G4Media.ro

Spitalul Județean din Târgu Mureș intră în sistemul de telemedicină pentru neonatologie…

Sursa foto: Spitalul Marie Curie

Spitalul Județean din Târgu Mureș intră în sistemul de telemedicină pentru neonatologie / Medicii de aici pot colabora pe cazuri medicale cu omologii din Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova și Pitești / Sistemul permite inclusiv diagnosticare de la distanță

Sistemul de telemedicină al Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost dat în folosinţă, anunță Agenția de presă Rador.

Târgu Mureș intră astfel în rețeaua națională de telemedicină pentru terapie intensivă neonatală, care este formată acum din 10 secții: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești, SCJ Mureș și SCJU Târgu Mureș.

„Este un sistem de videoconferință securizat care, suplimentar, permite și atașarea de aparate și echipamente medicale în videoconferință, ceea ce permite o diagnosticare la distanță, permite o a doua opinie din partea unui coleg aflat într-un alt centru, facilitează transferurile nou-născuților critici, pentru că pregătește echipa care primește nou-născutul, știe la ce să se aștepte”, spune președintele Asociației Cristi Vasiliu, Delia Vasiliu.

În Terapia intensivă neonatală a SCJU Târgu Mureș ajung nou-născuți grav bolnavi din aproape toată țara, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Mariana Negoiță.

„Odată cu punerea în funcțiune a telemedicinei, neonatologii de la Târgu Mureș se pot conecta în timp real cu colegii lor din alte 9 secții similare. În timp ce discută prin videoconferință, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât şi datele afișate de aparatele la care este el conectat şi pot efectua investigații de la distanță în timp real, sistemul permiţând conectarea ecografului sau aparatului de radiologie. Pe lângă accesul facil la o a doua opinie medicală, schimbul rapid și precis de informații între secții ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienților între secții din orașe diferite. Pot fi evitate astfel supraaglomerarea secțiilor și expunerea nou-născuților la transferuri inutile”, spune Mariana Negoiță.

Secția îngrijește cazuri foarte complexe, inclusiv nou-născuții cu malformații cardiace, care vor fi operați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a subliniat pentru Radio Tg.Mureș şeful secției Chirurgie Cardiovasculară Adulți și Copii din cadrul institutului, dr. Horațiu Suciu.

De multe ori, evident, există o diferență de experiență medicală și de dotare, dar care poate fi compensată prin transmiterea informațiilor și prin stabilirea unui tratament corespunzător nou-născuților. Totul are, evident, în vedere, în primul rând un tratament bun acordat acestor nou-născuți, acestor pacienți critici, și în al doilea rând, ca transferul să se facă strict pentru cazurile cele mai grave, care au nevoie imediat de expertiza și de dotările secției de neonatologie a SCJU Târgu Mureș.

Proiectul de instalare a telemedicinei în Secția de Terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a cuprins atât aparatura și software-ul specializat, conectarea cloud și accesul la internet, cât și pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...