Statele UE, divizate în privința restricțiilor la importurile agricole care vor fi impuse Ucrainei
Cele 27 de state membre ale UE vor examina miercuri proiectul de plafonare a anumitor importuri agricole din Ucraina. Unele state membre, printre care și Franța, consideră că aceste restricții sunt insuficiente și ar dori ca acestea să fie extinse la grâu, o revendicare a fermierilor din Hexagon, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Problema va fi discutată în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre. „Nu există niciun acord” cu privire la includerea grâului, a recunoscut marți ministrul belgian al agriculturii, David Clarinval, în marja unei reuniuni cu omologii săi europeni.
Ministrul francez Marc Fesneau a avertizat că „există suficiente țări pentru a avea o minoritate de blocaj, pentru a cere modificări” ale textului.
Acesta este unul dintre motivele furiei fermierilor: din 2022, UE a acordat Kievului scutirea de taxe vamale pentru a sprijini țara în fața invaziei rusești. Fermierii europeni acuză că afluxul de produse ucrainene duce la scăderea prețurilor și constituie o concurență „neloială”, deoarece nu respectă aceleași standarde de calitate.
Negociatorii de stat și deputații europeni au convenit pe 20 martie să prelungească scutirea vamală pentru un an, începând din iunie, dar să limiteze importurile de păsări, ouă, zahăr, porumb și ovăz la volumele importate în 2022-2023, peste care vor fi reimpuse tarifele.
Acest mecanism nu include grâul și orzul, așa cum au cerut deputații europeni și organizațiile agricole, dar și mai multe state membre, în frunte cu Franța și Polonia.
Marc Fesneau susține că „piețele cerealelor sunt destabilizate” de „strategia Rusiei de a împiedica Ucraina să aibă acces la piețele sale tradiționale” din Africa și Orientul Mijlociu.
Omologul său ungar, Istvan Nagy, a fost de acord: „Rutele maritime din Marea Neagră funcționează din nou, iar produsele ucrainene își vor regăsi drumul spre piețele lor. Fără includerea grâului, (acordul) este inacceptabil” pentru Budapesta, a avertizat el.
Parisul apără, de asemenea, extinderea raportarea la anul 2021 pentru plafonare, argumentând că volumele pentru 2022-2023 corespund unor importuri deja masive.
Propaganda rusă
Acordul la care s-a ajuns săptămâna trecută trebuie să fie validat în mod oficial de Parlamentul European, printr-un vot în plen în aprilie, și de statele membre cu majoritate calificată (15 țări reprezentând 65% din populația UE). Orice modificare va trebui să fie aprobată de ambele părți.
„Propunerile noastre sunt echilibrate și sunt convins că vom găsi un teren comun”, a declarat Marc Fesneau.
Berlinul, pe de altă parte, este ostil oricărei revizuiri. „Un compromis a fost negociat, trebuie să ne ținem de el”, a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir.
„Mulți oameni nu înțeleg că apărarea Ucrainei și, prin urmare, apărarea noastră, a tuturor, nu se referă doar la furnizarea de muniție, ci și la faptul că nu trebuie să preluăm propaganda rusă potrivit căreia scăderea problematică a prețurilor la cereale s-ar datora exporturilor ucrainene. Nu există nicio dovadă în acest sens!”
Kievul nu-și ascunde nedumerirea.
„Suntem dezamăgiți. Ucraina a compensat un deficit de zahăr în UE”, împiedicând prețurile să urce prea mult, și „furnizează UE aproximativ 1% din consumul total de ouă și 2% din consumul de păsări de curte, pe care refugiații ucraineni le-ar putea consuma cu ușurință”, a declarat pentru AFP ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski.
El a adăugat că restricțiile europene vor avea un efect redus asupra prețurilor la grâu „fixate la Chicago”, care sunt afectate de recoltele abundente din Brazilia, Argentina și Statele Unite.
Potrivit Bruxellesului, un plafon care, în plus față de textul inițial, ar include grâul și orzul, cu o perioadă de referință extinsă până în 2021, ar reduce exporturile ucrainene către UE cu un total de aproximativ 1,2 miliarde de euro față de 2023.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank