Statele Unite, din nou în pragul paraliziei bugetare
La mai puțin de două luni după ce au evitat un impas politic și financiar, Statele Unite se află din nou în fața aceleiași situații: Congresul american mai are la dispoziție doar o săptămână pentru a se pune de acord asupra unui nou buget și a evita paralizia administrației federale, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Niciuna dintre cele două camere ale Congresului – Senatul, controlat de democrați, și Camera Reprezentanților, controlată de republicani – nu a reușit până în prezent să adopte un proiect de lege bugetară pentru a prelungi bugetul federal, care expiră în noaptea de vineri, 17 noiembrie, spre sâmbătă.
Dacă nu se va ajunge la un acord până atunci, cea mai mare economie a lumii va încetini brusc: 1,5 milioane de funcționari publici își vor pierde salariile, traficul aerian va fi perturbat, iar vizitatorii parcurilor naționale vor găsi porțile închise.
Majoritatea aleșilor din ambele părți nu doresc această situație extrem de nepopulară, celebrul „shutdown”.
Ultimele negocieri privind bugetul federal american, la sfârșitul lunii septembrie, au aruncat deja instituția în haos.
Parlamentarii trumpisti, furioși că președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a ajuns la un acord de ultim moment cu tabăra democrată, l-au destituit – o situație complet inedită.
A fost nevoie apoi de trei săptămâni pentru ca aleșii să ajungă la un acord asupra unui nou speaker. În aceste trei săptămâni, Congresul SUA nu a reușit să adopte nicio lege.
Noul președinte al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, necunoscut publicului larg și cu o experiență foarte limitată în cadrul establishment-ului republican, încearcă încă să se adapteze. El nu a spus încă în mod explicit ce va face pentru a evita un shutdown.
În orice caz, la fel ca predecesorul său, el este nevoit să se confrunte cu o mână de Trump-iști, susținători ai unei ortodoxii bugetare foarte stricte, și cu democrații, care refuză ca politica economică a țării să fie dictată de locotenenții fostului președinte.
„Singura modalitate de a evita paralizia bugetară este ca cele două partide să lucreze împreună”, a declarat joi liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, implorându-i pe republicani „să învețe din fiascoul de acum o lună”.
Criza datoriilor în luna iunie
De fapt, este foarte frecvent să se ajungă la acorduri de ultim moment asupra acestor proiecte de lege bugetare.
Dar diviziunile partizane sunt de așa natură încât negocierile capătă foarte repede un ton extrem de aspru.
Statele Unite au evitat deja o incapacitate de plată în luna iunie, în urma unor negocieri îndelungate între administrația Biden și conservatori.
O incapacitate de plată ar fi fost fără precedent, având în vedere că Statele Unite au trecut deja prin mai multe perioade mai mult sau mai puțin prelungite de “shut”down.
Sub președinția fostului lider republican Donald Trump au cunoscut Statele Unite cea mai lungă paralizie bugetară, în iarna anului 2018. Potrivit mai multor estimări, PIB-ul american a pierdut atunci peste 3 miliarde de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank