G4Media.ro

Spitalul regional din Constanța, care va fi realizat în parteneriat cu Guvernul…

Sursa Foto: Pexels.com

Spitalul regional din Constanța, care va fi realizat în parteneriat cu Guvernul Turciei, va avea caracter atât public, cât și militar 

Guvernul are în vedere construirea spitalului regional de urgenţă de la Constanţa ca un obiectiv spitalicesc cu „un caracter atât public, cât şi militar”, după modelul aplicat de MApN în cazul achiziţiei unor echipamente, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

„Rolul meu în această discuţie (…) este acela de a susţine în mod, să spunem aşa financiar, partea de cofinanţare pentru a completa bugetele necesare acestor spitale regionale, (…) pentru a asigura derularea prin alte metode, s-a dat exemplul aici unor implementări în sistem parteneriat public-privat pentru anumite spitale şi, desigur, un al treilea model (…) – şi anume încercarea şi a unui alt sistem de implementare; ca model avem spitalul regional de urgenţă de la Constanţa, care să poată fi atribuit într-un sistem similar modului în care anumite echipamente se achiziţionează în zona Ministerului Apărării. (…) Am văzut în spaţiul public anumite interpretări eronate vizavi de bugetul alocat MApN – şi anume cei 2% din PIB, nu se afectează cu absolut nimic angajamentele asumate de MApN pentru România în calitatea noastră de stat membru NATO. Deci, sunt alocări suplimentare, pentru ca acest obiectiv spitalicesc să fie realizat cu un caracter atât public, cât şi militar”, a spus Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria având ca temă principală stadiul privind realizarea spitalelor regionale asumate prin programul de guvernare.

Ministrul a precizat că sistemul luat în calcul pentru Constanţa este unul care poate aduce şi „o implementare mai rapidă”.

„Se va merge pe un model al unui proiect deja existent, (…) se vor încheia, desigur, protocoale, acorduri între miniştrii Sănătăţii şi Apărării din România cu cei din statul în care a fost identificat un astfel de obiectiv, pentru că vom şti exact cât a costat şi care a fost termenul de realizare a acelui obiectiv. (…) Poate fi o procedură foarte rapidă şi dacă ea se dovedeşte a fi una de succes poate fi aplicată şi în alte situaţii şi nu numai în cazul infrastructurii spitaliceşti, poate fi extinsă ca şi abordare şi în alte zone. (…) Cu alte cuvinte, banii vor fi alocaţi din bugetul de stat cu ocazia primei rectificări bugetare, să spunem. Nu ne opreşte nimeni ca până atunci pe toate documentele prealabile acestei finanţări să fie parcurse, semnate, aprobate la nivel de guvern, poate şi o informare în cadrul CSAT, fiind vorba de infrastructură, să-i spunem, cu caracter militar, şi, desigur, după aceea în Parlament, exact ca în alte situaţii care au dus la astfel de proceduri şi la nivel de Parlament. După care, desigur, (…) proiectul tehnic decis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării şi trecut efectiv la faza de implementare, practic, o etapă foarte rapidă”, a explicat Teodorovici.

Întrebat când ar urma să se discute în CSAT tema legată de spitalul regional de la Constanţa şi dacă se va aplica acelaşi regim şi pentru un alt proiect, cel al unui spital la Deveselu (judeţul Olt), el a spus: „Nu o decizie în cadrul CSAT (…) practic, o informare. Este normal, este o infrastructură cu caracter militar şi o discuţie în CSAT. (…) La prima reuniune a acestuia nu facem decât să prezentăm foarte clar lucrurile pentru a vedea cu toţii, cei care sunt membri în CSAT, despre ce este vorba. (…) Vor fi cu siguranţă elemente care vor fi, să spunem aşa, confidenţiale, fiind o structură militară sau şi militară, şi atunci poate fi un cadru de discuţie, dar este doar o etapă intermediară până când tot cadrul legal va fi aprobat. Şi referitor la cel de la Craiova, să spunem zona Deveselu, acolo este unul dintre cele 3 spitale pe zona de fonduri europene, astăzi are caracter civil spitalul fiindcă face parte din finanţarea europeană. (…) Începem cu acest proiect, Constanţa, spital regional de urgenţă. Este o abordare, să-i spunem, de tip pilot şi care sperăm că o să producă şi rezultatele scontate”.

Ministrul a subliniat că pentru Guvern domeniul Sănătăţii este o prioritate, „fie că se finanţează din banii bugetului de stat, fie din fonduri europene, fie din împrumuturile de la instituţiile financiare internaţionale, fie din parteneriat public-privat, fie din alte metode care permit finanţarea unor astfel de obiective atât de importante”.

Recent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că spitalul regional de la Constanța va fi construit în parteneriat cu Guvernul Turciei.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că pentru spitalul regional din Iaşi a fost predat studiul de fezabilitate integral, studiul de fezabilitate pentru spitalul regional de la Cluj va fi depus în această lună, iar pentru cel din Craiova – în luna mai.

  • Citește și:

Turcia, tot mai multe contracte din bani publici în România. Relațiile București – Ankara înfloresc sub PSD, care atacă violent companiile din Occident

Contractele României cu Turcia se vor extinde și în domeniul militar / Ținta este ca schimburile comerciale bilaterale să depășească 10 miliarde de dolari

Sursa foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Turcii sunt mult mai civilizati decat noi. Institutul Cantacuzino a trecut miseleste de la civili la armata…

  2. Pai la cata armata avem noi, spitale militare lipsesc. Cand au fost ridicate spitalele militare, in trecut, armata era in floare, plus stagiu militar obligatoriu pentru restul populatiei masculine si nu numai.
    De ce nu se fac spitale civile.
    Ne pregatim de razboi sau vor sa creasca numarul „organelor”?

  3. pariu pe o lada de bere ca nu l termina in 5 ani incompetentii astia. s au unit romanii si turcii sa faca un spital. noaptea mintzii!

  4. Guvernul PSD/ALDE cheltuieste banii de inzestrare militara pe spitale.

    Va avea „caracter militar” – adica banii vin de la armata si cam atat.

    Suntem inca in comunism. Institutele tehnologice primeau mai multi bani pe vremea lui Ceasca, deci toate institutele erau tehnologice.

  5. „avem spitalul regional de urgenţă de la Constanţa, care să poată fi atribuit într-un sistem similar modului în care anumite echipamente se achiziţionează în zona Ministerului Apărării” – inteleg ca Discotecarovici vrea sa faca niste investitii pe model militar, cu incredintare directa pe motiv de… militar. Chiar ne ameninta ca o sa extinda modelul si la altele: probabil autostrazi, scoli, fabrici si uzine. Militare toate. Iar justitia va fi tot militara daca, Doamne fereste, se pune de vreun shmen.

  6. ce bataie de joc.