G4Media.ro

Statele Unite aprobă vânzarea a opt avioane F-16 către Bulgaria / Prețul:…

Sursa foto: Royal Danish Airforce via Facebook / NATO Allied Air Command

Statele Unite aprobă vânzarea a opt avioane F-16 către Bulgaria / Prețul: 1,67 miliarde de dolari

Executivul american a anunţat luni că a aprobat vânzarea a opt avioane de luptă F-16 către Bulgaria pentru a întări securitatea acestui membru NATO, pe fondul războiului iniţiat de Rusia în Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.

Departamentul de Stat al SUA a declarat într-un comunicat că a notificat Congresul Statelor Unite despre intenţia de a vinde Bulgariei aceste avioane de vânătoare, precum şi muniţii, contra sumei de 1,67 miliarde de dolari.

Potrivit diplomaţiei SUA, vânzarea de F-16 va îmbunătăţi capacitatea Bulgariei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, permiţând forţelor aeriene bulgare să desfăşoare în mod regulat avioane de luptă moderne în regiunea Mării Negre.

Întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice face parte din strategia Washingtonului de a răspunde invaziei ruse în Ucraina.

Această vânzare ar putea relansa speculaţiile despre transferul în Ucraina a aeronavelor de luptă de fabricaţie sovietică pe care le deţine Bulgaria.

Pentagonul pare să respingă această pistă. Purtătorul său de cuvânt, John Kirby, întrebat despre acest subiect, a îndemnat să nu tragă astfel de concluzii.”Ar fi o interpretare greşită”, a asigurat el.

Conducerea Ucrainei le cere partenerilor săi occidentali avioane de tip Mig-29, pe care armata sa ştie să le piloteze şi care sunt deţinute de câteva ţări din Europa de Est. Un posibil transfer al unor astfel de avioane din Polonia a fost discutat la începutul lunii martie, înainte ca Statele Unite să se opună, de teamă că Rusia ar putea vedea o implicare directă prea mare a NATO în conflict.

Sursa foto: Royal Danish Airforce via Facebook / NATO Allied Air Command

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. O racheta și adio 1.67 miliarde dolari. Drone le turcești costa 1, maxim 2 milioan de dolari. 1000 de drone ar fi mult mai eficiente.

    • Alon, unde te crezi? Esti la pita, cumperi tu ce vrei de unde doresti ?!
      Trebuie sa te inarmezi, si trebuie sa cumperi de unde … trebuie !
      Ce n-ai inteles ?

    • @Anon,ce bine ca analfabetii functionali isi semnalizeaza prezenta.. !
      Asa ai inteles tu, ma desteptule, ca un avion costa 1.67 miliarde dolari? .. atat poate capatana ta goala, de postac, dar prin textul stirii ai trecut ?

    • Dronele sunt inutile daca te ataca cu avioane. Sunt lente si nu pot urmarii alte avioane, sunt bune doar aer-sol nu si in lupte aer-aer. Si o drona turceasca costa 5 mil $.

    • O racheta la 8 avioane ? in banii aia intra si munitia.

  2. Alon, unde te crezi? Esti la piata, cumperi tu ce vrei de unde doresti ?!
    Trebuie sa te inarmezi, si trebuie sa cumperi de unde … trebuie !
    Ce n-ai inteles ?

  3. Intra tot pregătirea piloților , aeroportul, magazii muniție carburant, tehnicieni , etc.
    Era zile trecute o știre ca Germania trimis in Romania 4 avioane si 150 oameni personal de deservire, asta ca sa înțelegi ce înseamnă sa menții in aer doar 4 avioane. Bulgaria a virat complet către SUA si EU si asta este foarte bine. Noi am băgat milioane numai in amenajarea pistei ptr. F16 fără sa vorbim de restul . Foarte greu si costa mult la început, F16 e cu totul altceva si pe alea nu le ti in ploaie. MA durează 2-3 ani pana învață Bulgari cu ce se mănâncă F16 si prețul avioanelor e mizilic , piesele de schimb , mentenanța , pista, hangarele, întreținerea pe 10 ani de exemplu toate costa mai mult ca avioanele. Nici nu va imaginații cate iți trebuie ptr. a tine avioanele, ptr. ca pornesc efectiv de la zero, e ca si cum Bulgaria ar construi din noi aviația nimic de modelul vechi nu valabil. Prețul ala nu este ptr. avioane decat daca vrei sa le duci la muzeu.

    • Cel mai important este sa ai toata infrastructura ca avioane pot veni si de la alți , dar daca nu o ai oricâte avioane primești nu le poți folosi.

    • Corect. Romania a inceput procesul asta acum vreo 10 ani si doar recent au devenit operationale in sensul sa poata fi folosite in misiuni reale. Doar antrenarea pilotilor si a personalului ia ani buni, asta pe langa modernizarea pistelor, hangarelor, asigurarea mentenantei. Din punctul asta de vedere au fost o idee buna si sh-urile luate de noi, pt ca au permis inceperea procesului astuia cat mai repede. Cand faci comanda de avioane noi dureaza ani de zile pana le vezi, si noi nu aveam timpul ala pt ca mig-urile noastre sunt de epoca de piatra comparativ cu ce au si bulgarii (mig-29) si ei isi permit sa mai traga de ele.

  4. @nem tudom
    Da căpățâna ta seacă atâta o înțeles, că @anon o înțeles că un avion costă 1,67 mld??
    Wow!
    Da căpățânii tale nu i-o străfulgerat ideea că racheta aia ar putea lovi hangaru unde dorm acele avioane? Și adio 1,67 mld?
    Greu cu logica , îi mai ușor cu mojicia.

    • Mai @Danu nu este un singur hangar si bazele aeriene sunt protejate de AA, precizia armelor rusești se vede in Ucraina, nu are rost sa mai vorbim de ele. Cit crezi tu ca costa o magazie de muniție si cat costa cit un șopron pus pe câmp, dar un depozit de carburant chiar crezi ca mergi cu cisterna la avion ca in Rusia. Tu înțelegi ce însemna doar amenajarea de piste.

  5. @Clau , că îs mai multe hangare îi adevărat. În ce privește apărarea antiaeriană împotriva rachetelor hipersonice , îi foarte puțin eficientă spre deloc , după cum recunosc chiar americanii.

    • Mai @Danu toate ICBM sunt hipersonice si sunt date jos ușor. Nici nu înțelegi de fapt ce este o racheta hipersonica, este rapidă, însă viteza nu este factorul definitoriu al acestei noi generații de arme hipersonice. Câteva țări au deja rachete balistice intercontinentale care parcurg distanțe considerabile la o viteză mai mare. Totuși, acestea sunt rachete balistice, adică sunt pe o traiectorie arcuită care nu se poate modifica după lansare. Acest lucru le face foarte previzibile și ușor de interceptat. În schimb, armele hipersonice sunt capabile să călătorească la asemenea viteze și pot fi reorientate și ghidate pe măsură ce se apropie de țintă, precum o rachetă de croazieră. Deci este o racheta de croaziera cu viteza mai mare daca cele existente in prezent adică zbura jos, singurul lor avantaj. Un sistem Patriot le da jos dar datorita vitezei nu le prind sau prea târziu așa ca de fapt este nevoie de un interceptor mai rapid si cu asta sa dus si cu arma minune.

  6. Bulgarii tă tă sunt mai retarzi ca noi? Platesc 200 de milioane pe un avion, char si cu armament cu tot?! Da o dracu de afacere.

  7. Iupiiii nu sunten numai noi prosti.