G4Media.ro

State americane cu rate mari de vaccinare cunosc o explozie a infecțiilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

State americane cu rate mari de vaccinare cunosc o explozie a infecțiilor cu COVID. De ce se întâmplă asta?

Vermont și California, două dintre statele americane care au rate de vaccinare de circa 70% din totalul locuitorilor lor, cunosc o explozie a cazurilor de infecții cu COVID-19, lucru care a pus pe jar autoritățile și oficialii din domeniul medical. Unul dintre motive este acela că imunitatea dobândită de cei vaccinați prin inoculare începe să dispară, cred experții.

Cazul Vermont

Cazurile pozitive au crescut în Vermont în ultimele săptămâni, în ciuda faptului că statul are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva coronavirusului din Statele Unite. (În aceeași perioadă din 2020, cazurile au crescut în mod similar, în contextul în care locuitorii au petrecut mai mult timp în interior. Statul Vermont avea însă atunci una dintre cele mai scăzute rate de cazuri de infecții din America).

Astfel, cazurile de infectări din statul aflat în nord-estul Americii au crescut cu aproximativ 55% în ultimele 14 zile, potrivit unui raport prezentat recent de oficialii locali.

În ultimele zile, s-au înregistrat cazuri zilnice de peste 400 de infectări, cel mai mare nivel înregistrat de Vermont de la începutul pandemiei. Miercuri, numărul cazurilor din ultimele șapte zile ajunsese la 2.203, ceea ce reprezintă o creștere de 53% față de săptămâna precedentă.

Conform raportului, în ultima săptămână, Vermont a avut a 12-a cea mai mare rată de cazuri noi de COVID-19 din SUA.

Cele mai mari rate de infectare și spitalizare se numără printre locuitorii din Vermont care sunt nevaccinați. De asemenea, ratele de infecție în rândul persoanelor tinere (20-30 de ani) și ale copiilor au contribuit și ele la cea mai recentă creștere.

Până în prezent, de la începutul pandemiei, The Green Mountain State a înregistrat 42.910 cazuri de infecții cu COVID-19 la o populație de circa 643.000 de persoane. Statul din New England a raportat un total de 388 de decese din cauza infecțiilor cu coronavirus.

Potrivit tracker-ului de la New York Times, 71.8% din locuitorii statului Vermont sunt vaccinați complet, în timp ce 80.7% au primit cel puțin o doză de vaccin.

Pe măsură ce Vermont raportează rate de cazuri de COVID-19 mai mari decât oricând, oficialii din domeniul sănătății s-au declarat surpinși. Cum poate un stat care s-a descurcat atât de bine în prima parte a pandemiei – când a fost lăudat la nivel național – să aibă atâtea probleme în prezent?

„Nu există un singur răspuns simplu,” a declarat comisarul pentru sănătate din Vermont, doctorul Mark Levine. „Dar există în mod clar factori care s-au reunit pentru a crea situația în care ne aflăm acum.”

Levine a invocat câteva motive pentru rata în creștere a cazurilor pozitive.

Primul motiv: Varianta Delta, extrem de contagioasă, este încă unul dintre principalii factori care afectează cazurile în Vermont, așa cum s-a întâmplat pentru cea mai mare parte a anului, a afirmat oficialul. Varianta Delta s-a răspândit de altfel agresiv în rândul persoanelor vaccinate.

„O persoană infectată (cu Delta) poate răspândi virusul la cinci persoane sau mai mult, mult mai repede decât tulpina originală,” a declarat Levine. „Acest lucru înseamnă că se poate răspândi mai repede decât putem noi urmări și alerta contactele” persoanei infectate.

Al doilea motiv: Succesele timpurii înregistrate în Vermont în timpul pandemiei s-au dovedit a fi, de asemenea, unul din factorii care au determinat problemele înregistrate în ultimele săptămâni, a afirmat doctorul Mark Levine. Oficialul a spus că au fost mai puțini locuitori din Vermont care s-au îmbolnăvit la începutul pandemiei, dar acest lucru a însemnat și că mai puțini rezidenți au fost capabili să-și creeze un anumit nivel de imunitate de la infectarea cu virus.

Studiile estimează că 3% sau mai puțin dintre locuitorii din Vermont au avut imunitate la COVID-19 înainte ca varianta Delta să devină predominantă.

Al treilea motiv: Succesul autorităților din Vermont în vaccinarea rapidă a rezidenților, începând cu persoanele cele mai în vârstă, a făcut ca imunitatea în rândul persoanelor din stat cu cel mai mare risc să fie probabil în scădere acum.

„Fiind unul dintre statele americane cu cei mai bătrâni rezidenți, procentul locuitorilor din Vermont aflați în această situație (de persoane vulnerabile) este mai mare decât în majoritatea țării,” a afirmat Levine.

Al patrulea motiv: În sfârșit, locuitorii din Vermont călătoresc acum mai mult și primesc mai multe vizite, participând adesea la activități în interior, mai des decât au făcut-o în aceeași perioadă în anul trecut. De asemenea, poartă măști mult mai rar. Aceste schimbări de comportament au contribuit, de asemenea, la situația actuală, a declarat doctorul Levine.

„Știu că pentru mulți dintre noi poate fi frustrant să vedem că Vermontul arată atât de diferit de cum a arătat anterior în timpul pandemiei, dar chiar și după toată această perioadă, virusul nu este un lucru asupra căruia să avem control absolut,” a spus comisarul pentru sănătate.

Încetinirea răspândirii este esențială în acest moment pentru a preveni ca spitalele din Vermont să fie copleșite de oameni bolnavi de COVID-19, a declarat Levine. Oficialul i-a încurajat pe locuitorii din Vermont să ia aceleași măsuri preventive care au fost recomandate de-a lungul pandemiei: să poarte măști, să respecte distanțarea fizică, să stea acasă când sunt bolnavi și să se vaccineze.

„Nu există o singură soluție pentru a opri virusul,” a afirmat comisarul pentru sănătate. „Trebuie să trăim cu el, apelând la acțiuni simple și de bun simț pentru a ne proteja unii pe alții cât de mult putem.”

Cazul Californiei

Un alt stat cu o rată mare de vaccinare și care cunoaște o explozie a infecțiilor cu coronavirus este California, unde 61.9% din populația de circa 39.5 milioane este inoculată cu două doze, iar 75.5% a primit cel puțin un vaccin, conform datelor New York Times.

În octombrie, California părea să profite din plin de restricțiile impuse în stat, după ce a raportat cea mai scăzută rată de infecții cu COVID-19 din țară. Experții au pus acest lucru pe seama măsurilor luate de autoritățile din Sacramento, considerate a fi unele dintre cele mai dure măsuri din întreaga Americă.

Cel mai populat stat al națiunii, cândva epicentrul focarului de COVID-19 din Statele Unite, a fost pentru scurt timp singurul din America care a avut o rată galbenă „moderată” (moderate) de transmitere în octombrie. Dar rata cazurilor de infecții cu coronavirus din Golden State a urcat acum înapoi până la rata roșie „înaltă” (high) de transmitere a infecțiilor, așa cum este considerată de către U.S. Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC).

Începând de duminică, rata de cazuri de șapte zile în California a fost de 113.4 cazuri la 100.000 de persoane, conform datelor CDC, mult mai mare decât cele 72.7 cazuri la 100.000 de persoane raportate în Texas și mai mult decât dublul ratei de 50.1 înregistrate în Florida. (Guvernatorii republicani din Texas și Florida au semnat legi care restricționează mandatele de vaccinare, iar măsurile luate de ei în timpul pandemiei au fost considerate extrem de flexibile).

Rata infecțiilor California este, de asemenea, în prezent mult mai mare decât cea a statelor din sud, care au evitat să impună obligativitatea măștilor și a vaccinării și au raportat rate mai scăzute de vaccinare, în ciuda variantei Delta care a alimentat focare mari de infecții în timpul verii. Astfel, statul pacific a înregistrat 44.343 de cazuri în ultimele șapte zile, cu o rată medie zilnică de 6.378 de cazuri, și o rată medie de spitalizare de 417 de cazuri. Cei mai mulți dintre pacienții internați sunt persoane nevaccinate între 30 și 50 de ani.

California este statul american cu cel mai mare număr de persoane infectate (aproape 4.9 milioane de cazuri) și de morți, respectiv 72.977, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Explicații

Experții citați de Newsweek afirmă că statul California plătește acum pentru succesul său de a controla răspândirea virusului mai devreme, având în prezent rate mai mari de infecții.

Astfel, California a înregistrat mai puține infecții cu coronavirus în timpul verii decât statele cu rate mai scăzute de vaccinare, deoarece varianta Delta s-a răspândit rapid în comunitățile nevaccinate. Dar cei care au fost infectați cu coronavirus în statele din sud au acum imunitate, ceea ce înseamnă că sunt mai puțini oameni care răspândesc virusul în aceste regiuni.

„California se confruntă cu o creștere relativ ușoară a cazurilor, probabil legată de ratele relativ scăzute de vaccinare în anumite părți ale statului. Situația ar putea să se agraveze cu mai multe activități în interior, va trebui să vedem dacă se întâmplă asta,” a declarat Bob Wachter, președintele departamentului medical al Universității din California la San Francisco.

„Statele din sud arată destul de bine acum, în parte din cauza absenței vremii foarte reci și a protecției parțiale oferite de infecția anterioară.”

Ali H. Mokdad, profesor la Universitatea din Washington, a explicat și el că statele care au înregistrat focare mari în timpul verii se descurcă mai bine în prezent, deoarece combinația dintre infecții și vaccinări a făcut ca mai puțini oameni să aibă riscul de a contracta virusul.

Într-un mesaj tweet, profesorul a precizat că se estimează că 58% dintre locuitorii din California sunt acum imuni la varianta Delta, comparativ cu aproximativ 68% în Florida.

Pentru a reduce infecțiile cu coronavirus, California a impus unele dintre cele mai stricte restricții din Statele Unite. Oficialii din Sacramento au fost primii care au anunțat obligativitatea vaccinării pentru elevi  și au impus, de asemenea, obligativitatea vaccinării pentru angajații de stat, lucrătorii din domeniul sănătății și profesori.

Dar, în timp ce rata de vaccinare a statului este mai mare decât multe din statele din sud, acest lucru nu este suficient pentru a preveni focarele de infecții. Astfel, aproape 62% din populația totală a statului este complet vaccinată, comparativ cu 60% în Florida și 54% în Texas.

Între timp, Mississippi, Alabama și Georgia au fiecare mai puțin de 50% din populația lor complet vaccinată împotriva COVID-19, dar în prezent au rate semnificativ mai mici de cazuri decât California. Iar situația din statul sud-vestic îngrijorează autoritățile, în condițiile în care se apropie vacanțele de sfârșit de an, statul va fi vizitat de mai mulți turiști, iar locuitorii vor petrece mai mult timp în interior, unde riscul de transmitere a virusului este mai mare.

Surse: USA Today, Burlington Free Press, New York Times, Newsweek, CDC

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Sa vina boosterul 8

    • Rumanule, tu uita-te la tine in ograda, sa vezi ca suntem campioni mondiali la decese din cauza pandemiei din cauza anti-vaxxerilor.

    • Pe langa martoage lesinate, la noi sunt cei mai „salvatori profesionisti”. Doar sa ai „norocul” sa pici pe mana lor ca sigur „scapi”.

  2. Stim, din cauza nevaccinatilor.
    Asteptam postacii nume si 010 sa confirme.

    • Ciocoflenderii aia 2, care dau vina pe sosoaca si pt ce se intampla in America?

    • Trebuia să -i busterizeze

    • Auzi la Ilie pălărie, ce inepții debitează, pai mai globalist neomarxist, suntem primi la deve, pt ca la noi au lipsit cu desăvârșire medicamentele di farmacii și spitale, totul a fost premeditat de usr

    • Uite iti confirma chiar neanto Novac in articol.
      „Cei mai mulți dintre pacienții internați sunt persoane nevaccinate între 30 și 50 de ani.”
      Deci nu batrani nevaccinati ca la noi si nici macar batrani vaccinati ca in Europa.

      I-a scapat fraza asta intr-un articol extrem de biased unde criteriile sunt nr de infectati( fara sa mentioneze niciunde disparitatile de testare) si nu numarul de persoane spitalizate.

    • Prezent daca m-ai invocat!
      Rumanica locul 10, sosoc/meleon -> 2722 (si nu ne oprim aici, mai urcam!)
      Usa locul 18 sosoc/meleon -> 2339
      Clar i-am intrecut in inteligenta!
      Alta intrebare?

    • Au aparut si unidirectionalii. Ei lucreaza cu tabelul, si nici cu ala intreg.

  3. Ia uite aci explicatzie: s au grabit la vaccinat ca oile, nu prea au facut imunitate de turma, si acum le expira vaccinul, de aia le creste nr de infectari! Explicatziile presei sunt penibile si puerile, nici un copil de 5 ani nu le ia in seama.

  4. si numarul de decese? vermont 622/milion california 1850/milion romanica 2750/milion! campionii!

    • Si meidamente si sistem de sanatate? Romanii campioniii!!!!!!!!!!!!!!!

    • Cred ca numarul de decese depinde doar de conditiile de spitalizare si incapacitatea Romaniei de a-si trata cetatenii. Tin minte ca am tot citit articole ca nu sunt destule antivirale, nu e destul oxigen s.a.m.d.

    • asa e bro , pune un spital din california langa cel din carbunesti. care crezi ca ti ofera sanse mai bune sa iesi in viata de acolo?

      tu compari vermont ul cu valea prohovei

  5. iar pentru cei cu mantra vaccinista, uitati-va la aceasta stire
    https://summit.news/2021/11/10/fully-vaccinated-choir-concert-ends-in-substantial-covid-19-outbreak/
    deci au lasat numai oamenii vaccinati sa intre la un concert, urmand ca dupa aceea o gramada de oameni sau imbolnavit, hai ca se vede ca nu asta este solutia, haideti sa incercam altceva, ca asa nu o sa mearga este clar ca buna ziua !

  6. Cine mai crede cand citeste despre nr de decese din Romania umflate din pix? Ba,dupa doi ani inca mai puneti botul?

    • Sa n su pu!

    • N-avem loc de mata, cocalare userist

    • Evident ca nu tu. Tu esti special, nu te fraieresc medicii astia si tocilarii aia care se ocupa de statistici pe tine, atât de experimentat in ‘şcoala veți’ si cu PhD pe feisbuc. Nimeni altcineva nu e mai special si mai cunoscator decât tine, nimeni.

  7. Ai priceput, cocalarule?

  8. Inca o dovada, ca si Olanda, Danemarca, Franta etc …ca pandemia nu dispare prin vaccinare ci doar prin imunitate naturala. Deci baieti….pandemie pe viata o sa avem.

    • Vezi ca la noi vine Craciunul si deja se simte miros de sosoci parliti!
      🤣🤣🤣

    • @Cititor
      Nu, nu dispare prin vaccinare, vaccinarea te ajuta doar sa ai mai putini morti, dar nu opreste pandemia. Doar istericii Covid mai sustin ca vaccinarile vor opri pandemia.

  9. Se pot inventa multe explicatii, ignorand insa cu buna stiinta pe cea mai simpla si evidenta, anume ca vaccinul nu functioneaza in prevenirea infectarii si transmisiei.

  10. Și acum vor veni disperații de vaccin și vor zice : „din cauza vaccinatilor „. :)))))

  11. Infectii da, decese nu.

    Exact la asta serveste vaccinul: sa nu faci forme grave ale bolii si sa nu mori. Incredibil ca in 11/11/2021, inca nu a inteles lumea, la ce foloseste vaccinul.

    Vaccinul si vaccinarea:
    -nu impiedica transmiterea virusului
    -nu impiedica infectia cu virus
    -IMPIEDICA formele grave ale bolii si moartea datorita lor

    Este chiar atat de greu de inteles? Probabil ca este. In Romania cel putin 🙁

    • va repozitionati elegant dupa cum bate vantul..

    • @abc, daca ar exista aici, o posibilitate a cautarii comentariilor, ati putea gasi ceea ce scriu de luni de zile: la ce foloseste vaccinul. Cam din primavara, studiile au dovedit ca vaccinul nu impiedica nici infectia, nici transmiterea virusului. Insa cei vaccinati si infectati, transmit la randul lor, cam de 8-12 ori mai putin.
      Numai si numai gesturile bariera, protejeaza de infectie: masca, ochelari, spalare pe maini, deoarece virusul nu poate patrunde in corp decat prin gura/nas/ochi.

      Vaccinul ajuta sa nu faci forme grave ale bolii, acum stim asta. La inceput nu stiam si este normal, deoarece este un vaccin nou, facut in urgenta. Logic sa descoperim care ii sunt limitele. Insa principalul sau rol, este si ramane indeplinit: fereste de moartea datorata bolii.

    • ati uitat ca in primavara, inceput de vara, televiziunile urlau sa te imunizezi, ca sa nu duci virusul acasa la bunici ? aveti memorie scurta

    • @dan2k, nu am uitat, insa in primavara, nu dispuneam (inca) de toate datele despre ceea ce ofera vaccinul. Nici nu aveam cum, deoarece este un vaccin de tip nou, facut in urgenta.
      Am raspuns pe larg Dlui @abc, insa nu s a publicat (inca) raspunsul meu. Asa ca va raspund pe scurt, sperand sa fie publicat rapid precedentul: abia spre primavara, am putut avea studii despre cum se comporta vaccinul in timp. Pur si simplu, nu a fost timp sa se faca studii pe o perioada de 6-12 luni.
      Studiile au dovedit ca vaccinul isi dovedeste eficacitatea (nu se fac forme grave care sa provoace moartea) insa nu impiedica infectia si transmiterea virusului. Insa virusul transmis, este mai slab, fata de cel transmis de nu nevaccinat. Si nu protejeaza 100%.
      Atat avem ca arma, in acest moment.

    • @vvv
      Narativul s-a schimbat, initial ne vaccinam pentru „a-i proteja pe ceilalti”, era musai sa invrajbeasca societatea. Narativul ala a murit, fiecare se vaccineaza pentru el, fiecare se vaccineaza de cate ori crede de cuviinta si cu ce crede ca-i mai bine pentru el/ea. Doar imunitatea naturala o sa opreasca pandemia (uite ca doar 0,5% din cei care au facut Covid s-au reinfectat, avem cifre oficiale).
      Nu o sa obosesc sa spun urmatoarele: 95% dintre cei care ocupa ATI si decese sunt persoane varstnice si/sau bolnave. Tarile civilizate si-au vaccinat intai varstnicii si persoanele din categoriile de risc. Noi am inceput cu „specialii” si in continuare avem doar 40% dintre batrani vaccinati in timp ce punem toate tunurile pe tineri si copii.
      Intre „toti trebuie sa se vaccineze” si „nimeni nu trebuie sa se vaccineze”, exista solutia optima sa ne concentram pe varstnici si sa incercam sa-i convingem sa-si salveze vietile.

    • @vali, intr adevar, asa este. Trecerea prin boala ofera o protectie sporita fata de vaccin. Acum stim asta. Vom vedea cum evolueaza pandemia. Poate deveni anuala sau bi-anuala sau poate disparea fara sa avem un motiv dovedit.
      Gripa exista si revine de 4 500 de ani. Gripa spaniola, a ucis timp de doi ani si a disparut, fara sa stim de ce.
      Deocamdata nu avem ca arma decat vaccinul. Ne vaccinam sa nu murim. Sau nu ne vaccinam pentru ca nu credem in vaccin. Fiecare cum doreste. Eu nu incerc sa conving pe cei care nu doresc sa se vaccineze. Sincer, este alegerea lor. Ceea ce trebuie facut insa, este exact ceea ce ati scris: vaccinarea celor cu comorbiditati, a imunodeficientilor, a persoanelor varstnice. Ei trebuie protejati.

    • E buna asta, „Ne vaccinam sa nu murim”. De unde ai venit cumetre cu lacrimogenele astea? Mai taie din ele!

  12. F simplu. Pt ca s-au relaxat, inclusiv aia care nu aveau motive. La noi e la fel.

    • Daca ai multe cazuri si putine decese, atunci exista speranta ca o sa treci mai rapid de pandemie. NU o sa se opreasca pandemia pana cand nu avem imunitate naturala de grup. Nu e vina noastra ca vaccinurile nu neutralizeaza amenintarea si nu te opresc sa iei, sa faci si sa dai, nu e vina noastra ca eficacitatea vaccinului scade atat de repede incat e nevoie de una sau doua doze suplimentare (adica de trei sau patru doze) in mai putin de doi ani.
      Am mai spus si repet: varstnicii si bolnavii ar trebui sa se vaccineze, le poate salva viata.

  13. Vaxerii cu dovezile in fata tot nu vor sa inteleaga ca vaccinul este de proasta calitate, ineficient si inca in faza de testare.
    Dar nu ai ce sa le ceri, vorba aia, de unde nu-i nici dzeu nu cere.
    Poate la pandemia urmatoare o sa gandeasca, pana atunci, boostereala si vaccin pana ce le iese pe ochi si urechi.

  14. Pt vvv, vezi ca Faucci ( pe care probabil il admiri enorm) a spus chiar el in iulie ca vaccinatii au incarcatura virala identica cu nevaccinatii. Cum sa transmita un nevaccinat de 8-12 ori mai mult ca un vaccinat???? De unde ai scos cifrele astea? Nu vezi ca judetele cele mai nevaccinate la noi au cazurile cele mai putine?

    • @cititor, va multumesc anticipat sa nu va adresati la persoana a 2a singular. Fauci nu este singurul, nici unicul. Unde ati citit ca am scris ceva despre pro-vaccinare? Este fix alegerea Dv, daca doriti sa va vaccinati sau nu.
      Imi este strict indiferent daca va vaccinati sau nu. Eu sunt vaccinat si protejat, bineinteles nu la 100%. Deocamdata, atat imi poate oferi vaccinul actual. Eu cred in medicina si in stiinta. Si nu incerc sa va conving sa o faceti, sunteti strict liber sa credeti ceea ce doriti.

      Studii exista, incepand din vara 2021. Marea Britanie, Israel, Franta:
      MB: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01316-7.pdf
      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2101765
      etc

      Va las in compania amicului Google, sa gasiti si alte studii.

  15. Deci la astia este o problema ca au o rata de infectare in California de 1,13 la mia de locuitori.
    Vai de capul lor de americani, nu au auzit de Romanica. Noi nu ne facem probleme la 16 – 20 la mie.