Stânga americană cere insistent sancționarea FoxNews. Ce se reproșează canalului deținut de familia Murdoch?
Criticile la adresa FoxNews – post de televiziune despre care s-a afirmat că a fost favoritul președintelui Donald Trump pe perioada mandatului său la Casa Albă – s-au amplificat după incidentele violente care au avut loc în capitala federală americană la începutul lunii ianuarie. Cinci persoane au murit, alte zeci au fost rănite și sute de manifestanți au intrat în colimatorul FBI și al poliției după ce au luat cu asalt clădirea Congresului și au devalizat birourile legiuitorilor americani.
Canalul deținut de familia magnatului australiano-american Rupert Murdoch este acuzat că ar fi amplificat „minciunile” promovate de Administrația Trump, că a alimentat disensiunile existente în societatea americană și că, în general, a dezinformat publicul atât în ultimii patru ani, cât mai ales în perioada post-electorală.
Ziaristul Nicholas Kristof de la New York Times a afirmat că „furnizorii de cablu ar trebui întrebați de ce distribuie canale care colportează minciuni.” Max Boot, jurnalist la Washington Post și analist CNN, a scris că furnizorii de cablu ar trebui „să intervină și să elimine Fox News,” care ar trebui „pus pe lista neagră așa cum facem cu organizațiile teroriste”. Un coleg de-al său de la Post a afirmat si el că postul conservator „oferă suficientă dezinformare pentru a hrăni o comunitate de adepți ai lui Trump, care au aceeași idee, înclinați să creadă cele mai rele lucruri despre procesul electoral” și că „Fox News pompează idei nocive în discursul public de zeci de ani.”
La rândul său, publicația Mother Jones a declarat că „este timpul să zdrobim FoxNews,” în timp ce regizorul James Mangold a cerut industriei spectacolului de la Hollywood să boicoteze postul conservator, despre care a spus că a promovat „atât de mult rasism, sexism, minciuni virulente și daune națiunii noastre.” O petiție online sustine că „FoxNews a ajutat la crearea acestei crize,” fiind „mijlocul personal de propagandă” al lui Trump și cere “tragerea la răspundere” a canalului conservator.
O opinie asemanatoare a exprimat si Oliver Darcy, reporter media la CNN, care a declarat după revolta din Washington că „este timpul ca operatorii de televiziune să fie chestionați în legătură cu împrumutarea platformelor lor companiilor necinstite care profită de pe urma dezinformării și a teoriilor conspirației.”
Acestora li s-au alăturat și alte voci de pe stânga eșichierului politic american, care cer companiilor de cablu să elimine Fox News din grila de programe pe care o oferă abonaților din Statele Unite. Forumurile clienților de la AT&T și Comcast au secțiuni speciale unde aceștia solicită companiilor de telecomunicații să renunțe la transmiterea FoxNews.
În afară de apelurile adresate companiilor de cablu pentru a elimina FoxNews, o altă solicitare vizează firmele care își fac publicitate pe canalul conservator. Acestora li se cere sistarea imediată a reclamelor de milioane de dolari difuzate pe FoxNews, în special în emisiunile considerate că „incită” și „dezinformează” americanii, precum The Sean Hannity Show sau Tucker Carlson Tonight.
De asemenea, așa cum a afirmat și James Mangold, industria de la Hollywood este chemată să boicoteze compania Fox, care este implicata intr-o mulțime de emisiuni, spectacole, seriale și filme artistice în capitala spectacolului din America.
Newsmax și OANN, criticate și el
FoxNews nu este însă singurul post de televiziune luat în vizor de politicienii democrați și jurnaliștii liberali din Statele Unite. Newsmax și One America News Network au fost criticate și ele pentru rolul avut în promovarea „minciunilor” Administrației Trump.
Dacă Newsmax și OANN „continuă să incite spectatorii, și ele ar trebui să fie eliminate,” a scris Max Boot de la Washington Post.
Președintele OANN, Charles Herring, a negat că programele canalului său au determinat pe cineva să asalteze Capitolul, numind acuzația drept „absurdă.” Herring a adăugat că angajații săi au aflat despre insurecția de la Capitoliu în același timp cu toți ceilalți. Angajații noștri au fost complet surprinși de violențele din capitala federală, a afirmat el, adăugând: „Cu siguranță nu le-am încurajat.”
La rândul său, oficialii Newsmax au descris apelurile ca postul lor să fie eliminat din pachetele de cablu drept „cenzură flagrantă” și au spus că nu au negat niciodată rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, deși au anunțat victoria lui Biden mult mai târziu decât alte canale de televiziune. „Am anunțat toate statele contestate în favoarea lui Biden pe măsură ce rezultatele au fost validate și ele l-au acceptat ca președinte ales pe 14 decembrie, după votul Colegiului Electoral,” a declarat purtătorul de cuvânt al Newsmax, Brian Peterson.
În acest context, merită menționat că discuțiile despre interzicerea Newsmax au venit la puțin timp după ce postul de televiziune a fost menționat ca făcând parte dintr-un nou imperiu media conservator care se conturează în America, avându-l în centru pe fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump.
Ca urmare a înfrângerii sale în alegerile prezidențiale, Trump a lăsat să se înțeleagă că intenționează să lanseze o marcă media digitală de dreapta. Acest imperiu va include și un canal TV care va putea fi pus pe picioare rapid, va emite online, va folosi baza de date uriașă a campaniei electorale a lui Trump (ce conține numerele de telefon și adresele de email ale milioane de suporteri) și va percepe o taxă de utilizare. Ținta sa va fi aceea de a submina FoxNews și de a-i racola pe cei care urmăresc canalul de știri conservator.
Zvonurile despre imperiul media centrat în jurul lui Trump au căpătat o nouă dimensiune după ce s-a relatat că aliații lui Trump examinează diferite modalități de achiziție a Newsmax TV, ca alternativă la FoxNews. Obiectivul lor ar fi crearea unui canal conservator de televiziune și care, alături de platforma de microbbloging Parler și alte platforme media de dreapta, ar urma să reprezinte un concurent redutabil pentru companiile media tradiționale, considerate de stânga. CEO-ul Newsmax TV, Chris Ruddy, a negat informațiile că televiziunea sa va fi vândută prietenilor președintelui republican sau că va fi „Trump TV,” el recunoscând însă la momentul respectiv că „Trump va fi o forță politică și media după ce va părăsi Casa Albă și am fi deschiși să vorbim cu el despre un spectacol săptămânal.” Citește aici mai multe detalii.
O luptă greu de câștigat
Dar cum ar putea democrații și liberali americani să forțeze sancționarea FoxNews și a celorlalte canale considerate de dreapta? Bloomberg, care a scris despre acest subiect, a afirmat că „nu va fi o bătălie ușoară.” Și aceasta din mai multe motive:
* Unii dintre cei mai mari furnizori de televiziune cu plată, între care AT&T Inc. și Comcast Corp., dețin propriile lor canale de știri. Dacă renunță la o rețea concurentă, proprietarul acesteia ar putea depune o plângere la Federal Communications Commission (FCC), susținând că ele încalcă o regulă care le interzice acordarea unui tratament preferențial propriilor posturi de televiziune.
* Giganții din telecomunicații nu au opțiuni în ceea ce privește conținutul programelor difuzate de posturile de televiziune. Iar această regulă se aplică chiar și furnizorilor care nu au propriile canale de știri. „Proprietarii canalelor de televiziune (și consiliile lor editoriale) sunt responsabili pentru conținutul pe care ni-l livrează,” a declarat Dish Network Corp. într-un comunicat. „Atâta timp cât conținutul este legal, din punct de vedere contractual nu avem în general posibilitatea de a edita unilateral conținutul sau de a elimina canalele din lista noastră.”
* Deși legile din Statele Unite nu împiedică operatorii de cablu să facă alegeri bazate pe calitatea conținutului difuzat de un post de televiziune, ei ar putea fi criticați atât de telespectatori nemulțumiți de eliminarea unui program, cât și de politicieni îngrijorați de o astfel de inițiativă. În acest caz, riscul unor procese costisitoare este mare. Proprietarii canalelor de televiziune suprimate din grilă ar putea să depună reclamații în justiție, care pot fi costisitoare pentru apărare, chiar dacă vor fi respinse de judecători.
* În timp ce giganții din industria de socializare media pot interzice accesul oricărei persoane care le încalcă regulile – așa cum s-a întâmplat cu însuși președintele Trump -, companiile de cablu se confruntă cu un calcul mai complex dacă doresc să elimine un canal.
* În plus față de regulile implementate de FCC, proprietarul Fox News are un avantaj. Dacă Comcast ar încerca să renunțe la canalul conservator, Fox Corp. ar putea retrage de la difuzare și celelalte canale ale sale transmise de Comcast. De exemplu, dacă ar încerca să scape de FoxNews din cauza lui Sean Hannity, Comcast s-ar putea trezi că clienții săi nu mai pot urmări jocurile NFL, difuzate de rețeaua Fox.
* Companiile de telecomunicații par ele însele să evite să intre în astfel de polemici. Bloomberg a scris că, atunci când au fost intrebate dacă vor continua să transmită posturi precum FoxNews sau Newsmax, AT&T, Comcast și Charter Communications Inc., un alt furnizor important de cablu, au refuzat să comenteze. (AT&T deține DirecTV, precum și CNN, în timp ce Comcast este proprietarul MSNBC).
Singurul comentariu a venit de la Lumen Technologies, un furnizor mai mic cunoscut anterior ca CenturyLink, care a declarat că oferă o varietate de posturi ce acoperă o gamă largă de subiecte. „Nu susținem anumite instituții media sau canale de televiziune, ci, în schimb, sprijinim accesul și alegerea spectatorilor,” a scris compania într-un e-mail.
* În același timp, rețelele mai mici, cum ar fi Newsmax și OANN, ar putea să se protejeze plătind furnizorii de televiziune pentru a fi transmiți – în loc de aranjamentul obișnuit de a fi plătiți de aceștia. Prin așa-numitele leased-access laws, legi ale accesului închiriat, FCC impune unui furnizor de televiziune prin cablu să transmită canale independente care sunt dispuse să plătească pentru distribuție. Grupul de lobby al industriei de cablu (NCTA) a criticat astfel de reguli, susținând că pun furnizorii de televiziune „în pericol de a suferi vătămări ale reputației.” Chiar dacă conținutul posturilor de televiziune nu ține de controlul operatorilor, „abonații pot atribui totuși conținutul operatorilor,” a declarat NCTA în 2019. De exemplu, canalul RT – cunoscut anterior sub numele de Russia Today – a putut plăti pentru a-și asigura un loc pe lista operatorilor de cablu din Statele Unite.
* Indicând complexitatea subiectului și situația delicată în care se află operatorii de cablu, Bloomberg a citat o sursă anonimă familiară cu acest subiect care a spus ca niciun distribuitor nu a contactat compania Fox în legătură cu posibila eliminare a postului FoxNews din grila de programe.
Deși principalii comentatorii de la Fox News au vorbit constant despre posibilitatea ca alegerile să fi fost furate în detrimentul lui Donald Trump, rețeaua l-a prezentat pe Joe Biden ca învingător în alegeri încă de pe 7 noiembrie, la patru zile de la scrutin. De fapt, postul deținut de familia Murdoch a dat ca certă victoria democratului în statul-cheie Arizona cu mult înaintea canalelor de știri concurente.
* Decizia operatorilor de cablu de a menține postul lui Rupert Murdoch în grila de programe este, în primul rând, una pur de afaceri. Fox News a fost cea mai vizionată rețea de știri prin cablu din SUA anul trecut, dominând atât la numărul de zile când a fost cel mai urmărit canal, cât și în privința telespectatorilor din prime-time. La rândul său, Hannity a devenit cel mai urmărit program de știri prin cablu din istorie, cu o medie de 4.4 milioane de telespectatori, situându-se pe primul loc pentru al patrulea an consecutiv. „Tucker Carlson Tonight” a terminat pe locul doi cu o medie de 4.37 milioane de spectatori în total. „Tucker” și „Hannity” au devenit primele programe din istoria știrilor prin cablu care au terminat un an întreg cu o medie de peste patru milioane de telespectatori. (Prin comparație, cel mai popular program al CNN a fost „Cuomo Prime Time,” care a avut în medie 1.8 milioane de telespectatori pentru a termina pe locul 21 în spatele a 13 programe Fox News diferite și șapte programe MSNBC diferite).
De asemenea, Fox News a terminat anul 2020 ca fiind cea mai vizionată rețea de cablu de bază pentru al cincilea an consecutiv, fiind, așa cum a afirmat directorul executiv al Fox News Media, Suzanne Scott, „destinația pentru știri și opinii în America.” FoxNews Channel a avut în medie 3.6 milioane de telespectatori între orele 8-11 seara, fiind pentru prima dată în istoria știrilor prin cablu că o rețea a depășit 3 milioane de telespectatori în primetime pentru un an întreg. MSNBC a atins în medie la 2.1 milioane de telespectatori pentru a termina pe locul doi, urmată de CNN, ESPN și HGTV.
Încurajată de aceste rezultate excelente, Fox News Media a anunțat planul său de a lansa un nou serviciu de streaming dedicat vremii în 2021. FOX Weather se va lansa în al treilea trimestru al acestui an cu aplicația FOX Weather, împreună cu un site web și un serviciu de streaming care va oferi actualizări locale, regionale și naționale și informații despre condițiile meteorologice. De asemenea, Fox News International, serviciul internațional de streaming al Fox News Media, s-a extins în Chile, Panama și Portugalia la 17 decembrie, fiind acum disponibil în 30 de țări, între care și România. Eliminarea din grilă a celui mai important post de știri din America ar deveni astfel, dincolo de orice, o decizie de business inoportuna si complet greșită.
* În sfârșit, orice încercare de a elimina sau sancționa cel mai important canal de știri din Statele Unite ar fi văzută ca un atac la libera exprimare. Situația a devenit cu atât mai delicată cu cât marile companii din domeniul tehnologiei informației sunt acuzate că profită de situația tensionată din Statele Unite pentru a cenzura vocile conservatoare și republicane. Twitter a suspendat contul lui Donald Trump când acesta era inca președinte, platforma Parler a fost blocată de Apple, Google și Amazon, iar conturile unor suporteri ai fostului lider de la Casa Albă au fost și ele cenzurate. Companiile Big Tech susțin că ofensiva lor urmărește să elimine îndemnurile la violență promovate de Trump și aliații săi, însă corul criticilor la adresa „oligarhilor digitali” care decid cine poate sau nu să exprime o opinie crește tot mai mult. Criticii susțin că este vorba de o acțiune fără precedent împotriva libertății de exprimare care ar trebui să provoace îngrijorare indiferent de convingerile politice ale americanilor. În acest context, o ofensivă similară împotriva FoxNews și a unor posturi de dreapta ar fi privită cu suspiciune, ridicând semne mari de întrebare despre dreptul la exprimare și accesul la surse de informare.
Rupert Murdoch nu a commentat deocamdată eforturile stângii americane de a elimina FoxNews și celelalte posturi considerate conservatoare din grila de programe. Singura sa declarație publică recentă a fost făcută în urmă cu câteva zile în timp ce a primit un premiu pentru întreaga activitate de la Australia Day Foundation. El a condamnat cultura anulării care suprimă exprimarea liberă în întreaga lume și a criticat „valul de cenzură” care afectează industria media. „Pentru cei dintre noi care lucrează în mass-media, există o adevărată provocare de a face față unui val de cenzură care încearcă să reducă la tăcere conversația, să înăbușe dezbaterile și, în cele din urmă, să oprească indivizii și societățile să-și realizeze potențialul. Această conformitate aplicată rigid, ajutată și susținută de așa-numitele rețele sociale, este o cămașă de forță pusă sensibilității. Prea mulți oameni s-au luptat prea mult, în prea multe locuri, pentru ca libertatea de exprimare să fie suprimată de această îngrozitoare ortodoxie woke,” a declarat el, referindu-se la termenul care indică o persoană vigilentă la nedreptățile din societate, în special la rasism, și care e folosit în prezent de dreapta americană ca termen peiorativ pentru a descrie activiștii progresiști.
Surse: Bloomberg, FoxNews, CNN, Washington Post, Mother Jones, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii