G4Media.ro

Spre un nou război mondial? Intervenția Coreei de Nord în Ucraina ridică…

sursa foto: Captură video

Spre un nou război mondial? Intervenția Coreei de Nord în Ucraina ridică tensiunea globală – presă

Coreea de Sud ia în considerare trimiterea de arme ofensive în Ucraina, în timp ce aliații discută dacă să permită Kievului să-și folosească rachetele balistice pe teritoriul Rusiei, potrivit Rador Radio România.

Liderii militari occidentali se tem că luptele din Ucraina ar putea duce la un război mondial după sosirea trupelor nord-coreene în Rusia. Trimiterea de către Phenian a până la patru brigăzi, cu un total de 12.000 de soldați, marchează o escaladare semnificativă a conflictului. Desfășurarea de trupe pe pământ european de către regimul Kim Jong-un în sprijinul Rusiei lui Vladimir Putin relevă și consolidarea unei axe anti-occidentale care este „dispusă să facă schimb de vieți și bani” pentru a destabiliza „înseși fundamentele sistemului internațional bazat pe reguli”, subliniază o sursă militară citată de ziarul „The Times”, referindu-se la un „cvartet mortal” format din Iran, Coreea de Nord, Rusia și China.

Dacă trupele nord-coreene se îndreaptă spre front pentru a lupta împotriva Ucrainei, o țară terță ar avea cizme la sol pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022. „Este un fel de escaladare și ne arată un aspect foarte important. Conflictele internaționale se apropie foarte repede”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite la Londra săptămâna aceasta.

Serviciile de informaţii militare ucrainene estimează că primul lot de 2.600 de soldați de infanterie ar putea fi trimis să combată contra-invazia ucraineană în regiunea de graniță Kursk încă de săptămâna viitoare. Kievul are în vedere și posibilitatea ca Moscova să facă o distincție între nord-coreenii care luptă în interiorul Rusiei pentru a-i expulza pe ucraineni și cei care luptă în Ucraina.

Întrebarea pusă acum de Coreea de Sud și alte țări occidentale este ce va oferi Rusia în schimb Coreei de Nord. Există îngrijorări că Moscova ar putea răsplăti Phenianul cu tehnologii sofisticate de arme care i-ar putea impulsiona programele nucleare și de rachete care vizează Sudul. În acest sens, președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a promis că „nu va sta cu braţele încrucişate” în fața desfășurării, pe care a descris-o drept o „provocare care amenință securitatea globală dincolo de peninsula coreeană și de Europa”.

Coreea de Sud ia în considerare trimiterea de arme ofensive în Ucraina, încălcând o politică de lungă durată de a refuza arme letale țărilor implicate în conflicte active. Deși Kievul minimizează eficiența trupelor nord-coreene pe câmpul de luptă – le lipsește experiența de luptă și nu cunosc terenul – serviciile de informații sud-coreene au precizat că unitățile desfășurate sunt forțe speciale. Potrivit Seulului, aceștia fac parte din Corpul XI al Coreei de Nord, un vârf de lance al armatei nord-coreene de 200.000 de oameni și 18 brigăzi, bine hrăniți, bine pregătiți, puternic îndoctrinați și echipați pentru operațiuni de infiltrare.

Putin știe că este puțin probabil ca NATO să răspundă trimițând propriile trupe să lupte în Ucraina. Guvernul britanic al lui Keir Starmer nu a reușit încă să convingă administrația Joe Biden de necesitatea de a permite Ucrainei să tragă rachete Storm Shadow în interiorul teritoriului rus.

Cu un nou președinte la Casa Albă la sfârșitul lunii ianuarie, progresele lente, dar constante ale lui Putin în regiunea Donbas ar putea echivala cu o victorie percepută de Rusia. Și asta ar putea avea consecințe. O China încurajată de eșecul Occidentului de a apăra Ucraina și cu Statele Unite înfundate în războaiele din Orientul Mijlociu ar putea profita de ocazie pentru a invada Taiwanul.

„Părerea mea este că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat de la criza rachetelor cubaneze în urmă cu mai bine de șase decenii, Taiwanul prezintă amenințarea reală a unei înfruntări directe o cu o superputere, fără împuterniciţi implicați și cu amenințarea războiului nuclear mereu prezentă”, a avertizat. istoricul britanic Andrew Roberts. Având în vedere că Washingtonul își concentrează atenția asupra Indo-Pacificului, Israelul, care a primit sprijin militar de miliarde de dolari din partea americanilor, ar putea fi mai vulnerabil la atacurile Iranului și a împuterniciților săi. Iranul, care le-a furnizat deja rușilor rachete balistice și drone, ar putea decide să coopereze și mai mult cu Rusia.

Matthew Savill, director de Științe Militare la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), a spus că ar putea avea în vedere izbucnirea unui al treilea război mondial, dar „suntem încă puțin departe de el”. Savill nu crede că Axa are un „plan maestru secret” pentru a se confrunta cu Occidentul, dar crede că aceștia lucrează în paralel spre același scop: destabilizarea Occidentului. „Dacă te comporți ca și cum ai fi poliția lumii și problemele se acumulează, se conectează. Acum [Occidentul] trebuie să ia decizii serioase cu privire la priorități”.

Sursa: LA RAZON / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.