G4Media.ro

Sporirea capacităților de spionaj alimentează temerile că Ungaria construiește un stat care…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Sporirea capacităților de spionaj alimentează temerile că Ungaria construiește un stat care își supraveghează cetățenii ­- Analiză Balkan Insight

Este deosebit de îngrijorător că guvernul Viktor Orban își crește cheltuielile cu spionii și tehnologia de supraveghere de cel mai înalt nivel într-un moment în care nemulțumirile sociale cresc rapid, arată o analiză a publicației Balkan Insight.

În ultimele săptămâni, milioane de maghiari au primit un sondaj oficial pe care trebuie să-l completeze pentru recensământ. Ceea ce a urmat pe rețelele de socializare maghiare a fost o explozie de anxietate, uneori chiar de paranoia totală. De ce guvernul premierului Viktor Orban se interesează atât de meticulos de locuințele, standardele de viață și așa mai departe? Ar trebui să recunosc că dețin două televizoare cu ecran plat? Și, oricum, unde vor ajunge toate aceste date private sensibile?

Recensămintele sunt cele mai obișnuite instrumente aflate în mâinile guvernelor pentru a colecta date esențiale în scopuri de cercetare și de elaborare a politicilor. Cu toate acestea, în Ungaria, acest nou recensământ nu numai că a exploatat o neîncredere profundă în tot ceea ce ține de guvern, ci și temerile că Orban construiește un stat de supraveghere.

Anul trecut, s-a dezvăluit că Ungaria și-a spionat proprii cetățeni – inclusiv jurnaliști, proprietari de companii media și politicieni – cu ajutorul unui program israelian de spionaj de ultimă generație numit Pegasus. Zvonurile privind operațiunile secrete de supraveghere împotriva jurnaliștilor și a opoziției au circulat ani de zile, dar aceasta a fost prima dată când au fost prezentate dovezi credibile.

Mesajele de recensământ au început să sosească în perioada în care, la sfârșitul lunii septembrie, un raport al Times of Israel susținea că Avnon Group din Israel furnizează Ungariei tehnologie de nivel militar „pentru a urmări discursul online și pentru a analiza și înțelege opinia publică”, precum și pentru a monitoriza social media. Șeful de cabinet al lui Orban a negat instantaneu că guvernul ar fi contractat compania israeliană, dar acest lucru ar putea însemna cu ușurință că o agenție de informații, nu un minister, a semnat de fapt contractul.

Urmărirea activității din social media a cetățenilor disidenți nu este ceva nou pentru guvernul ungar. În 2017, de exemplu, a fost dezvăluit faptul că unul dintre foștii secretari de stat ai lui Orban a ajutat guvernul polonez, care seamănă cu el, să urmărească, să cartografieze și să analizeze activitatea pe Facebook a lucrătorilor din domeniul sănătății care protestau. Investigația a fost o dovadă în plus că Polonia urmărește îndeaproape și învață din manualul maghiar.

Nu doar în sfera online, guvernul Ungariei își intensifică supravegherea în aceste zile. În urmă cu câteva săptămâni, surse independente din Ungaria au raportat că echivalentul ungar al NSA, Serviciul Special pentru Securitate Națională (SSNS), a lansat un apel deschis pentru recrutarea de așa-numiți supraveghetori – agenți secreți sub acoperire a căror sarcină este de a urmări și spiona fizic țintele. Această ofertă de locuri de muncă ciudată a fost publicată la doar câteva luni după ce guvernul a majorat fără precedent cu 50% bugetul agențiilor de informații, alocând 30 de miliarde de forinți (70 de milioane de euro) în plus celor trei agenții civile de informații. Jumătate din această sumă a mers către SSNS, operatorul supravegherii reale și digitale.

Tehnologia de supraveghere, în special armele cibernetice, nu sunt ieftine. De exemplu, am descoperit recent că Ungaria a cheltuit de fapt cel puțin 6 milioane de euro net pentru procurarea programului de spionaj Pegasus în 2017-2018. A fost aproximativ aceeași sumă pe care un alt utilizator abuziv al instrumentului din UE – Polonia, din nou – a plătit-o pentru Pegasus. În ambele țări, agențiile guvernamentale au contractat companii de brokeraj deținute de foști spioni din epoca comunistă pentru a încheia o înțelegere cu vânzătorul, NSO Group din Israel. În schimbul milioanelor de euro din banii contribuabililor, Ungaria a achiziționat o cotă Pegasus pentru monitorizarea a până la 50 de dispozitive de telefonie mobilă în același timp.

Cu toate acestea, Pegasus este doar unul dintre multele programe spyware existente. Cu câteva zile înainte ca așa-numitul „Proiect Pegasus” să explodeze în presă vara trecută, Citizen Lab, cu sediul în Canada, a descoperit, în cadrul unui studiu detaliat, urme ale unui alt spyware israelian. Aceștia au descoperit că sistemul firmei de spyware Candirou, cu sediul la Tel Aviv – capabil să infecteze nu numai smartphone-uri, ci și calculatoare și notebook-uri – a fost operat și din Ungaria, conform analizei lor asupra datelor de scanare a internetului. Încă nu se știe cine ar putea fi acest operator, precum și care sunt țintele sale. Ca de obicei, guvernul Ungariei nu a comentat.

Mai recent, Balcanii au fost zguduiți de propriul scandal de supraveghere. În Grecia, un al treilea program israelian de spionaj numit Predator a fost plantat pe telefoanele unuia dintre cei mai importanți lideri ai opoziției din țară, precum și ale unor jurnaliști. Cu toate acestea, datele de înregistrare ale companiei arată că producătorul Predator, Cytrox, nu este înregistrat doar în Israel, ci și în Ungaria. Din nou, nu se știe dacă Ungaria găzduiește doar o parte din operațiunile firmei de spionaj sau dacă statul maghiar însuși i-a angajat. (Cytrox este prezentă și în Macedonia de Nord, unde locuiește directorul general al companiei, Ivo Malinkovski).

Citește tot articolul pe BalkanInsight

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pana nu-demult multi eram invidiosi ce fel de premier are Ungaria dar de la o vreme pare-se ca a cam luat-o pe ulei 😄 Vom vedea rezultatele dupa ce se termina razboiul din vecini.