G4Media.ro

Sputnik V provoacă discordie în foștii sateliți sovietici: armă politică sau propagandă?

sursa foto: Guvernul Republicii Moldova

Sputnik V provoacă discordie în foștii sateliți sovietici: armă politică sau propagandă?

Vaccinul rusesc Sputnik V a creat o diviziune între țările din fostul bloc estic care depindeau de Moscova, unele considerându-l o binecuvântare, iar altele, un instrument de propagandă pentru Kremlin. Țările din regiune au fost deosebit de afectate de virus și sunt prinse între vaccinul – disponibil acum – de la fostul lor aliat și opoziția Uniunii Europene (UE) față de influența rusă.

Analiștii asigură că disputele sunt în avantajul Rusiei și al eforturilor sale de a semăna discordie în regiune, de la căderea comunismului, cu mai mult de trei decenii în urmă. „Este clar că Sputnik V a devenit un instrument de soft power pentru Rusia”, spune Michal Baranowski, de la German Marshall Fund din Statele Unite. „Scopul politic al strategiei (rusești) este de a diviza Occidentul”, spune Baranowski, care conduce biroul Fundației de la Varșovia.

Slovacia s-a confruntat cu o criză guvernamentală la doar câteva zile după ce a primit primul său lot de vaccin Sputnik V, pe 1 martie. Premierul Igor Matovic a lăudat medicamentul, asigurând că „boala Covid-19 nu știe nimic despre geopolitică”, în timp ce ministrul de externe Ivan Korcok consideră că vaccinul este o „armă de război hibrid”.

Vaccinul are o eficiență de 91,6% împotriva coronavirusului, potrivit unui studiu recent, și a fost deja administrat în mai multe țări. Trebuie însă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) pentru a putea fi folosit în UE, deși unele țări din est au început deja să îl administreze.

Țări membre ale UE, precum Slovacia, încep să privească spre est, drept consecință a exasperantei lentori cu care Europa a început campania de imunizare cu vaccinurile de la Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford și Moderna. Experții spun că vaccinarea rapidă este singura modalitate de a depăși criza de coronavirus care lovește în mod deosebit țările din Europa Centrală și de Est.

Slovacia și Republica Cehă vecină au înregistrat cele mai mari rate de deces din lume timp de săptămâni întregi, potrivit datelor oficiale, iar spitalele din țările din orbita ex-sovietică sunt pe punctul de sucomba.

Președintele ceh Milos Zeman i-a solicitat aliatului său Vladimir Putin, într-o scrisoare, luna trecută, furnizarea vaccinului Sputnik. „Cred că îmi voi ajuta țara în acest fel”, a spus Zeman.

Când ministrul ceh al Sănătății a refuzat să accepte un vaccin care nu a fost aprobat de EMA, Zeman i-a cerut demisia. „Utilizarea potențială a vaccinului Sputnik V în Republica Cehă a devenit exclusiv o armă politică de luptă politică și propagandă”, spune analistul Jiri Pehe, de la Praga.

El asigură că Rusia are probleme în producerea dozelor de Sputnik pentru nevoile sale și există întrebări cu privire la condițiile în care a fost produs vaccinul. „Dacă Vladimir Putin ar fi avut încredere într-adevăr în vaccin, el ar fi fost primul care l-ar fi făcut, cu fast, dar el îl evită”, spune Pehe.

Analiștii subliniază că Rusia folosește distribuția vaccinului ca instrument politic și de propagandă

Pavel Havlicek, analist la Asociația pentru Afaceri Internaționale din Praga, spune că, între timp, Kremlinul „își freacă mâinile”. „Diplomația rusă a vaccinurilor încearcă în mod clar să submineze încrederea reciprocă și coeziunea în Europa”, a spus el.

Prima și până în prezent singura țară UE care administrează Sputnik V este Ungaria, al cărei ministru de externe, Peter Szijjarto, l-a făcut ​​pentru a-și convinge compatrioții. Premierul Viktor Orban, promotor al relațiilor cu Putin, a primit o doză din vaccinul chinezesc Sinopharm, pe care Ungaria de asemenea a început să-l administreze – fiind prima țară din UE – în februarie.

În altă parte a Europei post-comuniste, Serbia a devenit una dintre țările cu cel mai rapid ritm de vaccinare din lume, apelând la vaccinurile Sputnik și Sinopharm, în timp ce Albania intenționează să înceapă negocierea pentru aprovizionarea cu ambele.

Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia și România, membre ale UE, pe de altă parte, așteaptă aprobarea de către EMA a Sputnik, în timp ce Lituania l-a exclus. De asemenea, Polonia nu intenționează să îl folosească.

„Rusia a atașat în mod clar steagul rusesc la vaccinul Sputnik, iar în Polonia, ceva purtând steagul rusesc nu va fi întâmpinat cu brațele deschise”, spune Baranowski.

Sursa: La Nacion (preluare via Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Daca nici rusii n-au incredere in Sputnik-ul lor de ce ar avea incredere restul lumii?
    In Rusia campania de vaccinare merge in pas de melc.

    • pentru ca rusii cred babisme d’astea europene cu schimbarea adn-ului, cipuri si alte asemenea prostii. rusia a fost prima care a facut un vaccin anti-covid si toata lumea se facea ca nu exista. liderii romani si europeni vorbeam de vaccin ca si cum nu ar fi existat. dupa ce oxford a facut teste cu el, a reiesit ca are eficiente de 92%, dar de… daca zici ceva bine de rusia esti rusofil si papusa sexuala a lui putin

    • Asta cu „Rusia a fost prima” e in mare parte propaganda ruseasca. Rusia a fost prima care a decis sa dea o aprobare de urgenta, cu multe luni inainte sa fie gata studiile de faza 2/3 privind eficacitatea si siguranta, ca sa se laude ca a fost prima. Dar ce multi nu au observat e ca aprobarea respectiva avea valabilitate abia incepand cu ianuarie 2021, desi a fost data spre finalul verii.

      In realitate abia la inceputul lui decembrie au inceput efectiv vaccinarea in afara studiilor de eficacitate si siguranta, la doar cateva zile diferenta fata de Pfizer/Biontech. Intr-o sambata a inceput vaccinarea cu Sputnik, si in martea urmatoare cu Pfizer. Deci da, tehnic au fost primii, la o diferenta de 3 zile inaintea lui Pfizer. Dar nu m-ar mira sa fi facut asta tot din motive de propaganda, nu pentru ca erau intr-adevar pregatiti sa inceapa vaccinarile.

  2. Asta înseamnă cârdășia cu Rusia, oferte de nerefuzat .

  3. au iesit la postat trolii lui Putin platiti la ora

  4. Suporterii lui sputnik si cu inamicii lui s-au organizat in doua tabere, si mai pe seara vor incepe o confruntare militara. Cam asta insemna „discordie” pe vremea mea – conflict, cearta, bataie.

    Poate ca unii din proprii cetateni mor de intubare si incinerare. Dar cea mai importanta problema a guvernelor exsovietice e sa se creeze, dom’le, un front unic pro-sputnik, sau anti-sputnik.