Statele care vor decide alegerile pentru Casa Albă și cum încearcă Trump și Biden să le câștige
Scrutinul prezidențial din 3 noiembrie din SUA va fi decis de alegătorii din Florida, Pennsylvania, Wisconsin și alte câteva state considerate swing, acolo unde populația este divizată politic. Nici republicanul Donald Trump, nici democratul Joe Biden nu beneficiază de susținerea majorității votanților din aceste state, iar avantajul electoral poate depinde de doar câteva mii de voturi.
Aceasta este opinia majorității analiștilor americani, care afirmă că rezultatul final va depinde foarte mult de ceea ce vor face cei doi candidați principali în statele care contează în ziua votului. Cu mai puțin de 50 de zile până la alegerile pentru Casa Albă, echipele de campanie ale lui Trump și Biden sunt implicate într-o bătălie pe viață și pe moarte care să le asigure întâietatea în câteva districte electorale cruciale.
Cu doar câteva săptămâni rămase până la Election Day, democratul Biden își menține același avantaj confortabil de care s-a bucurat în timpul verii în majoritatea sondajelor naționale. Agregatorul de sondaje RealClearPolitics, care face o medie a anchetelor de opinie importante la nivel național, indica marți la prânz că fostul vicepreședinte îl conduce pe Trump cu 7% în preferințele alegătorilor, respectiv 49.2% la 42.9%, cea mai mare diferență, de 12 procente, fiind înregistrată într-un sondaj Reuters/Ipsos – 52% la 40%.
De asemenea, Biden are un avantaj, deși mai restrâns, în multe dintre statele battleground, cele care vor decide alegerile, având per total un avantaj de 3,5 puncte în fața contracandidatului republican. Operațiunea „Stop Trump,” care unește sub aceeași umbrelă electorală democrați moderați, radicali de stânga, progresiști, republicanii anti-Trump, Antifa, Black Lives Matter și multe dintre celebritățile sportive și de la Hollywood, pare asadar că funcționează.
Trump rămâne la distanță în toate aceste sondaje, pe care el le respinge ca „false,” bazându-se în continuare pe intensitatea și entuziasmul celor mai loiali susținători ai săi și pe speranța că republicanii dezamăgiți de acest mandat vor vota în cele din urmă tot cu el.
Într-un an electoral extrem de volatil însă, ambele partide se pregătesc pentru perspectiva unor schimbări bruște, în special în condițiile în care Trump face eforturi agresive pentru atragerea alegătorilor albi din suburbii, concentrându-se pe mesajul „legii și ordinii,” precum și pe teama de tulburări violente. Nu este clar deocamdată cât de populară va fi această strategie, dar democrații insistă că ea nu poate fi ignorată, mai ales în regiunea din Midwest, foarte importantă.
În acest context, merită menționat că, în luna februarie a acestui an, compania Moody’s Analytics susținea că Trump va câstiga un nou mandat cu 336 de voturi în Colegiul Electoral la 202 pentru rivalul său democrat, indiferent care ar fi fost acesta.
Ar fi fost o performanță mai bună decât cea din 2016, când a învins-o pe Hillary Clinton cu 304 voturi ale Marilor Electori. Pe lângă toate statele pe care le-a câștigat în 2016, analiza sustinea că Trump ar fi reușit să-și adjudece Maine, Minnesota, New Hampshire și Virginia.
În luna iulie însă, cu o rată a șomajului care a crescut vertiginos și cu numărul de infecții cu COVID-19 la un nivel ridicat, Moody’s Analytics afirma că Trump ar urma să sufere o înfrângere usturătore în noiembrie. Compania prognoza în vară că democratul Joe Biden va câștiga cu 308 voturi la 230 pentru Trump, dacă prezența la vot este aproximativ similară cu media pentru alegerile prezidențiale.
Mai mult, dacă participarea la scrutin va fi mare, așa cum s-a întâmplat la alegerile primare de la jumătatea anului 2018, Biden ar putea câștiga cu 352 de voturi electorale, la doar 186 pentru Trump (reamintim că un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția). Conform acestor scenarii, Trump va pierde undeva între 70 și 130 de voturi electorale. Prognoze similare au fost făcute și de alți analiști, care susțin că Biden va câștiga cu cel puțin 300 de electori, ceea ce ar face ca Trump să fie primul președinte american de la George H.W. Bush care va pierde cursa pentru realegerea la Casa Albă.
Cele șase state cu cei mai mulți electori sunt California (55), Texas (38), New York (29), Florida (29), Illinois (20) și Pennsylvania (20).
Statele care decid președintele
Alegerile prezidențiale din 2020 în Statele Unite nu vor fi decise de state „albastre” (democrate) previzibile, cum ar fi California, Massachusetts, Oregon și New York, sau de state „roșii” (republicane) intens, precum Utah, Alabama și Mississippi, ci de state swing care pot vota fie cu democrații, fie cu republicanii. Într-un context politic și social extrem de tensionat, comentatorii cred că rezultatul final al cursei pentru Casa Albă va depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele opt state: Arizona, Carolina de Nord, Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, Pennsylvania și Wisconsin (care împreună au 127 de voturi electorale), la care se pot adauga Texas, Iowa, Nevada, Ohio, Virginia și Colorado. În 2016, Trump a câștigat Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin și Arizona.
Ca să câștige aceste state, președintele Trump trebuie să-și maximizeze performanța cu alegătorii din mediul rural. Biden are nevoie de o participare solidă în marile orașe, în special în rândul alegătorilor afro-americani. Trump trebuie să-și oprească eroziunea electorală în suburbii și să convingă alegătorii albi care nu au votat în 2016 că merită să fie reales. Biden trebuie să-și crească actuala cotă în rândul votanților latino-americani și să recucerească unele dintre zonele care au trecut la Trump după ce au votat de două ori pentru președinte Barack Obama.
Ultimele săptămâni au fost martorele unei competiții dure între cele două echipe de campanie, care au alocat personal, voluntari, resurse, fonduri pentru reclame radio și TV în aceste state. Trump a vizitat unele dintre ele, ținând chiar mitinguri cu mii de susținători, în timp ce Biden a preferat reuniunile cu participare mai redusă.
În plus, deși sondajele arată că Biden conduce, avantajul democratului este în limita marjei de eroare în jumătate din cele opt state swing. Iar Trump este un președinte al cărui sprijin a fost și continuă să fie extrem de dificil de cuantificat de sondajele de opinie. Să nu utăm, de exemplu, că din iulie 2016 până în ziua alegerilor în trei state (Michigan, Pennsylvania și Wisconsin), au fost publicate 94 de sondaje. Trump a condus doar în trei dintre ele, însă în final le-a câștigat.
Arizona – Republicanii domină politica din Arizona de ceva timp, 1996 fiind ultima dată când statul a votat „albastru” (democrat) în alegerile prezidențiale. Dar acest lucru pare să se schimbe. Nu numai că Biden a condus, e adevărat modest în mai multe sondaje în acest stat, dar alegerile legislative din 2018 au oferit o imagine a schimbării care stă să vină atunci când democrata Kyrsten Sinema a câștigat unul dintre locurile în Senat de la republicani. De aceea, nu este exclus ca Joe Biden să aibă câștig de cauză în acest stat.
Colorado – Într-un stat considerat de obicei un stat swing, democrații au reușit mai multe performanțe în ultimii 12 ani. Statul a votat de două ori pentru Barack Obama (2008 și 2012), pentru Hillary Clinton în 2016 și are un guvernator democrat (Jared Polis). Democrații controlează legislativul din acest stat, unul dintre locurile sale din Senat și mai mult de jumătate din locurile sale din Camera Reprezentanților. Analiștii cred că electorii din acest stat vor merge către democratul Biden.
Carolina de Nord – Acesta este un alt stat care a ieșit din tradiția electorală pentru a-l vota pe Obama în 2008. Deși a preferat candidații republicani pentru Casa Albă în 2012 și 2016, sondajele strânse sugerează că statul ar putea vota din nou cu candidatul democrat.
Florida – Datorită numărului ridicat de electori (29), Florida este unul dintre cele mai critice state în alegeri. Trump a câștigat acest stat în 2016, deși sondajele o dădeau favorită, în marea lor majoritate, pe Hillary Clinton. În timp ce Biden deține aici în prezent un avantaj minim, republicanii sunt mai bine poziționați să-l ajute pe Trump să repete performanta din urmă cu patru ani: ei controlează ambele mandate din Senat și fotoliul de guvernator, în persoana lui Ron DeSantis. Florida este, de asemenea, statul de domiciliu al președintelui Trump, care își are reședința la Mar a Lago. Votanții în vârstă din acest stat, dar și din altele, ar putea însă să-l prefere pe Biden, nemulțumiți de felul în care Trump a gestionat pandemia de coronavirus. În 2020, o victorie în Florida ar fi uriașă pentru democrați. Dacă Biden se va impune aici, atunci democrații ar avea nevoie să câștige doar încă unul dintre statele swing pentru a reveni la Casa Albă.
Georgia – Aflat chiar în centrul regiunii Deep South (care include în cele mai multe definiții Georgia, Alabama, Carolina de Sud, Mississippi și Louisiana), acest stat ar trebui, teoretic, să fie dominat de republicani. Dar unele sondaje sugerează că lupta electorală ar putea fi strânsă aici. Biden ar putea să se impună, mai ales dacă va exista o prezență ridicată în rândul populației afro-americane.
Iowa – După ce l-au votat de două ori pe Obama, alegătorii din Iowa l-au preferat pe Trump în 2016. Unele voci anticipează că aceasta va fi una dintre cele mai strânse curse din 2020 – o teorie susținută de cifrele apropiate din sondajele de opinie. Trump, care beneficiază de procente de susținere importante la nivelul statului, ar putea să se impună în final. Să nu uităm, de asemenea, că Biden a suferit o înfrângere rușinoasă în alegerile primare democrate din acest stat.
Michigan – Trump a câștigat surprinzător acest stat în cursa pentru Casa Albă din 2016, deși aproape niciun analist nu anticipase acest lucru. Victoria republicanului a fost însă extrem de fragilă (0.23%), dar el a reușit să obțină cele 16 voturi electorale. Tensiunile politice, economice și sociale din ultimele luni ar putea însă face ca alegătorii să-l prefere acum, din nou, pe candidatul Partidului Democrat. Analiștii cred că este greu de imaginat că Biden va deveni președintele Americii fără să câștige Michigan.
Minnesota – Moartea afro-americanului George Floyd în Minneapolis, după ce a fost apăsat cu genunchiul pe gât de un polițist alb, a fost unul dintre cele mai semnificative evenimente ale anului, provocând proteste Black Lives Matter în întreaga lume. Tragedia din vara ar putea să aibă o influență considerabilă în aceste alegeri. Minnesota a fost unul dintre puținele state din zona Midwest care au votat pentru Clinton în 2016. Amândoi senatorii săi sunt democrați, iar Biden conduce în sondajele din stat, ceea ce îi face pe comentatori să afirme că Minnesota va rămâne „albastră,” deși republicanii se concentrează pe câștigarea alegătorilor albi din suburbii cu mesajul de „lege și ordine.”
Nevada – În ciuda faptului că oferă doar șase voturi electorale, Nevada rămâne un stat swing cheie – unul care ar putea rupe cu ușurință egalitatea, dacă meciul dintre Trump și Biden va fi strâns. Clinton a câștigat acest stat în 2016, dar a fost o victorie deloc ușoară (cu doar 27.000 de voturi în plus). Trump a devenit primul republican de la William Howard Taft, în 1908, care a câștigat președinția fără să se impună în Nevada. Nu este, de aceea, de mirare că Biden conduce în sondajele din acest stat, dar fără să aibă un avantaj copleșitor. Analiștii anticipează că în Nevada se va da una dintre cele mai strânse bătălii electorale pe 3 noiembrie.
Ohio – Ohio este de obicei considerat a fi statul swing prin excelență. Statul oferă un număr considerabil de 18 electori, iar ultima dată când nu a votat cu candidatul câștigător a fost 1960. Trump a câștigat acest stat în 2016, însă sondajele de opinie pentru 2020 se situează în marja de eroare, ceea ce face ca atât Biden, cât și Trump să aibă șanse egale să pună mâna pe voturile electorale din Buckeye State, cum mai este cunoscut acest stat din Midwest.
Pennsylvania – Un alt stat din așa-numita regiune Rust Belt (care include părți din New York, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Indiana, Illinois și Wisconsin) care a votat cu candidatul republican în 2016, Pennsylvania pare cel mai probabil să facă o întoarcere înapoi în tabăra democraților. Biden are un avantaj solid în sondajele actuale. Înainte de 2016, statul a votat cu candidatul democrat, începând din 1992. Șansele lui Trump de a câștiga aici sunt în acest moment minime.
Texas – Dacă acest stat „roșu” (republican) tradițional ar deveni „albastru” (democrat) în 2020, ar fi o surpriză imensă. Având în vedere însă cât de aproape a fost democratul Beto O’Rourke de a-l învinge pe republicanul Ted Cruz în 2018, în cursa pentru un loc în Senatul de la Washington, dar și cât de diversificată a devenit populația în acest stat, este foarte posibil ca în viitorul apropiat Texas să fie dominat de democrați. La fel ca în Georgia, sondajele sunt surprinzător de apropiate pentru un stat roșu atât de loial. Trump are, totuși, șansa să-și mențină avansul în final.
Virginia – Virginia este un posibil model pentru felul în care ar putea evolua situația electorală în Georgia și Texas. Înainte de 2008, Virginia a votat cu republicanii în mod constant. Acum însă, Old Dominion este pe cale să devină un stat „albastru” sigur. Avantajele lui Biden în sondaje sunt mari, ceea ce sugerează că democratul va câștiga acest stat.
Wisconsin – Acest stat a reprezentat o altă victorie strânsă pentru Trump în 2016, dar acum pare că va reveni la democrați. Biden deține un avantaj puternic în sondajele din acest stat și, dacă Michigan și Pennsylvania devin din nou „albastre,” există puține motive pentru care Wisconsin nu ar trebui să urmeze exemplul lor și să revină în tabăra democraților. Biden este dat drept câștigător cert în acest stat.
Surse: Politico, Redaction Politics, Newsweek, Yahoo News, Bloomberg, RealClearPolitics
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii