G4Media.ro

Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei, afirmă…

sursa foto: Pexels.com

Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei, afirmă administratorul Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite

Germania şi alte state încetinesc lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19 prin blocarea suspendării brevetelor pentru vaccinuri, consideră administratorul Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNDP), Achim Steiner, relatează Agerpres.

„Drepturile de proprietate intelectuală sunt un impediment pentru producţia şi distribuţia accelerate de vaccinuri”, a declarat joi Achim Steiner pentru agenţia dpa.

Deşi există întotdeauna îngrijorări legate de astfel de eforturi, „faptul că există un risc nu constituie un motiv pentru a nu acţiona chiar acum”, a spus diplomatul german.

Ridicarea brevetelor trebuie avută în vedere ca una dintre măsurile care să îndrepte inegalitatea flagrantă în ce priveşte distribuţia de vaccinuri, a subliniat el.

Preşedintele american Joe Biden a avansat recent ideea suspendării brevetelor.

Germania şi Marea Britanie şi-au unit recent forţele la summitul G7 din Cornwall pentru a-şi reitera opoziţia faţă de ridicarea brevetelor spre a permite producţia fără licenţă de vaccinuri în ţări în curs de dezvoltare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în mai că aceasta nu este o soluţie pentru a face vaccinurile accesibile mai multor oameni. În opinia sa, companiile au nevoie de creativitate şi inovaţie, iar protejarea brevetelor este o precondiţie pentru aceasta.

Germania şi Marea Britanie găzduiesc pe teritoriile lor companiile BioNTech şi AstraZeneca, doi producători de succes de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Potrivit lui Achim Steiner, comunitatea internaţională nu a reuşit anul trecut să pună la dispoziţie fonduri suficiente pentru programul COVAX, iar ţările cele mai sărace sunt acum dependente de statele care produc vaccinuri şi deţin patentele pentru ele.

„Aceasta nu este o situaţie bună în care să ne aflăm ca familie globală şi comunitate de naţiuni”, a mai afirmat responsabilul ONU.

Promisiunea asumată de statele G7 de a oferi cel puţin un miliard de doze până la mijlocul lui 2022 înseamnă probabil „prea puţin şi prea tardiv” din perspectiva celor în nevoie, dar pare de asemenea greşit să fie condamnate guvernele pentru faptul că acordă prioritate propriilor populaţii, a mai afirmat Steiner.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Daca mai apar multi socialisti de astia in functii cheie, ajungem clar la „1984”. Nerespectarea drepturilor de proprietate si a libertatii individuale sunt lucruri foarte grave.

  2. Cei care vor „suspendarea” brevetelor e clar ca habar nu au ce vorbesc, de fapt sunt marionelele unor smecheri care balesc sa puna mana pe reteta castigatoare. Hai sa detaliex un pic, daca brevetul este public, se stie reteta exacta pentru fabricarea acestui vaccin. Aparent ati spune ca ce e mare lucru? Dar este, pentru ca aceasta reteta este un salt intelectual care te duce catre alte „salturi intelectuale”. Cu alte cuvinte, plecand de la aceasta reteta, se inoveaza mai departe, ceea ce nu este OK sa fie posibil pentru cei care nu au investit in saltul intelectual intial. De fapt este chiar periculoasa o asemenea directie, sper sa nu se puna in practica. Sigur, ca sa iesim din pandemie, se poate finanta masiv de catre state productia acestui vaccin, dar reteta TREBUIE sa ramana la secret, ca asa e sanatos.

    • Nu asta e problema. Nu furtul intelectual e problema, ci producerea fara licenta a vaccinurilor in fabrici cu criterii de calitate indoielnice. Toti detinatorii de licente au dat cam gratis licenta tuturor fabricilor care au indeplinit criteriile de calitate (si in unele cazuri rare, si unde nu au fost indeplinite, pentru ca si-au bagat coada politicieni incompetenti ca Trump).

      Daca se da licenta la liber, vei avea o groaza de fabrici unde nu se respecta nicio regula privind decontaminarea lucratorilor si pastrarea conditiilor de igiena care vor incepe sa produca vaccinuri, si pe urma dupa eventuale decese cauzate de vaccinuri de calitate indoielnica produse acolo se va reduce increderea in vaccinare in general, ceea ce va produce si mai multe decese.

      Asta e problema, nu „salturile intelectuale” si alte prostii de genul asta. Problemele sunt de a avea capacitate de productie de calitate, nu de proprietate intelectuala. Si asta nu e usor de rezolvat. Sunt necesare investitii masive si personal calificat pentru a pune in functiune o fabrica noua care sa respecte standardele de calitate si igiena. Aici e limitarea, nu in licentierea brevetelor.

  3. De s-ar renunta complet la Brevete, am trai intr-un Capitalism Functional.

  4. Care pandemie?
    Aaaa…cea de la televizor!