Statele membre deblochează un Regulament european privind achizițiile după aproape zece ani / Negocierile cu Parlamentul European, programate să înceapă în vară
Ambasadorii statelor membre au convenit, miercuri, asupra unui mandat de negociere al Consiliului UE cu Parlamentul European cu privire la un regulament pentru crearea unui instrument internațional de achiziții (IPI), al cărui scop este să regleze condițiile de concurență echitabile pe piețele mondiale de achiziții.
IPI este un instrument comercial care va oferi Uniunii Europene pârghia necesară de negociere pentru a deschide piețele de achiziții din țările terțe și pentru a asigura accesul și condiții de concurență echitabile pentru companiile din UE pe aceste piețe, precizează un comunicat de presă al Consiliului.
„Dacă piața de achiziții dintr-o țară terță este închisă companiilor din UE, Uniunea ar putea închide segmente ale propriei piețe de achiziții ca răspuns. O piață deschisă a achizițiilor publice va stimula concurența și transparența, va reduce costul bunurilor și serviciilor publice pentru contribuabili și va reduce la minimum riscul corupției”, a declarat Augusto Santos Silva, ministrul afacerilor externe din Portugalia, țară care deține Președinția rotativă a Consiliului, sub al cărei mandat a fost declocat acest Regulament.
IPI ar permite UE să limiteze sau chiar să excludă accesul la piețele sale de achiziții publice pentru operatorii economici originari din țări care aplică măsuri restrictive sau discriminatorii companiilor din UE.
Decizia de miercuri vine la mai bine de 9 ani de la prima propunere a Comisiei Europene privind un astfel de Regulamnet care vizează achizițiile publice.
La 21 martie 2012, Comisia Europeană a prezentat o primă propunere privind instrumentul internațional de achiziții publice, dar care nu a reușit să obțină sprijinul necesar în cadrul Consiliului.
În ianuarie 2016, Comisia Europeană revine cu o propunere modificată de regulament.
Modificările introduse de Comisie în 2016 au avut ca scop eliminarea anumitor aspecte ale instrumentului care au fost percepute ca negative și simplificarea procedurilor, scurtarea investigațiilor și reducerea numărului de actori implicați în implementare.
Cu toate acestea, impasul a rămas, deoarece statele membre au avut opinii diferite în Consiliu.
În martie 2019, Consiliul European a intervenit și a cerut reluarea discuțiilor în Consiliul UE, încurajând discuțiile între statele membre.
Președinția portugheză a prezentat, la începutul lunii ianuarie, un proiect de text, bazat pe propunerea Comisiei din 2016.
Pașii următori
După aprobarea de către ambasadorii UE a mandatului Consiliului, Parlamentul European este așteptat să își precizeze punctul de vedere, iar negocierile între instituțiile UE, pentru o variantă finală a Regulamentului privind achizițiile, sunt programate să înceapă în această vară.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank