Sputnik, organul oficial al propagandei ruse, cere procurorilor să-i ”ridice” pe liberalii care ”sabotează uriașul investitor” Huawei
Site-ul rus Sputnik, finanțat direct de guvernul rus, a reacționat violent față de cererea deputatului PNL Pavel Popescu de stopare a investițiilor companiei chineze Huawei în infrastructura critică din România. Sputnik cere explicit intervenția procurorilor pentru un presupus sabotaj al PNL, dar dezinformează prin omisiune: nu vorbește absolut deloc despre suspiciunile majore ale SUA, NATO și altor state europene față de colaborarea dintre Huawei și serviciile secrete chineze.
”Ar fi cazul ca procurorii să se sesizeze, fiindcă din declarații rezultă că România ar putea pierde sume uriașe din cauza unui demers cu motivații absconse sau ”strategice”, arată articolul citat din Sputnik, al cărui autor se întreabă retoric: ”În primă fază te întrebi de ce nu îi ridică procurorii pe cei care fac asta – și ce spun serviciile de Intelligence?”.
Sputnik susține că ”un partid politic se implică în economia de stat și privată, sabotând investiția în România a unuia dintre cele mai mari companii din lume”, omițând să spună că deputatul liberal a vorbit doar despre contractele Huawei cu statul român în privința infrastructurii critice de telecomunicații a statului. „Avem nevoie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni”, declarase în 5 martie pentru Reuters deputatul PNL Pavel Popescu, care face parte din Comisia pentru tehnologia informației a Camerei. „Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză”, a spus el. El se referea la un memorandum de înțelegere semnat în 2013 de Huawei și ministrul Telecomunicațiilor din acea perioadă, care dă posibilitatea companiei chineze să participe la construcția sistemului național de informare și comunicare, monitorizarea traficului și proiectele de e-guvernare.
Sputnik ia apărarea companiei chineze omițând să amintească de marile controverse din jurul Huawei, companie bănuită de înţelegeri cu puterea de la Beijing, potrivit Le Monde.
Presupusa apropiere a firmei de preşedintele chinez, Xi Jinping, întreţine neîncrederea multor guverne, îngrijorate să găsească în utilajele companiei căi digitale ascunse („backdoors”) care ar permite serviciilor chinezeşti să supravegheze conţinutul comunicărilor făcute în exteriorul teritoriului lor. Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Franţa şi Germania au luat distanţă faţă de Huawei care, la rândul său, îşi clamează buna credinţă şi dezminte orice intenţie de a spiona.
Omniprezenţa Huawei pe piaţa reţelelor de telecomunicaţii şi telefonie – compania afirmă că îşi vinde produsele către 45 din cei 50 cei mai mari operatori mondiali – trezeşte teama multor guverne privind posibilitatea unui spionaj cibernetic pentru China. Îngrijorări bazate pe faptul că fondatorul companiei, Ren Zhengfei, este un fost inginer din armata chineză şi că o lege aplicată din 2017 cere companiilor din ţară să coopereze în cadrul unui efort naţional pentru serviciile de informaţii.
Plasând „backdoors” în echipamentele sale, din punct de vedere tehnic, Huawei ar putea avea acces la comunicaţii efectuate în toate ţările în care s-a implantat. Deşi ipoteza unei colaborării cu Beijingul nu s-a bazat niciodată pe elemente concrete, ea determină numeroase autorităţi naţionale să ia distanţă faţă de grupul chinez, cu riscul de a-şi dezvolta propriile soluţii pentru a implanta o reţea 5G eficientă în anii următori.
Neîncrederea exprimată faţă de Huawei este şi rezultatul presiunii exercitate de Statele Unite asupra unora dintre aliaţii săi (Canada, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă) pentru ca ei să reconsidere posibilitatea unui parteneriat cu gigantul chinez. Din 2012, Congresul american a calificat Huawei şi concurentul său chinez ZTE drept „ameninţare la adresa securităţii naţionale”; revenirea puternicelor tensiuni comerciale între Washington şî Beijing a făcut din grupul chinez ţinta criticilor administraţiei Trump, doritoare să nu arate vreo întârziere tehnologică în dezvoltarea 5G acceptând prezenţa Huawei pe teritoriul său.
Foto: Captură Sputnik
Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP. #StopDezinformare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii