Statele Unite ale Americii acuză China de manipulare mediatică la nivel mondial
China manipulează mass-media la nivel mondial prin cenzură, colectare de date și achiziții secrete de instituții de presă străine, au declarat joi Statele Unite, avertizând că această tendință ar putea duce la o „contracție bruscă” a libertății de exprimare la nivel mondial, scrie Reuters.
Departamentul de Stat al SUA a declarat într-un raport că Beijingul a cheltuit anual miliarde de dolari pentru eforturile de manipulare a informațiilor, inclusiv prin achiziționarea de participații în mass-media străine prin „mijloace publice și nepublice”, sponsorizarea influencerilor online și asigurarea unor acorduri de distribuție care promovează conținut neetichetat de guvernul chinez.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. În iulie, Beijingul a răspuns la un comunicat al NATO care îl acuza de politici coercitive și de răspândire a dezinformării, afirmând că declarația nu a luat în considerare fapte de bază, a discreditat în mod deliberat China și a denaturat politicile sale.
Raportul american vine pe fondul controversei legate de eforturile Chinei din ultimii ani de a extinde amprenta globală a presei sale controlate de guvern, mai ales că s-a intensificat competiția geopolitică dintre Beijing și Washington. Liderii chinezi au încercat să combată imaginile negative ale Chinei, despre care consideră că sunt răspândite de mass-media mondială.
Citând rapoarte publice și „informații guvernamentale recent dobândite”, Centrul de angajament global al Departamentului de Stat a declarat că Beijingul și-a creat propriul ecosistem informațional prin cooptarea elitelor politice și a jurnaliștilor străini. De asemenea, a investit în rețele de sateliți și servicii de televiziune digitală în regiunile în curs de dezvoltare care acordă prioritate conținutului mediatic susținut de statul chinez.
Culegerea de date chinezești de peste hotare „a permis Beijingului să ajusteze cenzura la nivel global, vizând persoane și organizații specifice”, a declarat acesta. „Necontrolate, eforturile Beijingului ar putea avea ca rezultat …. o contracție bruscă a libertății de exprimare la nivel mondial”, se arată în raport.
În ciuda resurselor fără precedent alocate campaniei, Beijingul s-a confruntat cu „eșecuri majore” atunci când a vizat țări democratice, din cauza împotrivirii presei locale și a societății civile, potrivit raportului, care a fost elaborat în baza unui mandat al Congresului de a detalia manipularea informațiilor de stat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank