G4Media.ro

Spitalul din România cu cel mai ridicat grad de vindecare Covid. 98.4%…

Sursa Foto: G4Media.ro

Spitalul din România cu cel mai ridicat grad de vindecare Covid. 98.4% dintre pacienți au supraviețuit. Managerul, la un an de la primul caz:  Ne așteptăm la un nou val în martie-aprilie. Suntem asaltați din toate părțile

Peste 9780 de persoane au trecut prin Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca de la debutul pandemiei. Primul caz oficial descoperit la Cluj a fost pe data de 28 februarie 2020, în urmă cu un an. Proicentul celor care s-au vindecat este de aproape 99%. Cele două secții de Terapie Intensivă amenajate aici sunt pline în continuare și există solicitări de peste tot pentru alte locuri.

Stăm de vorbă cu managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Ioan Mureșan.

„Dacă mă gândesc retrospectiv și analizez ultimul an, de la primul caz din SCBI, aș putea spune că am avut un examen foarte dificil, dar pe care l-am trecut cu brio. Urmează și altele. Anul trecut pe vremea asta ne uitam cu groază la ce se întâmplă în China, în Italia și am pregătit spitalul pentru ce este mai rău, ne-am pregătit pentru ce este mai rău. A fost foarte rău, dar nu atât încât să nu gestionăm situația. Era o panică generală la vremea respectivă. Era panică peste tot”, a declarat pentru G4media.ro managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

Cifrele unui an pandemic în spital, arată așa: 9780 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Din cei 9780, 160 au decedat. Procentul de supraviețuire este de 98.4%, cel mai mare din toate spitalele din România care tratează exclusiv cazuri Covid în ultimul an.

Aici funcționează și două secții de Terapie Intensivă pentru cazurile severe, unde e nevoie de intubație și ventilație mecanice. Dar procentul ridicat de supraviețuire are și o altă explicație. Secțiile de zi din spital sunt dotate toate cu instalații de oxigen. Un pacient care se află în stare proastă, cu saturația scăzută, evită în multe cazuri drumul spre Terapie Intensivă, fiindcă primește oxigen în salon.

„Este vorba, practic, de pre-terapie intensivă. Toate secțiile funcționează la noi ca pre-terapie, astfel încât pacientul ajunge mai greu într-o situație în care nu se mai poate face mare lucru. În felul acesta mai eliberăm câte un pat și din Terapie Intensivă, unde cererea este foarte mare. Un pacient care e stabilizat, care are o evoluție bună pe TI, e mutat în secțiile celalate, pe pre-terapie, unde primește oxigen în continuare, dar patul din Terapie Intensivă rămâne liber și putem ajuta pe altcineva, fiindcă e nevoie constantă de locuri pe Terapie. Un pat liber se ocupă imediat”, adaugă managerul spitalului.

Cea mai dificilă perioadă, spune el, a fost în luna aprilie, anul trecut, când spitalul începuse să proceseze teste RT-PCR.

„Toată lumea ne asalta și nu făceam față. În aprilie doar aici se făceau teste, dar admit că nu făceam față. A fost un moment în care ne-am simțit depășiți. Apoi am adus un alt aparat, s-au deschis și alte spitale și lucrurile s-au stabilizat. Presiunea este în continuare pe secțiile de Terapie Intensivă. Suntem asaltați de peste tot, din toată țara, din județele învecinate, de peste tot. Avem încă multe de făcut în spital. Pandemia ne-a arătat că trebuie să ne pregătim mereu, să fim vigilienți, să fim atenți.”

La ce să ne așteptăm în lunile următoare în privința cazurilor?, l-am mai întrebat pe Mureșan.

„Am discutat cu colegii medici, vorbim mereu și ne așteptăm în martie-aprilie la al treilea val pandemic. Sper să fie, măcar, mai ușor. Ne bazăm pe vaccinare și pe dorința oamenilor de a se vaccina, e cam singura soluție acum, să nu se ajungă la spitalizare, să nu crească din nou presiunea pe sistemul medical. De februarie am profitat, am modernizat câteva secții și le-am sugerat mai multor angajați să meargă în concediu, au nevoie și medicii de concediu, e firesc. Le-am spus să se ducă acum, căci apoi nu știm ce se va întâmpla, ce ne așteaptă. Ne pregătim de al treilea val”, a mai spus Ioan Mureșan.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Ce-mi place cand ardealu da lectii!
    Bine ba!
    Restul tarii este un mare excrement tiganesc!

    • Eu ma intreb care ti-o fi ție problema cu știrea asta, care este de bine…invidia și rautatea bata-le vina.

    • @n,

      Unde ai vazut tu invidie?
      Nu am nici o problema cu stirea, tu ai o problema cu cititul si intelesul.
      Esti roman deci nu-i mare buba ca esti analfabet functional, mai toti sunteti asa.

    • @m si la un moment dat afli ca X medic are radacini moldave, ca 1/2 din ITisti au facut facultate la Iasi, si relizezi cat de prost esti ardelean get-beget

    • @m si la un moment dat afli ca X medic are radacini moldave, ca 1/2 din ITisti au facut facultate la Iasi, si relizezi cat de … esti ardelean get-beget

  2. Periodic apar știri despre eficiența ridicată în vindecare a pacienților covid-19 a acestui spital. Ceea ce nu înțeleg este de ce ministerul sănătății sau colegiul medicilor sau orice altă autoritate nu generalizează procedurile medicale folosite în acest spital în toate spitalele din țară și/sau din lume ?!? Sau poate că nu-i chiar așa ?!? Poate ar fi util să știm numărul de paturi disponibile și durata medie de tratament a unui pacient. Pentru cei 9780 de pacienți care au trecut prin spital în ultimele 360 de zile, cu o durată medie a tratamentului de 10 zile, rezultă că, zilnic, în spital au fost internați 272 de pacienți. Așa o fi ?

    • Poti creste eficienta usor daca trimiti cazurile cele mai dificile la Bucuresti sau daca media de varsta a celor internati este cu 20 de ani mai mica decat la restul spitalelor… Nu spun ca e cazul aici, dar daca nu se analizeaza in detaliu motivele, orice e posibil.

  3. Ce grad de vaccinare are in randul medicilor asistentelor si personalului auxiliar?

  4. Câți vindecați erau asimptomatici internați cu forța?

  5. Mai pe romaneste, la Cluj se interneaza oameni cu simptome minore sau asimptomatici, ca sa se faca planul cincinal la vindecati. In realitate, nu exista tratamente eficiente, cu exceptia dexa, care se gaseste oriunde.

    • @Julien Înainte să emiți astfel de enormități, Informează-te mai întâi.

    • De aceea, in cele 67 de spitale inchise pe 1 aprilie 2011 nu se gaseste niciunul din Cuj Napoca. Doar altii, mai prosti, atat de prosti incat sa voteze PDL, trebuie sa se vaccineze doua judete mai incolo.

    • Informeaza-ne tu, ca tu pari sa stii.

  6. Din legile lui Murphy am retinut una. La capitolul minciuni exista minciunele, minciuni minciuni sfruntate si statistici. Categorisiti-o dvs pe asta.

  7. Bravo clujenilor!
    Uite ca se poate sa fii si ALTFEL, CHIAR DACA NU ESTI UNA , DOUA, LA TELEVIZOR, SAU POMENIT IN VREUN DISCURS DE CATRE MAI MARII MINISTERULUI SANATATII, ARAFAT SAU A ALTOR INSTITUTII.
    OAMENII ISI FAC TREABA.
    BRAVO!
    Ah, sa nu uit: Domnul ministru voiculescu are 22 de CONSILIERI. PENTRU CATA LUME SE INGHESUIE AIUREA IN MINISTER, ONORIFICI SAU NU, IMI PAR MULTI, PREA MULTI CONSILIERI.
    SI DACA CHIAR ARE NEVOIE DE TOTI, CRED CA ATUNCI TOTUL IN MS AR TREBUI SA ZBARNAIE. CE NU S-A FACUT IN ANI, SA SE FACA ACUM.
    CEEACE NU E CAZUL. NICI UN SEMN DE PRIMENIRE A FUNDURILOR LIPITE CU GLUE IN SCAUNELE DE DIRECTORI, SEFI SI SEFUTE DIN MINISTER.
    PUTE AERUL DOMNULE MINISTRU, MAI DESCHIDETI GEAMURILE , FACETI CURATENIA DE PRIMAVARA MACAR…