G4Media.ro

Starea vegetativă nu înseamnă sfârșitul, la Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon (P)

Starea vegetativă nu înseamnă sfârșitul, la Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon (P)

”Suntem în clinica dvs. de recuperare de 4 luni, luni foarte grele, cu progrese și regrese, dar fără ajutorul personalului medical, medici și kinetoterapeuți, nu am fi reușit. Din inimă și suflet, mulțumim!” – este scrisoarea soției unui bărbat tânăr, adus în stare vegetativă la Spitalul de Recuperare Medicală Sfântul Sava. A început cu o peritonită, urmată de diverticulită și accident vascular cerebral. Diagnosticul la internare a fost șoc septic secundar, stare vegetativă. După patru luni de recuperare medicală, pacientul poate menține poziția așezat pentru scurt timp, pare că urmărește mișcarea persoanelor din jur și poate înghiți saliva.

Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon are experiențe în recuperarea pacienților aflați în stare vegetativă

Starea vegetativă se definește prin absența oricărui răspuns din partea individului, absenţa stării de conştienţă a acestuia, din cauza unei disfuncţii masive a emisferelor cerebrale.

Leziunile nu afectează diencefalul şi cerebelul, păstrând astfel reflexele autonome şi motorii, cât şi ritmul somn-veghe. Pacienţii pot prezenta reflexe complexe, inclusiv mişcări ale globilor oculari, căscat, mişcări involuntare, dar nu prezintă nici un semn de conştienţă sau de înţelegere a mediului înconjurător.

Nu există o terapie specifică pentru starea vegetativă, tratamentul fundamental fiind de tip suportiv, prevenirea complicațiilor din cauza imobilizării pacienților, dar și asigurarea unei terapii fizice suportive pentru contracturile de la nivelul membrelor. Cu toate acestea, Spitalul de Recuperare Medicală Sfântul Sava a înregistrat, în doar patru ani de funcționare, mai multe rezultate spectaculoase de revenire a pacienților din starea vegetativă după AVC sau după accidente rutiere ori de altă natură.

Recuperarea medicală după AVC trebuie să înceapă cât mai repede după operație

Recuperare medicală după AVC trebuie începută cât mai rapid după ce pacientul a fost operat, pentru ca șansele de recuperare a acestuia să fie maxime. Pentru aceasta, spitalele sau secțiile de neurochirurgie ar trebui să dețină echipamente inovative de recuperare medicală pasivă a pacienților, încă din salonul de terapie intensivă. Din păcate, spitalele publice din țara noastră nu sunt dotate astfel, din această cauză, se pierde timp prețios în refacerea pacienților, uneori ireversibil”, spune dr. Mihaela Nistor, director medical al Spitalului Sfântul Sava.

Preluând modelul marilor clinici din străinătate, Spitalul Sfântul Sava a achiziționat cele mai performante și inovative echipamente de recuperare medicală, care pot fi aduse la patul bolnavului chiar din secția de ATI, adică la câteva ore după operație. Astfel, recuperarea medicală pasivă începe foarte repede după intervenția chirurgicală cerebrală.

Spitalul Sfântul Sava, din Pantelimon, Ilfov, are o secție de monitorizare a funcțiilor vitale în regim de terapie intensivă, cu 18 paturi dotate cu monitoare ATI și instalație de oxigen, în care poate fi începută recuperarea medicală timpurie. Dr. Nistor explică faptul că, ”în această secție, pacienții pot fi internați la 48 de ore după intervenția chirurgicală, continuând tratamentul și monitorizarea funcțiilor vitale într-un mod similar cu secția ATI din spitalul de neurochirurgie unde pacientul a fost operat. Spre deosebire de spitalele publice, la Sfântul Sava, tratamentul este dublat de recuperare medicală pasivă.

Echipamentele medicale specifice  funcționează prin impulsuri electrice și nu supun pacientul la niciun fel de efort, stimulează creierul acestuia să dea comenzi membrelor care au fost afectate în urma AVC. Astfel, pacientul începe să fie recuperat chiar de când acesta nu poate conștientiza ce mișcări trebuie să facă, pentru a reînvăța creierul să dea comenzile funcționale ”uitate” în timpul AVC. 

Acest tip de terapie este esențial într-o recuperare medicală de succes. După ce pacientul este apt pentru a începe kinetoterapia și fizioterapia la sală, recuperarea medicală este intensificată prin masaj terapeutic, exerciții fizice, logopedie, psihologie, terapii specifice de recuperare medicală, a căror intensitate și frecvență este stabilită de specialiști”.

Spitalul Sfântul Sava are cea mai numeroasă și performantă echipă specializată în kinetoterapie și fizioterapie, ceea ce explică și obținerea celor mai bune rezultate dovedite în recuperare medicală.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/ 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează