G4Media.ro

Stânga radicală, cea mai mare forță de opoziție din Grecia, pune în…

sursa foto: ENEL

Stânga radicală, cea mai mare forță de opoziție din Grecia, pune în discuție în Parlament achiziția Enel România de către compania elenă PPC

Coaliția Stângii Radicale (SYRIZA) din Parlamentul Greciei, care are 88 din cele 300 de locuri de parlamentar, ridică probleme legate de oportunitate și de deontologie cu privire la posibila achiziție a activităților Enel în România de către compania publică de electricitate a Greciei PPC, scrie publicația I EIDISEIS, citată de Rador.

O cerere de convocare a Comisiei pentru Producție și Comerț pe tema achiziționării Enel România de către PPC a fost depusă de membrii grupului SYRIZA-PS (stânga radicală, principalul partid de opoziție n.trad.), la inițiativa șefului Departamentului pentru Mediu și Energie, Sokratis Famellos, și a șefului Departamentulului pentru Dezvoltare și Investiții, Alexis Charitsis.

PPC a anunțat la data de 14 decembrie 2022 începerea negocierilor dintre PPC și Enel România pentru posibila achiziție a tuturor activităților acesteia din urmă, iar durata negocierilor a fost stabilită până la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Parlamentarii SYRIZA semnalează că, deși nu a fost prezentat niciun plan de extindere a activităților PPC în Balcani în ultimii 3,5 ani, compania intenționează să aloce peste 1 miliard de euro pentru o investiție cu o valoare îndoielnică și posibl riscantă. Provoacă îngrijorare faptul că, potrivit unor relatări de presă, Grupul Enel Romania a prezentat în prima jumătate a anului 2022 pierderi operaționale de 51 de milioane de euro în domeniul rețelelor și infrastructurii și pierderi suplimentare de 115 milioane de euro din activitatea retail.

Parlamentarii principalului partid de opoziție subliniază că în august 2022 Grupul a fost nevoit să solicite un împrumut de 375 de milioane de euro de la societatea-mamă din Italia și că, potrivit declarațiilor recente ale CEO-ului Enel România cu privire la motivele plecării companiei din România, nu mai este loc de dezvoltare în România. Ei ridică, de asemenea, o problemă de deontologie, având în vedere că actualul președinte și director executiv al PPC, Georgios Stassis, a fost până în 2019 CEO al companiei pe care PPC analizează în prezent să o achiziționeze.

În cererea lor, parlamentarii SYRIZA solicită convocarea conducerii PPC în fața Comisiei pentru Producție și Comerț pentru a prezenta în detaliu oportunitatea și alți parametri ai posibilei achiziții a activităților Enel în România.

Concret, cererea parlamentarilor principalului partid de opoziție este următoarea:

„Atena, 18 ianuarie 2023
Către: Președintele Comisiei Permanente pentru Producție și Comerț, domnul G. Vlachos
Comunicat către: Ministerul Mediului și Energiei, Biroul Ministrului, K. Skrekas
Subiect: „Cerere de convocare a Comisiei pentru Producție și Comerț cu privire la achiziția Enel România de către PPC”

Stimate domnule președinte,

Începerea negocierilor dintre PPC și Enel România pentru achiziționarea tuturor activităților Enel din România a fost anunțată, printr-un comunicat de presă în acest sens de către companie la data de 14 decembrie 2022. Aceasta a anunțat concret că PPC a semnat un Acord de Exclusivitate cu Enel pentru eventuala achiziție a tuturor participațiilor Grupului în România, durata negocierilor fiind stabilită până la sfârșitul lunii ianuarie 2023.
Potrivit articolelor publicate ulterior, posibila achiziție de către PPC vizează portofoliul Enel România care include: Participarea la cele trei companii din rețeaua de distribuție E-Distributie Muntenia Sud, E-Distributie Banat și E-Distributie Dobrogea, doi furnizori de energie electrică și gaze naturale, Enel Energie și Enel Muntenia, și Enel X, care furnizează servicii de mobilitate electrică, contoare inteligente și eficiență energetică, precum și treisprezece (13) proiecte SRE cu o capacitate totală de 534 MW.
Extinderea activității PPC în Balcani și crearea filialelor PPC în Balcani reprezintă o strategie pe care guvernul SYRIZA a susținut-o în practică, strategie care a fost întreruptă de actuala conducere a companiei.
Un exemplu este achiziția EDS din Macedonia de Nord la un preț de doar 4.800.000 milioane de euro. Vă reamintim că guvernul SYRIZA a fost aspru criticat de partidele din opoziția de atunci, în special de Noua Democrație și PASOK-KINAL. Desigur, timpul a anulat orice critică și a confirmat că achiziția a fost benefică pentru PPC.
Dar astăzi, după ce în ultimii 3,5 ani nu s-a prezentat niciun plan de extindere a activităților PPC în Balcani, citim că PPC plănuiește să aloce peste 1 miliard de euro pentru o investiție cu valoare îndoielnică și posibil riscantă. Provoacă îngrijorare faptul că, potrivit relatărilor de presă, Grupul Enel din România în prima jumătate a anului 2022 a înregistrat pierderi operaționale de 51 de milioane de euro în sectorul rețelelor și infrastructurii și pierderi suplimentare de 115 milioane de euro din activitatea de retail. Grupul a fost, de asemenea, nevoit să solicite un împrumut de 375 de milioane de euro de la compania sa-mamă din Italia în august 2022.
Și conform declarațiilor recente ale CEO-ului Enel România cu privire la motivele retragerii companiei din România, nu mai există spațiu pentru dezvoltare în România.
Desigur, generează întrebări suplimentare de deontologie și opțiunea de a achiziționa o companie în care actualul președinte și director executiv al PPC, domnul Stassis, a fost CEO până în 2019. Domnul Stassis, care este, de asemenea, responsabil pentru deciziile care au provocat daune pentru PPC și consumatori, cum ar fi pierderea pachetului majoritar de către stat în cadrul PPC în urma unei majorări a capitalului social, crearea a zeci de posturi de conducere și retribuții pentru băieții „albaștri” (adică clientela partidului de guvernământ Noua Democrație, a cărui culoare caracteristică este albastrul n.trad.), cu costuri administrative exorbitante pentru PPC, dar mai ales miliardele de profituri excedentare de pe piața de electricitate din Grecia din iulie 2021 și clauza de reajustare, banditească și abuzivă, decizii care au împovărat gospodăriile grecești și antreprenoriatul țării noastre.
Pentru toate motivele de mai sus, solicităm convocarea conducerii PPC pentru a veni în fața Comisiei pentru Producție și Comerț pentru a prezenta în detaliu oportunitatea și alți parametri ai posibilei achiziții a activităților Enel în România.” (Traducerea: Carolina Ciulu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...