Spitalul regional din Cluj primește finanțare de la Comisia Europeană. Pas mare pentru primul din cele trei spitale regionale anunțate din 2014 și amânate în fiecare an
Comisia Europeană a anunțat luni că a aprobat finanțarea din fonduri UE cu 47 de milioane de euro a Spitalului Regional din Cluj, potrivit unui comunicat al executivului european. Este vorba despre primul din cele trei spitale regionale (alături de Iași și Craiova) promise de guvernele succesive ale PSD încă din 2014 și amânate an de an.
Finanțarea va veni din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și va fi utilizat pentru construirea și echiparea noului spital, care va deservi întreaga regiune de Nord-Vest a țării.
Context. Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși), potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnic-economici pus în dezbatere publică. Spitalul ar urma să fie construit în patru ani, amplasamentul fiind comuna Florești.
Cele mai importante detalii din proiect:
Cost: 2,5 miliarde de lei, cu o investiție eșalonată pe patru ani
Capacitate: 849 de paturi și 19 săli de operație. Spitalul va avea 774 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital, printre care și pacienți arși.
Finanțare din fonduri europe și de la bugetul Ministerului Sănătății
Locație: Terenul selectat este în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj Napoca. Terenul a fost primit de la Consiliul Județean Cluj
Construcție: Va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje). Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp.
Parcări: Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol. În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz. În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Heliport: Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți.
Centrele medicale din noul spital:
– Centrul pentru cap și gât
– Centrul toracic
– Centrul abdominal
– Centrul pentru articulații, coaloană vertebrală și traumă
– Centrul de medicină internă
– Centrul pentru mamă și copil
Foto: Macheta Spitalului regional Cluj / Ministerul Sănătății
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii