Spre deosebire de alte mari companii americane, Apple refuză să renunţe la programele sale de diversitate criticate de Donald Trump şi aliaţii săi
Apple nu vrea să renunţe la programele sale de diversitate, echitate şi incluziune (DEI). În perioada premergătoare învestirii lui Donald Trump, o serie de mari companii americane, precum McDonald’s, Meta, Ford şi Walmart, au anunţat că îşi încheie programele D&I, însă consiliul de administraţie al gigantului tehnologic a votat împotriva unei propuneri a acţionarilor în acest sens, relatează AFP, transmite News.ro.
Propunerea a citat decizii recente ale Curţii Supreme şi a prezentat argumentul că DEI prezintă „riscuri de litigiu, reputaţionale şi financiare pentru companii” şi ar putea face Apple mai vulnerabilă la procese.
National Center for Public Policy Research, un grup de reflecţie conservator, doreşte să fie „abandonate eforturile în domeniul D&I”, potrivit unui document oficial al Apple prezentat vineri Comisiei americane pentru valori mobiliare şi burse (SEC). Potrivit grupului, programele de diversitate în recrutare expun companiile la potenţiale acţiuni în justiţie, ca urmare a unei hotărâri a Curţii Supreme împotriva discriminării pozitive în universităţi.
Consiliul de administraţie al Apple, din care face parte şi Tim Cook, şeful companiei californiene, a respins însă acest argument, subliniind că Apple are un program „bine stabilit” pentru respectarea legii.
Membrii consiliului de administraţie au acuzat că prin această propunere se încearcă să se „micro-managerieze” compania. Aceştia au declarat că propunerea „urmăreşte în mod inadecvat să restricţioneze capacitatea Apple de a-şi gestiona propriile operaţiuni comerciale obişnuite, personalul şi echipele, precum şi strategiile comerciale”.
Producătorul iPhone „nu face discriminări în recrutare, angajare, formare sau promovare”, a declarat consiliul de administraţie.
Propunerea va fi supusă votului acţionarilor la AGA Apple din 25 februarie.
Mai multe companii importante, inclusiv Meta şi Amazon, îşi încheie programele de diversitate înainte de revenirea republicanului Donald Trump la preşedinţia SUA, în timp ce opoziţia conservatoare faţă de astfel de iniţiative devine tot mai puternică.
Grupurile conservatoare au denunţat programele DEI şi au ameninţat că vor da în judecată companiile din cauza lor, încurajate de o hotărâre a Curţii Supreme a SUA din 2023 care a anulat acţiunea afirmativă în deciziile de admitere la universităţi.
Modificările arată modul în care unele dintre cele mai mari companii americane au reacţionat la o reacţie conservatoare mai amplă împotriva iniţiativelor privind diversitatea, care s-au multiplicat după protestele pe scară largă care au urmat uciderii de către poliţie a lui George Floyd şi a altor americani de culoare în 2020.
Propunerea a citat decizii recente ale Curţii Supreme şi a prezentat argumentul că DEI prezintă „riscuri de litigiu, reputaţionale şi financiare pentru companii” şi ar putea face Apple mai vulnerabilă la procese.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.