ticăloșia din ei.

  7. Să îl doneze statului e cea mai proastă soluție. E că și când l-ar dărâma. Statul distruge tot pe ce pune mâna. Și asta „datorită” specialiștilor USL care conduc acest stat de mai bine de 30 de ani!!!

    • Nu s-ar fi putut construi altfel. A fost conditie initiala donatea catre stat, la final.

      Intrebarea este daca e vreo sansa, cat de mica, sa nu ajunga in maxim 5 ani ca orice spital de stat si care mecanism anume il va face sa fie o exceptie.

      Altfel zis, un Jaguar nou, dat unui taximetrist bombardier, cum va arata dupa o perioada scurta de folosinta? 🤔

    • Am vorbit cu Uscatu, i-am pus această întrebare, speră să păstreze managementul.

  8. Bravo lor, au demonstrat ca se poate face ceva pentru tara asta daca nu sunt furati banii, asa cum se intampla in cazul proiectelor geationate de stat.

  9. Bravo celor care s-au implicat în realizarea acestui spital pentru copii !
    Consider că atingerea scopului pentru care a fost realizat acest spital depinde în primul rând de competența și implicarea personalului medical (dacă va fi donat statului, in selecția personalului medical și administrativ nu fie implicat politicul).

    • Sperăm să nu se repete situația de la Bacău, spital terminat de 11 ani și încă nefuncțional. Construit de liberali și frânat la max. de PSD. USR spectatori !

    • @ Margineanu – Spitalul ala din Bacau are o poveste nu tocmai magulitoare nici pentru liberali, nici pentru pesedisti!

  10. Ce se poate face cu 50 milioane de euro in sistemul privat? Un spital modern
    Ce se poate face cu cateva miliarde de euro „de la stat”? Pensii speciale

    Cine ia pensiile speciale?Doctorii?Asistentii din spitale?Profesorii?Naah…Politistii cu 12 clase si salarii mari fara sa faca nimic, „cumetrii de la curtea de conturi” care nu gasesc deloc neregului, Ciolacu „Nea Ion de la raion”
    Scarba de cei 500 de hoti „alesi”

  11. Fara infinitiv in politica, „statul ne simtit …” !

  12. Conform licitației demarate în aprilie 2020,valoarea totala estimata a contractului de PROIECTARE a Spitalului Regional Craiova este de 18,5 milioane euro cu TVA.

  13. “Statul ne-a simtit ca pe o amenintare” … pentru ca aceste doua incredibile doamne au aratat ca se poate cu bani muuuult mai putini.
    Romani, ca sa aveti spitale si autostrazi , mergeti la vot si nu mai votati banditii USL!

  14. Statul este PSDNL

  15. Normal că statul eşuat şi mafiot se simte ameninţat de oamenii cinstiţi şi de bună credinţă! Funcţionarii publici îi admiră pe Clanul Cămătarilor, Clanul Caranilor, Clanul Sportivilor etc

  16. unghia in gat, po.rcule

  17. ti s-a incalzit jumatatea aia de neuron uselistule!mars si pupa-i in dos pe ciolacu&bode!si pe simion si sosoaca!

  18. Prevad un esec rasunator acestei minunatii de Spital pentru copii, imediat ce Statul roman va pune mana pe el: pai, un Spital ultra-mega modern cere bani multi, tratamentele moderne, inovative costa bani multi, cere MANAMERI PROFESIONISTI dedicati pacientilor iar noi citim ca an dupa an Bugetul Minsiterului Sanatatii scade, la fel se intampla la fiecare rectificare bugetara la jumatatea fiecarui an!
    Banii alocati Sanatatii se duc intr-o gaura neagra, nimeni NU stie cat a costat tratamentul fiecarui bolnav internat o perioada intr-un spital din Romania!
    La Spitalul privat, la externare bolnavul primeste o Fisa de decont, cu Costurile fiecarei zile(cazare+masa+ tratament, procedyuri, medicamente!) si el pateste tot ce nu deconteaza CNAS!!
    Platesti si Spitalul are in fiecare moment socotelile la zi!
    La Spitalele de stat lipsa digitalizarii, clientelismul politic fac ca traseul banilor sa fie ascuns, nimeni nu da socoteala cand pleacca de pe o functie inalta….Tara nimanui, ca in oricare Institutie publica din Romania…
    „Statul roman a esuat in misiunea fundamentala de a-si proteja cetatenii”, spunea dl Iohannis pe 1 octombrie 2021 dupa tragedia de la Spitalul Constanta unde au murit arsi de vii 9(NOUA) oameni nevinovati…nimeni nu a raspuns, ancheta e ingropata, ca dosarul revolutiei, etc…
    Fereasca Dumnezeu sa ajunga pe mana Statului roman…

  19. Mafia pnlpsd fac spitale regionale de 10 ani cu 600 de mil de euro buc dar nu au turnat nici temelia, până acum au plătit sute de mil pe proiecte 😂inca se discuta in alianta mitocanilor daca elimina wc urile din curtea scolilor

  20. Ooo
    E iar acea perioada a anului când lumea alege unde să cotizeze cei 2% din impozite?
    Acum are mai mult sens smirocaiala cu ce fain construiește asociația lu pește prăjit spitalu.
    Dacă banii din impozitele și taxele oamenilor ar fi mers prin filiera autorităților mamă ce ar fi urlat și DNA pe la televizor

  21. Hai domnule ca spitalul asta a fost dat si la televizor,ala ultramodern de la reclama electorală,a lu’ „diamantu'”!!!Aaa,nu e ăla,ăsta este real!!!Aaa,deci d-aia nu-l da la televizor,ca este real!😁

  22. Hai domnule ca spitalul asta a fost dat si la televizor,ala ultramodern de la reclama electorală,a lu’ Tudorache”diamantu'”!!!Aaa,nu e ăla,ăsta este real nu virtual!!!Aaa,deci d-aia nu-l da la televizor,ca este real!😁
    Chiar,ce s-a mai întîmplat cu banii aruncati pe acea minciună ultramodernă?S-a inceput vreun proces ceva,sau tur…,statul plateste?Macar diamantele lui Tudorache sa fie recuperate.Nu de fostul primar,ci de stat.

  23. DACA s are da in mandat construction de obiective fara ingerinte legale s are Mai putea

  24. @Eugen – Ba postacule, esti pruost, da’ rau de pruost! Iete ca io le cunosc pe doamnele astea, pe amandoua, si stiu toate greutatile de care s-au lovit in toti anii astia, chiar asa stau lucrurile deficientule! Te faci ca uiti mizeriile pe care le facea madam firea a lu’ pandelica (…mica, ca prea rimeaza)

  25. Iniţiativa e lăudabilă, dar tratează efectul, nu cauza. Starea sistemului sanitar de la noi nu e dată doar de lipsa dotărilor, ci şi de resursa umană (care ori lipseşte, ori e slab pregătită) şi de legislaţie.
    Nu am auzit până acum pe nimeni care să investească în universităţile de medicină. Studenţii se duc pe banii lor la stagii în străinătate sau rămân şi învaţă ce pot de la ,,eminenţele cenuşii” ale medicinei de la noi, acei domni profesori eterni care n-au niciun interes să scoată din şcoală pe alţii mai buni. Chiar şi doctorul Ciomu a predat până în ultima clipă… adică până prin aprilie, că după aia s-a dus pe lumea ailaltă. Ce medici credeţi că vor lucra în noua clădire? Tot ăia care lucrează acum în cea veche! Eventual va începe o avalanşă de transferuri de la alte spitale din ţară… deci nu s-a rezolvat nimic, ba chiar s-a întărit zicala aia că dacă vrei doctor bun, trebuie să mergi la Bucureşti. Dacă chirurgii pediatri din Constanţa, să zicem, îşi cer toţi transferul la Marie Curie (că sigur e incompletă schema de personal, deci au unde veni), pe copiii din Constanţa cine-i mai tratează dacă n-au bani de drum la Bucureşti?
    Abia acum citesc de un ,,spaţiu de training pentru personalul medical”… poateasta ar fi trebuit făcut într-o etapă mai incipientă a proiectului?
    Legislaţia e foarte proastă (nu doar cea privitoare la sănătate), ca să construieşti ceva ai nevoie de studii, avize, aprobări, proceduri de licitaţie (iar firmele private mari nu prea mai lucrează cu statul – fie pentru că vor să-şi primească banii în avans sau maxim în ziua facturii şi nu după aprobarea filei de buget, fie pentru că au fost prinse cu şpaga şi nu mai au acces în SEAP). Privatul nu stă nici cu Curtea de Conturi în spinare, nici cu ANAP-ul, nici nu-şi publică achiziţiile în Jurnalul Oficial UE (logic, când ştii că statul vrea să dea 100 lei pe ceva şi tu poţi să faci profit vânzându-i acel ceva cu 20 lei, o să te duci la licitaţia statului cu preţul de 80 lei şi câştigi sigur licitaţia). Sistemul cu buget anual încurajează astfel de practici, pentru că toate firmele care încă fac afaceri cu statul ştiu că în trim. IV trebuie majorată execuţia bugetară spre 100%, aşa că în prima jumătate a anului practic boicotează mai toate licitaţiile importante, urmând să vină în toamnă, cu preţuri mai mari.
    A, da, apropo de legislaţie, uităţi-vă cum unii medici au norme întregi la un spital de stat, gărzi la alt spital şi mai fac şi consultaţii la cabinete individuale sau în clinici private 4 – 5 h pe zi. Dacă de la privat nu pot să lipsească (că se plăteşte), de la gărzi nu prea pot să lipească (că şi acolo se plăteşte extra), oare de unde lipsesc? Că ziua nu are decât 24 ore. Cineva, undeva, speculează nişte scăpări legislative… oare nu ar trebui corectate?
    Dar ONG-urile au rămas deja în istorie că ,,au făcut ceva”, firmele care au donat au rămas cu imaginea, iar statul a luat-o în bot încă o dată, dar asta nu mai contează, pentru că statul întotdeauna o va lua în bot, fie că o merită, fie că nu.

    • A gasit Rafila „solutia”:
      26 decembrie 2022: Alexandru Rafila: „Autorităţile române ar putea apela la medici din afara UE pentru a acoperi deficitul de personal din sistemul de sănătate”.
      Autorităţile române ar putea apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din sistemul de sănătate şi caută soluţii pentru cadrul legal.
      Anunţul a fost făcut de ministrul de resort, Alexandru Rafila, într-un interviu la TVR.
      Adica din India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka….
      „Importam” din ce in ce mai mult din ce in ce mai multe domenii, inclusiv oameni care sa munceasca in Romania!!
      Usor de imaginat cum se va goli Romania in urmatiorii 30 de ani, cred ca romanii vor deveni minoritari in propria tara!!!

    • Foarte corecta observatia: la un spital modern, dotat dupa standarde europene ai nevoie de medici, de personal calificat corespunzator, capabil sa foloseasca aparatura moderna, de consumabile specifice care costa bani grei…
      Mi-e greu sa inteleg cum vor face, la Spitalul privat Sfantu Constantin din Brasov unde sotul meu e tratat de cancer la vezica, medicii au facut toti stagii de pregatire in Spitale din occident, aparatura si procedurile si tratamentele moderne cer specialisti foarte bine pregatiti…
      Sunt multe cazuri inca in Romania(le arata PRO-TV la „Romania, te iubesc!” si te crucesti) de Spitale care au achizitionat aparatura moderna care zace prin subsolurile spitalelor nefolosita….
      Nu stiu ce soarta va avea acest Spital, care „inghite” bani multi ca sa fie eficient….pe mana cui va ajunge, ce management va avea, ca daca pun PSD sau PNL un politruc de partid se duce totul pe apa sambetei, mai ales daca citim ca autoritatile nu-s prea incantate sa se „inhame la jug” cu asemenea Spital modern, care va fi in vizorul presei si al Romanilor!

  26. Daruieste Viata a dovedit cu spitalele modulare din Piatra Neamt si Bucuresti ca se poate face ceva ieftin de calitate care sa fie util si folosit in continuare VS „organizarile de santier” PSNLUDMR scumpe, nefolositoare,inchise de la PIPERA si LETCANI

    dar romanul voteaza in cintunare PSDNLUDMR

  27. La usl un astfel de spital costa 200milioane pe hârtie, la fundație 400mil, la rosu 1miliard si se opresc dupa 10 ani ca nu mai au bani!

  28. Asa cum scria mai sus ,,Meșterul Manole” cred ca cel mai mult deranjează prețul cu care a fost construit și dotat acest spital, la standarde S.F. . Sa zicem 50 mil.euro.
    Din acest motiv statul mafiot nu va construi niciun spital în România. Va trebui sa dea socoteala pentru superoferta de preț finala ! Bravo ,, Dăruiește viata”!!!!

  29. Felicitări pentru cele două doamne!Cu un plus pentru d-na Gheorghiu pentru că nu are la ,,aprecieri” (pe Fb) pe cele două trompete varaniste Oana și Ursu -Exces de Putoare.Orice ar fi făcut ele pentru ridicarea acestui spital..

  30. „Statul ne-a simțit ca pe o amenințare. Unii miniștri au luptat cu noi” pai normal asta e o necesitate pentru tara?
    Statul a susținut și donat cu abnegatie pentru o utilitate publică esențială cum ar fi căsuța Dl prefericit (care din ce vad a fost doare de vreo 4 ori mai mare că și costuri). Pai de spitale avem noi nevoie cu atâta fericire?
    E bine că și aici ca și acolo investiția se întoarce în proprietatea statului că doar au contribuit la ambele nu?

  31. Sint știrea spitale private cum dracu numai cu ele a avut statul român ceva nu cumva ele fac și ceva politica că dacă erau doar filantroape nu avea nici dracu treabă cu ele daca vrei sa faci bine lași dracu politica

  32. Du-te și mai bagă un vaccin, dar fati-l direct in creier.