Starbucks închide unele magazine din SUA, invocând probleme de siguranță / ”Dacă ai criminalitate, nimic nu poate supraviețui”
Lanțul de cafenele Starbucks a anunțat că va închide definitiv 16 cafenele în SUA, după ce angajații au raportat consumul de droguri de către clienți și au sesizat preocupări clare legate de infracțiunalitate ale acestora, informează The Wall Street Journal.
Compania a precizat că va închide definitiv câte șase magazine în zonele Seattle și Los Angeles, două în Portland, Oregon, și câte o singură locație în Philadelphia și Washington, D.C., până la sfârșitul lunii.
Compania a declarat că a primit rapoarte de la angajați cu privire la incidente care, potrivit acestora, au implicat consumul de droguri de către unii clienți și, în unele cazuri, de către membri ai publicului, în anumite locații. Starbucks a precizat că va transfera angajații în alte locații, atunci când va închide definitiv magazinele.
„Citim fiecare raport pe care î trimiteți și sunt multe”, au scris luni, într-un mesaj adresat angajaților din SUA, Debbie Stroud și Denise Nelson, șefele operațiunilor din SUA. „Nu putem sluji ca parteneri în societate dacă nu ne simțim mai întâi în siguranță la locul de muncă”, au spus ele, referindu-se la termenul folosit de companie pentru angajați.
Starbucks a mai spus că le va oferi managerilor de magazine marja de manevră pentru a închide toaletele, a limita locurile pe scaune sau a reduce operațiunile ca răspuns la problemele de siguranță. Aceste măsuri fac parte din politicile menite să răspundă preocupărilor lucrătorilor, inclusiv în ceea ce privește siguranța lor la locul de muncă, a precizat compania.
Starbucks a declarat că lucrătorii au raportat preocupări legate de siguranță în timpul sesiunilor de informare după ce directorul general interimar Howard Schultz s-a întors în companie la începutul acestui an.
„La fel ca o mare parte din lume în acest moment, afacerea Starbucks, așa cum este construită astăzi, nu este configurată pentru a satisface pe deplin comportamentele, nevoile și așteptările în evoluție ale partenerilor sau clienților noștri”, a scris Schultz într-o scrisoare adresată angajaților luni.
Starbucks a precizat că printre închiderile de magazine se numără o locație în Union Station din Washington D.C., un magazin din Los Angeles, situat într-o zonă turistică la intersecția dintre Hollywood Boulevard și Vine Street, și o cafenea în centrul orașului City Center din Philadelphia.
Nicky DeClerico, un rezident din Philadelphia în vârstă de 65 de ani, a declarat că și-a redus călătoriile la Starbucks atunci când a apărut pandemia Covid-19. Acum, a spus el, criminalitatea din centrul orașului l-a făcut să fie reticent în a se întoarce în cafenele.
Americanul a spus că nu îi învinovățește pe angajații Starbucks că nu vor să lucreze în magazinele urbane, unde, potrivit acestuia, locațiile cu personal subțire pot fi înfricoșătoare pentru lucrători. „Dacă ai criminalitate, nimic nu poate supraviețui”, a spus el.
Un număr de locații Starbucks din SUA au votat pentru sindicalizare, invocând preocupări legate de beneficii, personal și operațiuni.
Consiliul Național pentru Relații de Muncă (National Labor Relations Board) a certificat sindicate în 133 din cele aproximativ 9.000 de locații Starbucks începând de luna trecută, lucrătorii respingând oficial sindicalizarea în 15 cafenele și contestând în alte 11, a precizat agenția. Două dintre magazinele care se închid în Seattle sunt sindicalizate, în timp ce un magazin din Portland a depus o petiție de sindicalizare, a declarat o purtătoare de cuvânt a Starbucks.
Un lider de la Starbucks Workers United, un sindicat care organizează lucrătorii din cafenelele lanțului din SUA, a declarat că angajații au fost surprinși de decizia de a închide cafenelele din Seattle și că firma ar fi trebuit să implice mai mult lucrătorii în această decizie.
Crește criminalitatea în SUA
Statele Unite au înregistrat peste 21.500 de omucideri în 2020, în creştere cu 30% în decurs de un an, potrivit unor statistici publicate luni de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), relatează AFP.
Acest vârf a fost deja raportat de mai multe oraşe importante, dar este vorba de primele cifre oficiale şi consolidate pornind de la datele a aproximativ 16.000 din cele 18.000 de agenţii de aplicare a legii care există în ţară.
Acestea arată că creşterea omuciderilor, în special începând din iunie, nu a cruţat nicio parte din teritoriul american, chiar dacă Louisiana rămâne în fruntea statelor cu cele mai multe cazuri.
Această creştere este cea mai rapidă de când a început colectarea datelor de către FBI, în anii ’60, şi aduce totalul omuciderilor la un nivel inedit de 25 de ani, dar încă sub vârful anilor ’80.
Experţii încearcă să explice acest fenomen pe care unii îl leagă de pandemie şi efectele sale destabilizatoare, în timp ce alţii insistă asupra impactului marilor manifestaţii împotriva violenţelor poliţiei sau al creşterii vânzărilor de arme de foc. Mai multe detalii legate de acest subiect puteți citi aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii