G4Media.ro

Stânga obține o victorie electorală surprinzătoare în Sri Lanka/Anura Kumara Dissanayake a…

Foto: Facebook Anura Kumara Dissanayake

Stânga obține o victorie electorală surprinzătoare în Sri Lanka/Anura Kumara Dissanayake a câștigat președinția după ce l-a învins pe fostul președinte, Ranil Wickremesinghe, în al doilea tur de scrutin

Sri Lanka și-a ales cel mai de stânga președinte din istorie, respingând candidații moșteniți în primele alegeri de la protestele în masă care l-au alungat pe Gotabaya Rajapaksa pe fondul colapsului economic din 2022, relatează The Times.

Anura Kumara Dissanayake a câștigat competiția după o a doua rundă istorică de numărare a voturilor, învingându-l pe Prajith Premadasa, după ce actualul președinte, Ranil Wickremesinghe, care a preluat funcția după răsturnarea lui Rajapaksa, a fost eliminat în primul tur de scrutin.

Dissanayake a câștigat 42,3% în primul tur, față de 32,76% Premadasa și 17,27% Wickremesinghe. După redistribuirea între primii doi candidați a voturilor fostului președinte, Dissayanake a fost declarat câștigător cu 55,86% față de 44,14% pentru Premadasa, care este fiul unui fost președinte al republicii, Ranasinghe Premadasa, care a fost asasinat în 1993 în timpul mandatului său.

„Credem că putem redresa această țară, putem construi un guvern stabil … și putem merge mai departe”, a declarat Dissanayake, în vârstă de 55 de ani, reporterilor după ce victoria sa a fost confirmată. „Pentru mine, aceasta nu este o poziție, este o responsabilitate”.

Wickremesinghe, care a avut sarcina deloc de invidiat de a conduce Sri Lanka de la datorii la redresare economică, i-a oferit lui Dissanayake o primire generoasă. „Domnule președinte, vă predau cu multă dragoste copilul drag numit Sri Lanka, pe care amândoi îl iubim foarte mult”, a spus el într-o declarație în care și-a recunoscut înfrângerea.

Wickremesinghe, în vârstă de 75 de ani, s-a clasat pe locul al treilea, reflectând nemulțumirea populară față de măsurile de austeritate pe care le-a implementat pentru a scoate țara din criza economică.

Chiar înainte ca Dissanayake să depună jurământul luni, Dinesh Gunawardena, prim-ministrul, a demisionat, permițându-i noului președinte să își numească propriul lider și cabinet.

„Mă angajez… să demonstrez dedicație pentru protejarea și susținerea democrației”, a declarat Dissanayake în discursul său inaugural. „Am înțeles profund că vom prelua o țară plină de dificultăți. Nu credem că un guvern, un singur partid sau un individ ar putea rezolva această criză profundă”.

„Politica noastră trebuie să fie mai curată, iar oamenii au cerut o cultură politică diferită. Sunt gata să mă angajez în această schimbare” a adăugat el.

Promisiunile lui Dissanayake de a pune în aplicare măsuri dure anticorupție au contribuit la depășirea temerilor istorice legate de istoria violentă a partidului său marxist, Janatha Vimukthi Peramuna (JVP). Partidul a desfășurat două insurecții armate împotriva statului Sri Lanka în anii 1970 și 1980, în același timp în care insurgența Tigrilor Tamil devenea tot mai puternică.

Sri Lanka, o insulă la sud de India cu o populație de 22 milioane de locuitori, este profund divizată în majoritatea Sinhala de religie budistă și cela Tamil de religie hindusă.

JVP a devenit ulterior o forță proeminentă în alianța Partidului Popular Național, care a devenit proeminentă în timpul protestelor care i-au înlăturat în cele din urmă pe Rajapaksa și pe frații săi, determinându-i să fugă din Sri Lanka. Victoria lui Dissanayake arată că forțele care au condus acele proteste rămân încă puternice în țară, a cărei economie a înregistrat o redresare timidă în urma unui plan de salvare al FMI. Acest ajutor a impus regimul de austeritate pentru care alegătorii l-au pedepsit acum pe Wickremesinghe.

Cu toate acestea, votul a fost strâns. A fost pentru prima dată în istoria Sri Lankăi când cursa prezidențială a fost decisă de un al doilea tur de scrutin, după ce primii doi candidați nu au reușit să obțină procentul obligatoriu de 50 % din voturi pentru a fi declarați câștigători.

Victoria lui Dissanayake va fi urmărită îndeaproape de India și China, care și-au disputat influența asupra insulei de importanță strategică. Ajutorul de 2,9 miliarde de dolari de la FMI a forțat Sri Lanka să își restructureze plățile datoriilor uriașe, inclusiv cele 7 miliarde de dolari pe care le datorează Chinei, cel mai mare creditor al său.

Dependența Sri Lankăi de împrumuturile chinezești, care au forțat-o să cedeze utilizarea unui port, a fost unul dintre factorii care au condus la criza economică și la înlăturarea lui Rajapaksa.

De atunci, țara s-a întors spre India, care a încercat să își dovedească prietenia cu vecinul său prin furnizarea de fonduri de urgență și prin trimiterea de provizii de strictă necesitate în contextul prăbușirii economiei sri-lankeze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...