G4Media.ro

Statele membre UE au aprobat încărcătoarele universale pentru telefoane şi alte dispozitive…

Sursa foto: Pexels

Statele membre UE au aprobat încărcătoarele universale pentru telefoane şi alte dispozitive electronice din 2024

Telefoanele mobile şi alte dispozitive electronice din Uniunea Europeană vor trebui să aibă un echipament standard de încărcare începând din 2024, conform unei propuneri legislative care a primit luni acordul final din partea statelor membre, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre.

Acordul final, primit din partea miniştrilor mediului din UE, confirmă un vot recent din Parlamentul European în favoarea unui încărcător universal şi era considerat o formalitate.

Conform acordului, USB-C va deveni mufa standard de încărcare în UE. Printre celelalte dispozitive electronice incluse în acord se numără tabletele, e-reader-ele, camerele digitale, căştile şi boxele portabile.

Noul regulament le permite de asemenea consumatorilor să achiziţioneze echipamente de încărcare şi dispozitive separat unele de altele.

Jozef Síkela, ministrul Industriei din Cehia, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a spus că „a avea un încărcător care se potriveşte cu mai multe dispozitive va economisi bani şi timp şi va contribui de asemenea la reducerea deşeurilor electronice”.

Noile reguli survin în urma unor presiuni asupra companiilor de a uniformiza echipamentele de încărcare pentru telefoanele mobile şi alte dispozitive portabile începând din 2014, iar propunerile iniţiale datează din 2009.

Acordul a fost obţinut în ciuda rezistenţei industriei. Compania Apple a fost în mod special critică, spunând că noile reguli împiedică inovaţia.

Gigantul tehnologic american a susţinut că decizia ar putea face ca multe dintre produsele existente să fie aruncate inutil.

Comisia Europeană estimează în schimb că încărcătoarele care nu mai sunt folosite generează 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Incarcatoare Universale cu Mufa USB normala , ca daca este Mufa USB , mai mica , nu se potrivesc Incarcatoarele , la Telefoanele Mobile .

  2. Este doar efectul nivelarii mintilor acestor eurocrati platiti indecent pentru ce fac. Cineva trebuie sa zguduie aceasta Uniune si sa impiedice impunerea de astfel de limitari care aduc de regimuri totalitare. Progresismul este un cancer teribil al lumii libere.

  3. O idee buna aceasta a unui încărcător comun.
    Exista câteva precedente care arata ca e bine sa existe o anumita standardizare a echipamentelor electrice începând cu soclul E27 și terminând cu nanoSIM (fotamtul actual a fost sprijinit de Apple!)
    Poate ca UE ar trebui sa impună și standardizarea bateriilor telefoanelor mobile (și bateriile sa poată fi schimbate deutilizator)

    • O idee mai buna este recilarea incarcatoarelor vechi, nu cum fac europenii reciclarea acum. Pentru europeni reciclarea consta in a trimite deseurile in alte tari si apoi se lauda ca recicleaza, vezi cate camioane cu deseuri vin in romania din germania, franta, belgia. Asta da reciclare. Nu?

    • @vestan
      Dincolo de reciclare ideea încărcătorul comun e o idee în favoarea clientului.
      De fapt chiar și cei care se opun (Apple) sunt parțial de acord: îți livrează telefonul cu un cablu care are la un capăt mufa USB-A. Deci se poate. https://istyle.ro/cablu-de-date-apple-lightning-usb-1m.html
      Repet: mai interesanta ar fi standardizarea bateriilor și posibilitatea de a fi înlocuite de utilizatori

  4. Ahaha, cenzura g4:))) mi-a sters comentariu ca nu este pe aceasi linie cu ue:))))
    Cei slabi de inger platesc, nu-i obiga nimeni sa cumpere.
    Inovatia vine din diversitate si produsele inovative sunt selectate de oamenii de rand prin actul de a cumpara cea ce este eficient nu prin impunerea lor.
    Daca tu crezi ca apple nu trebuie sa existe este strict parerea ta, consumatorii de apple iti dau peste nas.
    Sa inteleg ca divesitatea este buna numai intre oameni si ca diversitatea tehnolociga este un minus?
    Daca nu era diversitate tehnologica inca iti strigai prietenii la geam si postai de pe slapul care iti vizita ceafa din cand in cand.
    Daca ei vor un incarcator comun atunci eu vreau o rasa comuna in europa, acelasi principiu aplicat la o aalta categorie. Intelegi? Impunerea oricarui lucru nu ajuta pe nimeni, doar distruge potentialul de a evolua.
    Pacat, chiar credeam acu 10 ani ca ue este salvarea civilizatiei moderne, din ce se vede, incearca din rasputeri sa ne limiteze tehnologic pe toate fronturile.
    Alt exemplu, impunerea regerabilelor si lipsa de finantare pentru fuziunea nucleara care este singura varianta verde eficienta.
    Ue = o hazna comunistoida condusa de groparii europei, nemtalaii.