Statele din UE își sporesc “solidaritatea” ripostând astfel în fața criticilor. Bruxelles-ul dorește să arate cooperare între statele membre pentru a contracara afirmațiile potrivit cărora China ar ajuta mai mult
Peste 4.000 de cetățeni din UE aflați în alte țări au fost aduși în țările lor de avioane puse la dispoziție de autoritățile din Bruxelles, iar 4,5 milioane de măști din Franța, Germania și Austria au fost trimise sau sunt pe cale să ajungă în Italia. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană, care dorește astfel să îndepărteze impresia potrivit căreia, în timpul pandemiei provocate de Covid-19, între statele membre nu ar exista o solidaritate.
Aceste acțiuni au fost menționate într-un document de trei pagini publicat luni, la Bruxelles. Purtând titlul ”Solidaritatea europeană în acțiune“, documentul este menit să demonstreze că statele UE “le întind vecinilor o mână de ajutor”.
Apariția documentului survine după ce o serie de țări — printre care Franța și Germania — au renunțat la restricționarea exporturilor de echipament de protecție ca reacție a protestelor formulate de Italia și de alte țări, în timp ce China pare să acopere asemenea lipsuri. Lipsa de coordonare a ripostei economice în fața acestei crize, evidentă în cursul unei teleconferințe de săptămâna trecută, neconcludentă și uneori tensionată, a stârnit critici din partea euroscepticilor, critici potrivit cărora, în UE, colaborarea riscă să se transforme într-o criză.
Agata Gostyńska-Jakubowska, din parea Centrului pentru Reformă Europeană, afirmă că UE a trebuit să coordoneze o ripostă la pandemie care a fost inițial “haotică și dezordonată”, în cursul căreia unele state membre “au dat dovadă de lipsă de solidaritate față de Italia”, țara cel mai grav afectată din Europa.
“Asta le-a oferit euroscepticilor ocazia de a-și înteți criticile potrivit cărora UE intervine prea puțin și prea târziu”, a spus ea. “Asta a oferit totodată șansa unor țări terțe să acopere aceste lacune”.
China a primit mulțumiri din partea Bruxelles-ului și a statelor membre din UE pentru că a oferit sau a facilitat diverse transporturi de ajutor, printre care un cargou având la bord 2,2 milioane de măști și 50.000 de kituri de testare vizând virusul Covid-19. Săptămâna trecută, pe blogul său, Joseph Borrell, coordonatorul politicii externe din UE, a afirmat că pandemia a provocat o ”luptă pentru influență prin promovarea unei politici de generozitate, printre acestea numărându-se și “agresivitatea cu care China transmite un mesaj” potrivit căruia ea ar fi un “partener responsabil și de încredere“.
“Nu vrem să intrăm într-o competiție ca să spunem că ‘noi facem mai mult decât China’”, a declarat un oficial din UE pe site-ul organizației. “Dar este important să contracarăm prin exemple”, iar oficiali ai UE și ai statelor membre subliniază că țările UE își întăresc cooperarea în pofida neînțelegerilor pe tema modalităților economice de ripostă ale organizației.
Germania, care a oferit echipament de protecție Elveției, Austriei, României și Suediei, a acceptat să asigure tratamentul a peste 70 de bolnavi grav afectați de Covid-19 din Italia și a peste 50 din Franța. Luxemburgul și Elveția au preluat și ele pacienți din spitalele supraaglomerate din Alsacia. La sfârșitul săptămânii trecute, Luftwaffe a trimis două curse speciale de avioane Airbus A310 ca să aducă 12 italieni din Bergamo. În același timp, un avion militar de tip A400M a transportat doi pacienți în stare gravă de la Strasbourg la Stuttgart.
Anterior, șase pacienți italieni au fost aduși în Saxonia, un land din estul Germaniei, la bordul unor avioane aparținând forțelor aeriene italiene. Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a subliniat că asemenea zboruri sunt un “semn de solidaritate”. “Europa trebuie să fie unită”, a spus ea. “Desigur, suntem alături de prietenii noștri”.
Președintele Emmanuel Macron a subliniat că “Franța este alături de Italia” în lupta împotriva pandemiei și a trimis salopete și măști în pofida faptului că Franța însăși duce lipsă de asemenea echipamente.
Spania a primit 10.000 de kituri, precum și măști, mănuși și ochelari de protecție din Republica Cehă, ca răspuns la o cerere pe care Madridul a formulat-o săptămâna trecută, adresând-o centrului NATO pentru gestionarea dezastrelor. Înaintea sosirii acestor ajutoare, premierul spaniol, Pedro Sánchez, a pledat pentru un ajutor cât mai urgent și mai substanțial din partea Europei. Coronavirusul “pune proiectul european la încercare”, iar UE nu trebuie “să-și abandoneze cetățenii”, a spus el.
Madridul așteaptă și din partea Chinei multe lucruri de care are nevoie, iar, la sfârșitul săptămânii trecute, a anunțat achiziții în valoare de €432milioane, vizând peste 550 milioane de măști, 5,5 milioane kituri de testare rapidă și 950 de ventilatoare.
Duminică, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul va trimite Italiei aparatură medicală și fonduri și că “discută și cu Spania, care este și ea grav afectată”.
Sursa: Financial Times / Articol de Michael Peel – Bruxelles, Guy Chazal – Berlin, Daniel Dombey – Madrid și Victor Mallet – Paris / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii