G4Media.ro

Stare de Alertă în Vrancea: 11 drumuri județene și opt naționale, închise…

sursa foto: MApN

Stare de Alertă în Vrancea: 11 drumuri județene și opt naționale, închise traficului rutier / Armata intervine pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi judeţene

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ca urmare a situaţiei generate de fenomenele meteo periculoase, solicitarea fiind făcută în cursul zilei de prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.

„Tocmai ce am încheiat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind solicitarea declarării stării de alertă la nivelul judeţului Vrancea pentru înlăturarea efectelor căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului care încă mai persistă în zona de sud a judeţului. (…) pentru că, din păcate, prognoza meteo a fost una care a anticipat într-o foarte mare măsură, dar în cursul nopţii aceasta a fost mult mai puternică şi a cauzat foarte multe probleme. (…) Nu se pune problema să nu putem ajunge (la nivel de instituţii – n.red.) în vreo localitate în acest moment, nu avem situaţii deosebite, nu avem bolnavi care să fie izolaţi, înzăpeziţi. Din fericire, nu mai avem nici consumatori fără energie electrică. În continuare avem închise 11 drumuri judeţene naţionale şi opt drumuri judeţene”, a declarat Nicuşor Halici, într-o conferinţă de presă.

Prefectul a solicitat sprijinul Armatei pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi judeţene.

„Am solicitat sprijinul şi Armatei. Ne-au pus la dispoziţie deja 148 de militari, nouă camioane supraînălţate, care vor putea ajunge în zonele cu probleme, atât din drumurile naţionale că şi din drumurile judeţene. Urmează ca alţi câţiva militari să intervină şi pe raza municipiului Focşani, pe anumite trotuare. De asemenea, armata ne mai pune la dispoziţie două şenilate care vor transporta eventualele cazuri medicale, dacă va fi nevoie, în special din zona de sud a judeţului şi vor mai avea şi o şenilată cu lamă de deszăpezire, care deja a plecat spre Măicăneşti, urmând să descongestioneze şi să deschidă drumul naţional în zona Măicăneşti – Stupina – Ciorăşti”, a spus Halici.

El s-a referit şi la situaţia din sudul judeţului.

„În ceea ce priveşte cealaltă parte a judeţului, de sud, şi aici ne referim la 23A şi 23B, pe care sper să intervină să-l deszăpezească Armata, precum şi Sihlea – Bogza, unde bate vântul foarte puternic, aşteptăm puţin orele după amiezii, când prognoza meteo spune că viscolul va scădea în intensitate. Indiferent de intervenţia pe care o facem acum, cel puţin de la Gologanu la Tătăranu este aproape imposibil să menţinem deschisă circulaţia pentru autovehicule la nivel de circulaţie civilă”, a precizat prefectul.

Acesta a făcut apel către populaţie să evite deplasările, sub orice formă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

„Din păcate, am avut unii conducători auto care nu au înţeles şi nici nu au respectat semnalele. (…) Am avut o problemă continuă şi una mai persistă, pe două drumuri naţionale, Răstoaca – Măicăneşti, unde câteva tiruri, neechipate corespunzător pentru iarnă, au blocat drumul naţional şi a durat foarte mult scoaterea lor de pe carosabil, (…) ceea ce a creat nervozitate multor şoferi, ca şi cum tot instituţiile ar fi de vină că unii nu-şi pun anvelope de iarnă sau lanţuri sau nu au nici măcar minimul necesar, o lopată care să facă minima deszăpezire când rămân acolo într-un troian. De aceea, fac un apel în continuare ca, cel puţin până mâine, în jurul prânzului, când estimăm să avem toate drumurile, inclusiv cele judeţene, la trafic de iarnă, să fie evitate deplasările sub orice formă. Dacă sunt deplasări care sunt absolut urgente, rugămintea mea este să fie apelat sistemul unic de urgenţă 112 şi, în funcţie de nevoie, trimitem ceea ce este nevoie, acolo unde este nevoie, dar trimitem instituţii specializate, ca să nu mai rămână cineva blocat în zăpadă”, a afirmat Nicuşor Halici.

El a mulţumit tuturor primarilor din judeţ care s-au implicat în deszăpezirea comunelor şi au intervenit chiar şi pe drumurile judeţene.

„Vreau să le mulţumesc tuturor primarilor pentru exemplul de bună practică, dar mai ales de interesul pe care l-au arătat faţă de comunităţi. M-am întâlnit cu ei în timpul nopţii, de exemplu viceprimarul de la Năruja era pe buldoescavator, pentru că l-a schimbat pe cel care manipula buldoescavatorul. Azi noapte era pe buldoescavator şi primarul de la Valea Sării, pe lama pe care o are la primărie, deszăpezea el pentru că omul care a acţionat în timpul nopţii era obosit. Şi au acţionat (primarii – n.red.) pe timpul nopţii inclusiv pe nişte secţiuni de drum care nu le erau un responsabilitate, ca să nu ţină comunităţile izolate. Şi la Dumitreşti s-a întâmplat la fel, şi la Tătaranu, şi mai sunt şi alte localităţi în care primarii au fost activi, s-au urcat pe utilaje pentru că au şi acele licenţe şi permise”, a susţinut prefectul.

Starea de alertă va permite autorităţilor locale şi judeţene, printre altele, să achiziţioneze servicii suplimentare de deszăpezire şi să solicite sprijinul altor instituţii din ţară pentru a deblocarea zonelor afectate de ninsoare şi viscol.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De ce nu au fost angajate firme private, din economia „reală”? E greu? E de muncă? Sunt județe în care nu s-a prezentat nici firmă la licitație! E mai simplu să faci șaorma și să zici că ții țara pe umeri?

  2. Unde sunt miliardarii din firmele care deszapezesc? Cat au incasat din octombrie pana azi pentru servicii neprestate.

  3. Nu imi vine sa cred.!! Numai Ceausescu facea asa ceva. E ireal ,ne-am intors in comunism….sau nu am scapat de el dupa 32 de ani. Tragic.

  4. Sa mai zică careva că ăștia primesc pensii de serviciu degeaba.