Spitalul Județean Alba a semnat contractul de proiectare și execuție pentru construcția unor secții de oncologie și cardiologie. Investiția fusese inițial scoasă din PNRR
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a semnat, vineri, contractul de proiectare și execuție pentru construcția noi secții de oncologie și a compartimentelor de radioterapie și cardiologie intervențională.
Contractul a fost semnat cu SC Concelex, liderul asocierii de firme care a câștigat licitația pentru proiectarea noului corp de spital.
Managerul instituției medicale, Diana Mârza, a declarat că termenul de finalizare este anul 2026. La semnarea documentelor au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, precum și deputatul liberal de Alba, Florin Roman.
Este de fapt vorba despre un spital nou, care va avea cinci etaje (plus subsol) și un heliport. Această construcție va fi unită printr-o pasarelă de actualul sediu al secției de Oncologie.
Valoarea totală a proiectului este de peste 277 de milioane de lei, din care 13,8 milioane de lei reprezintă cofinanțare din partea Consiliului Județean Alba, iar restul sunt fonduri europene nerambursabile din PNRR.
Cu acești bani vor fi finanțate atât construcția, cât și dotările viitorului spital. Clădirea va avea o suprafață construită de peste 1.000 de metri pătrați și va fi destinată tratării în regim de spitalizare, spitalizare de zi sau ambulator a pacienților diagnosticați cu diverse forme de cancer.
Investiția vizează de fapt construcția unui nou spital cu spitalizare continuă, cu capacitate de 90 de paturi, care va funcționa în subordinea Spitalului Județean Alba, sub forma unei secții noi.
Secția de oncologie medicală va avea 30 de paturi, radioterapia – 25 de paturi, secția de îngrijiri paliatie – 25 de paturi, iar un compartiment de hematologie – 10 paturi.
De asemenea, va exista o secție de spitalizare de zi, destinată tratamentelor de chimioterapie, cu o capacitate de 9 paturi și 22 de scaune.
Pe lângă acestea, proiectul prevede și construirea unui ambulatoriu cu 4 cabinete de consultație și săli de tratament, cu spații administrative.
La ultimul etaj va fi secția de Cardiologie intervențională, dotată cu angiograf.
Reamintim faptul că secția de oncologie din Alba Iulia se afla printre cele șase proiecte care au pierdut inițial finanțarea, ca urmare a unei solicitări de modificare a PNRR, adresate de Guvern Comisiei Europene.
- G4Media a dezvăluit în exclusivitate acest lucru. Detalii aici: EXCLUSIV Șase spitale sau secții noi, tăiate din PNRR / Spitalul de boli infecțioase din Brașov, spitalul Gerota din București, Secția de Oncologie din Alba Iulia printre proiectele care pierd finanțarea
Era vorba despre șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale, care pierdeau finanțarea din PNRR, din cauza „riscului ridicat” de nerealizare.
O cerere de modificare a PNRR a fost trimisă atunci (septembrie 2023) de Guvern la Bruxelles. Documentul a fost obținut de Economedia și G4Media și făcut public.
Ulterior, finanțarea spitalului de oncologie și cardiologie intervențională din Alba Iulia a fost reintrodusă în PNRR, cel mai probabil în urma unor negocieri politice.
„Noi liberalii, care am introdus această investiție în PNRR în timpul mandatului de ministru al fondurilor europene, a lui Marcel Ioan Boloș, am convins că Spitalul Județean Alba a închis în timp procedurile pentru proiectare și execuție. Argumentele noastre au convins coaliția” a declarat la momentul respectiv, deputatul de Alba, Florin Roman.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank