Sprijinul pentru livrarea de arme Ucrainei, în scădere în SUA – sondaj Reuters/Ipsos
Sprijinul pentru livrarea de arme Ucrainei scade în rândul americanilor din ambele partide politice majore, un semn de avertizare pentru Kiev, care se bazează puternic pe armele Statelor Unite în lupta împotriva invaziei ruse, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos publicat joi, citat de Agerpres.
Sondajul de două zile, care s-a încheiat miercuri, arată că doar 41% dintre respondenţi au fost de acord cu o declaraţie potrivit căreia Washingtonul „ar trebui să furnizeze arme Ucrainei”, în comparaţie cu 35% în dezacord şi restul nesiguri.
Sprijinul pentru livrările de arme din SUA a scăzut din luna mai, când un sondaj Reuters/Ipsos a arătat că 46% dintre americani erau în favoarea trimiterii de arme, în timp ce 29% se opuneau, restul nefiind siguri.
Sondajul a fost realizat în timp ce liderii Congresului Statelor Unite dezbat cererea preşedintelui democrat Joe Biden pentru 24 de miliarde de dolari finanţare suplimentară pentru Ucraina, din care aproximativ 17 miliarde de dolari ar fi ajutor pentru apărare.
Washingtonul a alocat 44 miliarde de dolari pentru a furniza Kievului zeci de tancuri, mii de rachete şi milioane de cartuşe de muniţie pe care Ucraina le-a folosit pentru a se apăra de când Rusia a invadat-o în februarie 2022. Forţele ucrainene au reluat controlul asupra unor sate şi aşezări în contraofensiva care a început în iunie, dar soldaţii sunt împiedicaţi de vaste câmpuri de mine şi tranşee ruseşti.
Unii republicani, în special cei care au cele mai strânse legături cu fostul preşedinte Donald Trump, în timp ce acesta încearcă să fie reales anul viitor, se opun ajutorului. Acesta a fost lăsat în afara unui proiect de lege de finanţare temporară adoptat de Congres sâmbătă pentru a menţine guvernul deschis, deşi Casa Albă şi unii lideri ai Congresului s-au angajat să voteze separat un pachet pentru Kiev.
Înlăturarea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy marţi a sporit incertitudinea, unii dintre potenţialii săi succesori fiind sceptici cu privire la valoarea pentru contribuabilii americani a asistenţei acordate guvernului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, notează Reuters.
„Scăderea sprijinului are un efect negativ asupra susţinerii Congresului şi, în cele din urmă, asupra perspectivelor pentru pachete de ajutor suplimentar”, a declarat Elizabeth Hoffman, director pentru afaceri guvernamentale şi de congres la Center for Strategic & International Studies.
Ea a spus că un mesaj mai bun ar ajuta, inclusiv să le explice americanilor că o mare parte din banii alocaţi pentru Ucraina rămân în Statele Unite, inclusiv în locuri de muncă la producătorii de arme americani. Biden a declarat miercuri că va ţine un discurs important în curând despre motivul pentru care este necesar să continue să fie ajutată Ucraina.
În timp ce sprijinul public în Statele Unite pentru transporturile de arme a fost constant mai puternic în rândul democraţilor de când trupele ruse au invadat, recenta scădere a sprijinului general a fost determinată de schimbarea opiniilor în rândul democraţilor lui Biden.
Aproximativ 52% dintre democraţi au susţinut înarmarea Ucrainei în cel mai recent sondaj, în scădere de la 61% în mai. În rândul republicanilor, sprijinul pentru trimiterea de arme Kievului a scăzut la 35% de la 39% în mai.
Aproximativ 34% dintre democraţii care au participat la sondaj au fost de acord cu afirmaţia că problemele Ucrainei „nu sunt treaba noastră şi nu ar trebui să intervenim”, comparativ cu 56% dintre republicani.
Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online şi la nivel naţional, intervievând 1.005 adulţi din SUA. El are un interval de credibilitate, o măsură a preciziei, de aproximativ 4 puncte procentuale în ambele direcţii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu