G4Media.ro

Statele care ignoră schimbările climatice vor fi retrogradate de agenţiile de rating…

sursa foto: Pexels

Statele care ignoră schimbările climatice vor fi retrogradate de agenţiile de rating / Dacă emisiile poluante vor continua la nivelul actual, calificativul SUA ar urma să fie coborât cu două trepte

Eşecul în reducerea poluării va costa guvernele din întreaga lume miliarde de dolari, susţin economiştii de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligenţa artificială pentru a face predicţii cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra ratingurilor de ţară, transmite Bloomberg.

Dacă emisiile poluante vor continua la nivelul actual, 63 de ţări vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treaptă, până în 2030, susţine acest grup de economişti printre care se numără şi Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings. Calificativul SUA ar urma să fie coborât cu două trepte, în timp ce ratingurile Germaniei, Indiei şi Olandei ar putea să sufere o retrogradare cu trei trepte. Chiar şi îndeplinirea angajamentelor incluse în Acordul de la Paris ar însemna o reducere medie de 0,65 trepte.

„Pe măsură ce schimbările climatice vor afecta economiile naţionale, serviciul datoriilor va deveni mai greu şi mai scump. Pieţele au nevoie de informaţii credibile cu privire la modul în care schimbările climatice se traduc în riscuri materiale”, a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universităţii Cambridge.

Cercetătorii au utilizat inteligenţa artificială pentru a calcula efectele schimbărilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 ţări de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit cercetătorilor, „fără o reducere serioasă a emisiilor”, 80 de ţări vor suferi o reducere a ratingurilor cu o medie de 2,48 trepte până în 2100, India şi Canada vor fi retrogradate cu peste cinci trepte, iar China cu opt trepte.

Comparativ, până acum, pandemia a condus la 48 de retrogradări de rating de către cele trei mari agenţii de evaluare în perioada cuprinsă între luna ianuarie 2020 şi luna februarie 2021.

Deţinătorii de obligaţiuni trebuie să înceapă să ţină cont de încălzirea globală atunci când iau decizii de investiţii deoarece ţările cele mai expuse riscurilor asociate cu schimbările climatice ar putea suferi o diminuare a Produsului Intern Brut cu mai mult de o cincime până în 2050, susţin analiştii de la FTSE Russell.

În cel mai pesimist scenariu, SUA ar urma să piardă 20% din PIB până în 2050, iar ţările cele mai apropiate de ecuator, sau cele ale căror economii au emisii mari de carbon, sunt chiar mai vulnerabile, se arată în raportul FTSE Russell. De exemplu, economia Malaeziei ar putea suferi o diminuare de 31%. Aceste prognoze, care ţin cont de tendinţele înregistrate de emisiile de gaze cu efect de seră şi eforturile ţărilor pentru rezolvarea acestei probleme, arată care sunt riscurile la care se expun investitorii atunci când fac pariuri pe terme lung pe obligaţiunile suverane.

Statele în curs de dezvoltare cu ratinguri mai slabe vor suferi mai mult de pe urma efectelor fizice ale schimburilor climatice, în timp ce statele care beneficiază de ratinguri de top vor fi retrogradate mai sever, susţin economiştii de la Universitatea Cambridge, care precizează că acest lucru se potriveşte cu natura ratingurilor suverane: cele de la vârf au loc să cadă mai mult.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Wow. Nici noi nu vom arăta bine.

  2. Da, cred ca nimeni n-o sa mai faca afaceri cu SUA. 😉

  3. E groasă cu clima, dar primiţi ce votaţi. Voi vreţi minciuni şi corupţie, nu protecţia mediului, deci veţi vota iar PNL şi PSD.

  4. „Natura si progres” este un fel de deviza care se regaseste mai nou pe ambalajele bio ale unor produse europene. De obicei, astfel de lozinci sunt tipice statelor totalitare sau socialiste. De asemenea, culoarea verde a certificatului medical (pasaportul sanitar Covid) nu este aleasa intamplator. Ca simbol cromatic politic verdele desemnează curentele alternative în doctrina cărora viața trăită natural și renunțarea la supratehnicizare joacă un rol central. Astfel, deseori in Bruxelles si in alte orase „progresiste” pot fi observate persoane care umbla desculte sau care sunt „radicalizate climatic” si au impresia ca prin actiunile lor chiar schimba mediul, clima, natura. De obicei se ia un eveniment natural, care apare firesc in urma evolutiei planetei noastre si este folosit pentru propaganda sau pentru a implementa diverse politici de tip socialist. Este principiul fake-news folosit de Rusia.

  5. Reflectând la miezul materialului – retrogradarea țărilor care ”ignoră schimbările climatice” – nu am nici o îndoială că agențiile de rating se vor folosi de acest instrument, cu posibile implicații majore pentru România. Dacă se prognozează retrogradarea Germaniei cu două poziții – conform celor de la Bloomberg, o sursă foarte serioasă – nici nu pot să mă gândesc la noi și la alte țări în situație asemănătoare.
    În prezent 46 % din producția de energie a Germaniei este din surse nepoluante. Germania va închide toate centralele sale nucleare ( 3 anul acesta și restul de 3 anul viitor ). Va renunța total la cărbune până în 2038. Și cu toate acestea, conform unei analize ample apărută recent în Foreign Policy ( 2021/02/10 – Is Germany making too much renewable energy ? ) Germania va trebui să regândească toată politica sa de asigurarea a energiei necesare, de la producție și procurare, până inclusiv la influențarea consumatorilor, ca aceștia să-și regândească modul și perioada în care recurg la surse de energie și să se folosească de tehnologii care asigură o folosire mai economicoasă a energiei.

    În prezent, din diferite rațiuni, mai degrabă economice, există țări, care într-adevăr nu dau doi bani pe efectele schimbărilor climatice. Dar dacă vor exista proceduri globale folosite de agenții de rating și marile bănci ( amintite în material ) , neluarea în considerare a acestora va fi infinit mai complicată, dacă nu imposibilă, decât a ”ignora schimbările climatice”. Dintr-o dată, toată povestea se mută pe terenul competitivității economice globale.
    Iată, miza este mult mai serioasă, decât fumigenele demonstrative fără fond, ca umblatul desculț, documente verzi sau folosirea abuzivă a sintagmei de verde.

  6. SUA are propria moneda. Deci e doar o scuza pentru a creste dobanzile la bonduri.
    Celelalte tari cu moneda proprie care nu sunt puternic euroizate sau dolarizate se pot ***** pe ratinguri. Eu asi trece direct la arestari in cazul unui aemenea atac speculativ. Cred ca poate fi incadrat la terorism si sabotaj, oricum trebuie abordat subiectul in contextul sigurantei nationale. Alte masuri ar fi un default selectiv imediat pe patronii reali al agetiilor de rating. Cui pe cui se scoate.