G4Media.ro

Statele G7 vor oferi Ucrainei garanții de securitate separate, menite să consolideze…

Sursa foto: Firdia Lisnawati / POOL / AFP

Statele G7 vor oferi Ucrainei garanții de securitate separate, menite să consolideze capacitatea de apărare a Kievului și să descurajeze viitoarele agresiuni rusești

Un grup de aliați cheie ai Ucrainei se apropie de un acord pentru a lansa negocieri cu Kievul privind o serie de angajamente bilaterale de securitate menite să consolideze capacitatea țării de a se apăra și să descurajeze viitoarele agresiuni rusești, relatează Bloomberg.

Se așteaptă ca anunțul să facă parte dintr-o declarație a majorității liderilor din Grupul celor Șapte, în marja unui summit NATO de două zile care se desfășoară în prezent la Vilnius, potrivit unor persoane familiare cu planurile. Declarația, care vizează să ofere Ucrainei garanții de securitate pe termen mai lung, este încă în discuție, iar conținutul și semnatarii s-ar putea schimba înainte de a fi anunțată.

SUA și alte națiuni participante ar urma să colaboreze fiecare cu Ucraina pentru angajamente specifice de securitate pe termen lung prin furnizarea de echipamente militare moderne pe calea aerului, terestră și maritimă, acordând prioritate sistemelor de apărare aeriană, artileriei, capacităților cu rază lungă de acțiune și vehiculelor blindate, au declarat persoanele care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private.

Impulsul în domeniul apărării face parte dintr-un efort mai amplu de a sprijini Ucraina în timp ce aceasta nu este membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În urmă cu cincisprezece ani, alianța a convenit că Ucraina va adera într-o zi, un angajament care s-a dovedit insuficient pentru a preveni creșterea constantă a ostilității rusești care a dus la invazia de anul trecut. Aliații s-au luptat cu modul în care să depășească acea declarație de la summitul din 2008, fără a agrava și mai mult situația din Europa de Est.

Aliații Kievului vor promova, de asemenea, interoperabilitatea între capacitățile Ucrainei și cele ale aliaților săi din NATO, au declarat persoanele menționate. Ei vor sprijini dezvoltarea industriei de apărare a țării, vor antrena trupele sale, vor face schimb de informații și vor stimula apărarea cibernetică.

Angajamentele urmăresc, în linii mari, o mare parte din tipul de sprijin pe care Ucraina îl primește în prezent, urmărind în același timp să îl sporească și să pună țara pe o bază mai sustenabilă pentru a descuraja viitoarele atacuri.

De asemenea, liderii G-7 s-ar angaja să se consulte imediat cu Ucraina cu privire la măsurile pe care să le ia în cazul unor viitoare atacuri rusești, a declarat una dintre persoane. Între timp, aliații vor continua să ofere Ucrainei sprijin financiar pentru a răspunde nevoilor sale imediate și se vor angaja din nou să sprijine eforturile de reconstrucție și de redresare.

La rândul său, Ucraina se va angaja să continue o serie de reforme, inclusiv în ceea ce privește aplicarea legii, sistemul său judiciar, economia, precum și sectoarele de securitate și de apărare, potrivit persoanelor respective.

Aliații G-7 ai Kievului vor reafirma, de asemenea, că activele suverane ale Rusiei vor rămâne blocate până când Moscova va plăti pentru daunele pe care le-a provocat Ucrainei și vor continua să ceară Moscovei să răspundă pentru crimele comise împotriva vecinului său, au mai spus sursele Bloomberg. Alte națiuni care vor dori să contribuie cu propriile angajamente de securitate se vor putea alătura eforturilor în orice moment.

„Garanțiile de securitate sunt dezbătute și de alte țări care nu sunt membre ale G-7”, a declarat marți președintele României, Klaus Iohannis, reporterilor la Vilnius. „Aceste garanții se referă la situația actuală în care se află Ucraina, dar și la reconstrucția și dezvoltarea postbelică. Ar fi bine ca cât mai multe țări să participe”.

În paralel, ca parte a viitoarelor sale angajamente și a contribuției la aceste eforturi, Uniunea Europeană caută să își intensifice finanțarea pe termen lung pentru Facilitatea europeană pentru pace, mecanismul pe care blocul îl folosește pentru a sprijini livrarea de arme și echipamente militare către Ucraina, potrivit unei alte persoane familiare cu discuțiile care au loc la Bruxelles.

UE discută, de asemenea, modalități de a stimula formarea militară, de a sprijini procesul de reformă al Ucrainei, inclusiv al forțelor armate și al sectoarelor de aplicare a legii și de apărare, și de a continua să extindă propria industrie de apărare europeană, în special în ceea ce privește accelerarea producției de muniție și cooperarea cu industria ucraineană.

În plus, UE va urmări să sprijine furnizarea de către statele membre a unor sisteme de armament mai avansate, precum rachete și avioane de luptă, a declarat una dintre persoane. Angajamentul mai larg al blocului față de Ucraina va include sprijinul față de procesul de aderare a Ucrainei la UE și reformele aferente, a adăugat persoana respectivă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...