Statele membre UE nu respectă cererea Ursulei von der Leyen de a propune câte doi candidați pentru funcția de comisar european
Ursula von der Leyen revine treptat la muncă și se confruntă deja cu o prima problemă: capitalele nu îi respectă solicitarea de a prezenta doi candidați pentru funcția de comisar, un bărbat și o femeie, scrie agenția italiană ANSA, citată de Rador Radio România. Cel mai recent exemplu e chiar premierul român Marcel Ciolacu, care l-a propus doar pe europarlamentarul Victor Negrescu și a spus că ”nu-mi place să îmi impună cineva ceva, ca în comunism”.
Timpul se scurge (termenul de depunere a cererilor este stabilit la sfârșitul lunii august), iar președintele Comisiei Europene va începe „în curând” discuțiile bilaterale cu aspiranții la postul de comisar european.
Luni, von der Leyen l-a primit la Bruxelles pe prim-ministrul ceh Peter Fiala, iar ziua succesivă s-a dus la Dresda pentru inaugurarea unei fabrici de semiconductori a taiwanezei TSMC- un joint venture cu parteneri europeni – revendicând astfel succesul Chip Act. „Următoarea Comisie va fi o Comisie de Investiții”, a declarat von der Leyen. A venit apoi rândul lui Marcel Ciolacu, premierul României, aflat în vizită la Bruxelles.
Staff-ul lui von der Leyen nu comunică nimic în ceea ce priveşte calendarul întâlnirilor cu aspiranții comisari și este foarte zgârcit cu comentariile privind eșecul strategiei bărbat-femeie în componența următorului executiv comunitar.
Tratatele UE, pe de altă parte, nu au în vedere opțiunea binară și atribuie statelor membre sarcina desemnării candidaților de comisari.
Austria l-a propus pe ministrul Finanțelor Magnus Brunner; Croația pe Dubravka Šuica, actual comisar pentru democrație și demografie; Ciprul pe Costas Kadis, decan interimar al Școlii de Științe ale Sănătății de la Universitatea Frederick (cu o experiență vastă în politică); Republica Cehă, pe ministrul industriei și comerțului Jozef Síkela; Finlanda pe europarlamentarul Henna Virkkunen; Franța pe Thierry Breton, fost comisar pentru Piața Internă și Servicii; Grecia pe Apostolos Tzitzikostas, guvernatorul Macedoniei Centrale; Ungaria, pe Olivér Várhelyi, actual comisar pentru vecinătate și extindere ; Irlanda, pe ministrul de finanțe al Michael McGrath; Letonia pe eternul Valdis Dombrovskis, vicepreședinte în exercițiu al executivului UE și fost comisar pentru economie; Lituania pe fostul prim-ministru Andrius Kubilius; Malta pe Glenn Micallef, șeful de cabinet al primului ministru; Țările de Jos pe Wopke Hoekstra, comisar pentru climă; Polonia pe Piotr Serafin, ambasador la UE; Slovacia pe Maroš Šefčovič, deja membru al fostei comisii; Slovenia pr Tomaž Vesel, avocat și fost președinte al Curții de Conturi; Spania, pe viceprim-ministrul Teresa Ribera; iar Suedia, pe ministrul pentru afaceri europene, Jessika Roswall.
Sursa: ANSA / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu