G4Media.ro

Start-upuri din Japonia şi India vor studia echiparea sateliților cu lasere pentru…

Sursa foto: Maxar Technologies (maxar.com)

Start-upuri din Japonia şi India vor studia echiparea sateliților cu lasere pentru eliminarea deşeurilor spaţiale de pe orbita Pământului

Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat marţi că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale de pe orbită, o metodă experimentală de abordare a unei probleme tot mai presante, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

Orbital Lasers, cu sediul la Tokyo, şi compania indiană de robotică InspeCity au declarat că vor studia oportunităţile comerciale pentru serviciile spaţiale, cum ar fi îndepărtarea de pe orbită a unui satelit ieşit din uz şi prelungirea duratei de viaţă a unei nave spaţiale.

Desprinsă anul acesta din gigantul japonez SKY Perfect JSAT, Orbital Lasers construieşte un sistem care va utiliza energia laser pentru a opri rotaţia deşeurilor spaţiale prin vaporizarea unor mici părţi din suprafaţa acestora, facilitând astfel întâlnirea cu un vehicul spaţial de intervenţie.

Orbital Lasers intenţionează să demonstreze funcţionarea acestui sistem în spaţiu şi să îl pună la dispoziţia operatorilor după anul 2027, a declarat Aditya Baraskar, responsabil din cadrul companiei. Sistemul poate fi montat pe sateliţii InspeCity în cazul în care companiile îndeplinesc cerinţele de reglementare din India şi Japonia, a precizat Baraskar.

Companiile au declarat că au semnat un acord preliminar pentru iniţierea acestei colaborări.

InspeCity a fost fondată în 2022 şi a acumulat 1,5 milioane de dolari anul trecut, în timp ce Orbital Lasers a acumulat 5,8 milioane de dolari de la înfiinţare, în ianuarie.

La sfârşitul lunii octombrie, un grup de experţi al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind coordonarea traficului spaţial a declarat că sunt necesare măsuri urgente pentru urmărirea şi gestionarea obiectelor aflate pe orbita joasă a Pământului pe fondul creşterii rapide a numărului de sateliţi şi de deşeuri spaţiale.

Există deja peste 100 de companii pe piaţa serviciilor spaţiale, în contextul în care constelaţiile de sateliţi se extind, a declarat, la începutul acestui an, Nobu Okada, director executiv al companiei japoneze Astroscale, pionieră în reducerea deşeurilor.

Acest proiect este cel mai recent exemplu de colaborare între Japonia şi India, ţări ale căror guverne lucrează împreună în cadrul misiunii comune Lunar Polar Exploration (LUPEX), care ar putea fi lansată începând din 2026.

Producătorul indian de rachete Skyroot şi constructorul de sateliţi HEX20 colaborează, de asemenea, cu firma japoneză de explorare selenară ispace în cadrul unei viitoare misiuni de orbitare a Lunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...