Sportivii de aur ai României: Vlad Frățilă, un copil de 11 ani cu viitor promițător la canoe, după ce a înregistrat performanțe la înot și șah: ”Vrea să fie programator, ca să poată lucra de oriunde și să aibă timp de competiții”
Ultimele două săptămâni au fost de aur, la propriu, pentru sportul românesc după ce reprezentanții tricolorului nostru au urcat pe podium la cele mai importante competiții care se desfășoară în această perioadă. David Popovici a doborât, din nou, recorduri mondiale, atât la seniori, cât și la juniori, devenind cel mai rapid înotător din lume, la doar 17 ani.
Simona Halep a marcat o revenire spectaculoasă în top 10 WTA, după o perioadă de declin, și a câștigat turneul de la Toronto, cu noul său antrenor Patrick Mouratoglu.
Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu au câștigat argintul la proba de dublu mixt, la Campionatele Europene de tenis de masă de la Munchen, iar România a obținut șase medalii la Campionatele Europene de Canotaj de la Munchen. Din acestea, trei medalii au fost de aur: dublu vâsle feminin (Ancuța Bodnar și Simona Radiș), dublu rame masculin (Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan) și dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvescu).
Nu în ultimul rând, o performanță istorică a fost cea a canoistului Cătălin Chirilă care a obținut medalia de aur la canoe simplu pe 1.000 metri, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax (Canada). Este o performanță pe care România nu o mai obținuse de 36 de ani, de la trofeul obținut de Aurel Macarencu, în 1986.
Din fericire, în spatele sportivilor de aur ai României de astăzi se încolonează copii muncitori, conștiincioși, serioși, cu spirit de sacrificiu bine înrădăcinat și cu mentalitate de învingători, care înregistrează deja performanțe la competițiile la care participă. Unul dintre exemple este cel al lui Vlad Frățilă, un puști de 11 ani din București, cu un viitor promițător la canoe, după ce a înregistrat performanțe la înot și șah. G4Media a stat de vorbă cu Paula Frățilă, mama micului campion, care ne-a povestit care a fost traseul puștiului până acum și cum își propune să arate în următorii ani:
Reporter: De la ce vârstă practică Vlad kaiac-canoe și care sunt cele mai mari performanțe ale sale?
Paula Frățilă: Vlad a făcut înot de la 3 ani până la 9 ani, timp în care a câștigat 5 medalii de aur la categoria pe spate și 5 de argint la categoria pe față (pierdea secunde la săritura pe față). Apoi a venit pandemia și mi-a fost teamă să îl mai las la bazin. A ales să practice canoe din septembrie 2020, la vârsta de 9 ani și a performat extrem de repede, câștigând 5 medalii de aur consecutive. La clubul CSM București se face kaiac și canoe. Vlad a ales să practice canoe pentru că este un sport mai greu și mai interesant. Șah a făcut tot înainte de pandemie la clubul lui Andrei Murariu unde a obținut două medalii de aur.
Rep.: Am văzut că Vlad a obținut performanțe și în concursuri de înot și șah? Cum își împarte timpul pentru a le putea face pe toate, pentru a îmbina sportul și școala?
P.F.: Vlad are un program foarte încărcat cu lucruri care îi fac plăcere. El decide ceea ce vrea să facă fără să fie impus de noi, părinții. La canoe are trei antrenamente pe săptămână, în timpul școlii, dar recuperează în vacanțe când face două antrenamente pe zi: unul dimineața și unul după-amiaza. Pe lângă canoe și scoală, are o pasiune și pentru programare în C++ și Python.
Rep.: Care considerați că sunt principalele lui calități?
P.F.: Își organizează timpul și își dozează energia pentru a excela la tot ce își propune. Adoră competițiile și nu se lasă până nu este numărul 1 în tot ceea ce face. Este ambițios, foarte muncitor și conștiincios.
Rep.: Ce crede că va face peste 7-10 ani, să spunem? Care este visul lui?
P.F.: Visul lui este să fie un bun programator, să aibă independență de a lucra de unde vrea și când vrea, ca să poată avea timp și de sport/competiții sportive.
Rep.: Deși am vorbit că a practicat sau practică kaiak-canoe, înot sau șah, putem vorbi și de alte pasiuni? Cum își petrece timpul liber?
P.F.: Timp liber nu are decât în concediile cu părinții, căci în vacanțele școlare se pregătește pentru competiții. Cum am spus mai sus: pasiunile lui actuale sunt canoe și programarea. Dacă are o zi fără nici un obiectiv stabilit spune că se plictisește și că a pierdut o zi din viața lui degeaba.
Rep.: Ce sacrificii face un copil de 11 ani pentru a ajunge campion?
P.F.: Depinde. Vlad face totul din plăcere. Nu consideră că face niciun sacrificiu. Dar eu îi văd bătăturile din palmă, îl aud cum se plânge de durere de genunchi și umăr, îl văd cum învață și își face temele în avans ca să poată face și antrenamentele la canoe fără să îi afecteze performanță școlară. Menționez că la examenul național de clasa a IV-a a luat maximul de puncte fără nicio greșeală.
Rep.: Știm foarte bine că în România infrastructura sportivă este la pământ iar echipele de copii și juniori, mai ales cele care practică sporturi nautice, se antrenează în condiții nu tocmai fericite. Cum se întâmplă în cazul fiului dumneavoastră? Beneficiază de condiții bune de pregătire, simte nevoia de mai mult, de mai bine?
P.F.: La clubul CSM București condițiile de antrenament sunt foarte bune. Antrenorul Fane Milos este foarte dedicat, bărcile și pagăile sunt într-o condiție bună. Sala de sport pe timp de iarnă este foarte dotată. Singurul lucru care îl facem în particular este asigurarea echipamentului SPF vara și a costumului de neopren pentru toamnă.
Rep.: Ce ar face Vlad, campionul de 11 ani, pentru ca România să aibă performanțe mai mari în sport?
P.F.: Vlad vrea să fie un exemplu pentru restul tinerilor de vârsta lui care își pierd timpul în alte activități neproductive ca rețelele de social media. Se poate face sport și performanță fără să cheltui mulți bani, trebuie doar un time management bun și voință. El spune că orice faci, trebuie să îți dai silința să o faci foarte bine. Este dispus să facă și voluntariat cu alți copii să îi învețe cum să își împartă timpul între școală, sport și alte pasiuni și chiar să le dezvăluie disciplina învățată de la șah, înot și canoe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii