Statele unde Trump contestă rezultatele alegerilor. Lista proceselor declanșate de avocații președintelui în funcție
Președintele american, Donald Trump, a refuzat, până în acest moment, să accepte victoria rivalului său democrat, Joe Biden, în alegerile pentru Casa Albă, declanșând în același timp un val de acțiuni în justiție prin care acuză „fraude electorale masive.”
Avocații republicanului au depus acțiuni în instanță în câteva dintre statele swing, acolo unde Team Trump acuză fie că oficialii electorali au numărat buletine de vot sosite cu întârziere, fie că voturi valabile pentru republican au fost respinse din cauză că alegătorii ar fi folosit Sharpies ca să le completeze sau că responsabilii electorali nu au dat dovadă de suficientă transparență la numărarea voturilor.
Experții cred că cele mai multe dintre aceste plângeri vor fi respinse de tribunale, iar Curtea Supremă – care, speră Trump, va fi cea care va decide câștigătorul alegerilor prezidențiale – va evita să se implice cu excepția cazului în care rezultatul general al scrutinului va fi contestat sau va fi afectat de disputele legale.
În zilele care au urmat alegerilor de la 3 noiembrie, echipa legală a președintelui Trump a intentat procese în statele swing esențiale, unde cursa a fost extrem de strânsă, iar rezultatele finale indică în general o diferență de câteva zeci de mii de voturi între democratul Biden și republicanul Trump.
Pennsylvania
Echipa de avocați a președintelui a declanșat mai multe acțiuni legale în acest stat, unde Biden se află în frunte cu aproape 54 de mii de voturi după numărarea a 99% dintre buletinele de vot. Pennsylvania are 20 de voturi electorale, iar Biden are un avans de 49.8% în fața celor 49 de procente pentru Trump. În acest stat, așa cum era de așteptat, susținătorii lui Trump au votat masiv în ziua alegerilor, în timp ce democrații au primit suportul semnificativ al celor care au votat prin corespondență.
A doua zi după ziua alegerilor, avocații lui Trump au depus o plângere în instanță, prin care susțineau că observatorilor nu li s-a permis să urmărească „în mod judicios” numărătoarea voturilor din districtul Philadelphia. Pe 5 noiembrie, un judecător din Pennsylvania a acceptat cererea campaniei lui Trump de a observa „de aproape” oficialii electorali din Philadelphia în timp ce procesează buletinele de vot prin corespondență rămase de numărat. Orașul Philadelphia a depus imediat un apel la Curtea Supremă din stat pentru a anula decizia.
Susținând că observatorilor săi nu li s-a permis să urmărească în mod corespunzător numărătoarea de voturi, așa cum fusese decis anterior, Team Trump a intentat un proces federal în seara zilei de 5 noiembrie cu intenția de a opri numărătoarea voturilor din Philadelphia. Un judecător a respins în cele din urmă această cerere.
Ulterior, avocații republicanului au depus o altă plângere în aceeași zi în instanța de stat, susținând că secretarul de stat din Pennsylvania, Kathy Boockvar (membră a Partidului Democrat), a prelungit în mod ilegal termenul pentru ca alegătorii care și-au trimis buletinele prin poștă să poată furniza, dacă li se cere, dovezi ale identității lor în perioada 9 noiembrie – 12 noiembrie. Un judecător a ordonat statului Pennsylvania să separe în continuare orice buletin de vot prin corespondență căruia îi lipsesc informațiile de identificare a alegătorilor ajunse după 9 noiembrie. Judecătorul nu a decis dacă termenul limită ar trebui mutat înapoi la 9 noiembrie, dar a spus că ca buletinele de vot să fie separate și a dispus ca statul să le numere în cazul în care va decide că sunt invalide.
Tot în aceeași zi, echipa juridică a campaniei lui Trump a depus o moțiune pentru a se alătura unui proces în curs introdus de filiala din Pennsylvania a Partidului Republican, care urmărește să conteste o prelungire de trei zile a termenului de primire a voturilor prin poștă pe care Curtea Supremă de la Washington a confirmat-o la sfârșitul lunii octombrie. Ca răspuns, democrații din Pennsylvania și Boockvar au cerut Curții Supreme să respingă cererea lui Trump de a se alătura oficial cazului. Într-o solicitare depusă în seara zilei de 5 noiembrie, Boockvar a susținut că Trump nu a oferit nicio justificare pentru a fi adăugat în această etapă a procesului.
Pe 6 noiembrie, republicanii din Pennsylvania au solicitat Curții Supreme un ordin de urgență prin care să dispună ca buletinele de vot prin corespondență care sosesc târziu să nu mai fie numărate. Republicanii au susținut că îndrumările lui Broockvar conform cărora buletinele de vot nu apar în numărătoare nu sunt obligatorii în consiliile districtuale și afirmă că 25 din 67 din districtele din Pennsylvania nu au indicat dacă respectă recomandările și că separă buletinele de vot ajunse cu întârziere.
Mai târziu în acea zi, judecătorul Samuel Alito de la Curtea Supremă a Statelor Unite a emis un ordin prin care solicita ca toate comisiile electorale din districtele din Pennsylvania să separe buletinele de vot care sosesc târziu, în așteptarea unui noi ordin de la înalta curte.
Pe 7 noiembrie, după ce Biden a devenit câștigătorul aparent al statului Pennsylvania – și, ca rezultat, președintele ales al Statelor Unite -, avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a promis să depună o plângere pentru a contesta conduita oficialilor electorali din acest stat. Giuliani a susținut că echipa lui Trump a fost privată de capacitatea de a urmări procesarea buletinelor de vot. El a spus că avocații republicanului vor depune plângeri similare în alte state, care ar putea permite celor din Team Trump să declanșeze „un proces masiv la nivel național.”
Mai târziu în aceeași zi, procurorul general din Pennsylvania, democratul Josh Shapiro, a informat Curtea Supremă de la Washington că, în mod contrar îngrijorărilor exprimate de republicani, toate districtele electorale s-au conformat îndrumărilor secretarului de stat din stat pentru a separa buletinele de vot prin corespondență care sosesc târziu. Analiștii afirmă că mișcarea lui Shapiro pare să sugereze că ordinul judecătorului Alito de vineri seara nu era necesar, deoarece districtele puneau deja deoparte buletinele întârziate.
Pe 9 noiembrie, avocații lui Trump au depus o cerere în instanță la Tribunalul Districtual din Pennsylvania, solicitând instanței să interzică statului să valideze alegerile – sau cel puțin cele peste 680.000 de buletine de vot prin corespondență exprimate în Pennsylvania. Solicitarea republicanilor se concentrează în special pe buletinele de vot prin poștă procesate în districtele Allegheny și Philadelphia, cunoscute ca favorabile democraților, și susține că secretarul de stat din Pennsylvania, Kathy Boockvar, a creat „un sistem de vot ilegal pe două niveluri” care a făcut ca alegătorii care au votat în persoană să fie supus „unor sarcini sau unui control mai mari” decât cei care au votat prin poștă.
O alianță al celor mai importante grupuri pentru apărarea drepturilor civile a cerut, pe 10 noiembrie, unui judecător de la Tribunalul Districtual să le permită să se alăture statului Pennsylvania în eforturile legale împotriva ultimului proces declanșat de Team Trump. The American Civil Liberties Union, NAACP, League of Women Voters și Common Cause s-au numărat printre grupurile care au declarat că reprezintă aproximativ 50.000 de alegători care au votat prin poștă. Un judecător federal a anunțat că va asculta argumentele orale în acest caz la 17 noiembrie, urmând ca o audiere probatorie să aibă loc la 19 noiembrie.
La 11 noiembrie, echipa legală a președintelui Trump a depus șase solicitări noi în Pennsylvania. Cinci dintre ele au fost depuse în districtul Philadelphia, solicitând unui judecător să respingă mai mult de 8.000 de buletine de vot care ar avea „deficiențe tehnice,” cum ar fi lipsa adreselor de stradă sau a datelor lângă semnătură (ambele fiind obligatorii). Fiecare caz se concentrează pe o categorie diferită de buletine de vot pe care districtul a fost de acord să îl numere. Un al șaselea caz, depus în districtul Bucks, solicită instanței să respingă 2.880 de buletine de vot pe care le consideră invalide din cauza sosirii întârziate și a altor probleme.
Joi, un judecător din Pennsylvania s-a pronunțat în favoarea campaniei Trump, ordonând ca statul să nu numere buletinele de vot în cazul în care alegătorii aveau nevoie să furnizeze dovada identificării și nu a făcut acest lucru până pe 9 noiembrie. Magistratul a decis, de asemenea, că secretarul de stat democrat Kathy Boockvar nu avea autoritatea de a modifica termenul limită cu 2 zile înainte de ziua alegerilor.
Georgia
Team Trump a intentat un proces împreună cu Partidul Republican din Georgia, pe 4 noiembrie, în districtul Chatham, pentru a ordona oficialilor electorali să compileze, să stocheze și să contabilizeze toate buletinele de vot ajunse după data limită de primire a buletinelor de vot, impusă de stat pentru ora 19:00 în ziua alegerilor.
Judecătorul James Bass de la tribunalul local a respins cererea republicanilor în cursul unei ședințe desfășurate ziua următoare, invocând lipsa dovezilor că buletinele de vot menționate în petiție au fost primite după termenul limită și că au fost amestecate cu buletinele de vot legitime.
Joe Biden se află în fruntea lui Donald Trump în acest stat cu 14.072 de voturi (0.3%), după numrea a 99% din buletine. Georgia are 16 electori.
Michigan
La 4 noiembrie, echipa legală a lui Trump a intentat un proces în instanța din acest stat prin care a cerut oprirea numărării voturilor până când tribunalele pot aplica reguli care permit observatorilor campaniei republicanului să urmărească deschiderea și numărătoarea voturilor. Team Trump a susținut că observatorilor li s-a refuzat accesul mai apropiat pentru a observa numărarea voturilor în diferite locații din Detroit.
Un judecător din Michigan a declarat în după-amiaza zilei de 4 noiembrie că va respinge cererea, în mare parte pe baza faptului că numărătoarea de acolo era deja în mare parte terminată.
Pe 6 noiembrie, judecătoarea Cynthia Stephens a emis ordinul formal prin care a respins cererea avocaților lui Trump de a opri numărătoarea voturilor în districtul Wayne, care include Detroit, citând în mod specific lipsa de dovezi și detalii oferite de echipa lui Trump.
La câteva zile după Election Day, doi observatori ai scrutinului, cunoscuți și sub denumirea de „challengers,” au declanșat o acțiune legală într-un tribunal din Detroit, în care descriau mai multe fraude. Plângerea lor, care include declarații semnate de cinci „challengers” și de un angajat al orașului Detroit, cere oficialilor „să anuleze alegerile” și să ordone un nou scrutin în districtul Wayne.
Pe 10 noiembrie, avocații președintelui Trump au intentat un nou proces care urmărește oprirea certificării rezultatelor alegerilor din Michigan până când echipa de campanie a liderului de la Casa Albă se poate asigura că alegerile au fost corecte. Plângerea include declarații de la peste 100 de „challengers” care susțin existența unor cazuri de fraudă în tot statul. Multe dintre acestea au fost deja respinse în mod public de oficialii statului.
Joe Biden a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din acest stat, cu 50.6% față de 47.9% pentru Trump. Diferența dintre cei doi rivali este de circa 146.000 de voturi în favoarea democratului, care a reușit să se impună într-un stat câștigat de Trump în 2016. Michigan are 16 voturi electorale.
Arizona
Team Trump și Comitetul Național Republican au depus o moțiune pe 5 noiembrie pentru a interveni într-un proces din Arizona, care ridică probleme cu utilizarea cariocilor Sharpies pe buletinele de vot din districtul Maricopa și alte regiuni din stat. Solicitarea a fost depusă de o femeie care susține că un aparat de vot nu a reușit să-i citească corect votul după ce i s-a oferit un Sharpie pentru a-și completa buletinul de vot la urnă.
Un judecător a ordonat părților din caz să decidă cum vor aborda cazul și să se prezinte în fața lui pe 6 noiembrie. Documentele de la tribunal arată că reclamanta a renunțat la proces a doua zi. „Nu mai promovați dezinformațiile! Nu mai răspândiți acuzațiile #SharpieGate,” a declarat Chris Krebs, directorul Agenției pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii a Departamentului de Securitate Internă, citat de NPR.
Într-un nou proces declanșat pe 7 noiembrie (Donald J. Trump for President v. Hobbs ), Team Trump și Comitetul Național Republican susțin că voturile au fost respinse în mod necorespunzător, descriind probleme similare cu cele din „cazul Sharpie.” Avocații republicanilor susțin că „potențial, mii de alegători din districtul Maricopa au fost privați de drepturi de anulările sistematice necorespunzătoare ale mașinilor de numărat voturi.”
Secretarul de stat din Arizona și oficialii electorali din Maricopa au afirmat în repetate rânduri că cariocile Sharpie nu reprezintă o problemă pentru echipamentul de numărare.
După numărătoarea a 99% din voturi, Joe Biden se află pe primul loc în acest stat, cu 11.537 de voturi în fața lui Trump, o diferență de 0.35%. Arizona are 11 voturi electorale.
Nevada
Pe 5 noiembrie, echipa de campanie a lui Trump a anunțat că intentează un proces în instanța federală din districtul Clark pentru fraudă electorală. Procesul, declanșat mai târziu în acea zi de filialele Partidului Republican din Nevada, acuză „proceduri neclare pentru autentificarea buletinelor de vot prin corespondență în peste 3.000 de cazuri de persoane neeligibile care au votat.”
Reclamanții a cerut emiterea unei ordonanțe prezidențiale care să îi îndrume pe lucrătorii electorali să verifice manual toate semnăturile de pe buletinele de vot și să permită „accesul semnificativ” la numărarea buletinelor de vot.
Un judecător districtual din Nevada a respins cererea de urgență pe 6 noiembrie, afirmând că nu crede că reclamanții au venit în instanță cu „suficiente dovezi” pentru a obține ceea ce este necesar din ordonanța președințială care l-ar determina „să dicteze cum ar trebui să-și facă treaba districtul Clark.”
La 8 noiembrie, fostul procuror general din Nevada, Adam Laxalt, și președintele American Conservative Union, Matt Schlapp, au susținut o declarație în fața Departamentului Electoral din districtul Clark, unde au descris mai multe cazuri de posibile fraude electorale, între care cele legate de aparatele folosite pentru verificarea semnăturilor alegătorilor. Ei au acuzat faptul că republicanilor li s-a refuzat dreptul de vot. Laxalt și Schlapp au mai susținut că sute de persoane decedate „au votat” în districtul Clark. Ei nu au anunțat însă nicio acțiune legală.
Potrivit rezultatelor prezentate de FoxNews, Joe Biden are un avans de 36.866 de voturi (2.82%) în fața lui Trump în Nevada, după numărarea a 95% din buletine. Nevada are șase voturi în Colegiul Electoral.
Concluzia. Rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie depinde de câteva state cheie. Joe Biden se află în acest moment în fruntea cursei, cu 279 de voturi electorale, depășind cele 270 de voturi necesare pentru a fi președinte. Donald Trump a refuzat însă să își recunoască înfrângerea, iar contestațiile legale ar putea prelungi cu încă câteva saptămâni sau chiar luni anunțarea câștigătorului oficial al scrutinului pentru Casa Albă.
Experții cred că cele mai multe dintre plângerile formulate de Team Trump vor fi respinse de tribunale, iar Curtea Supremă va evita să se implice cu excepția cazului în care rezultatul general al scrutinului va fi contestat sau va fi afectat de bătăliile purtate în tribunale. Dacă diferența de voturi electorale va fi foarte mică după ce statele certifică rezultatele, procurorul general William Barr ar putea găsi o modalitate prin care Departamentul de Justiție să se implice în acest caz. El a anunțat deja că procurorii vor verifica acuzațiile privind neregularitățile la vot. În acest context, merită reamintit faptul că Barr a afirmat constant că el crede că voturile prin corespondență cresc mult perspectiva unor fraude electorale.
Surse: Washington Post, ABC News, New York Times, FoxNews, NPR, Politico, Reuters, KTNV, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii