Statele Unite îl atacă pe Orbán pentru „politica externă fantezistă” care îl ajută pe Putin/ Acțiunile premierului ungar dăunează unității alianței occidentale, afirmă ambasadorul american la Budapesta, David Pressman
Ambasadorul SUA în Ungaria l-a acuzat pe premierul Viktor Orbán că duce o „politică externă fantezistă” care servește interesele Kremlinului și dăunează unității alianței NATO.
Într-un interviu acordat Financial Times, David Pressman a declarat că abordarea guvernului ungar în afacerile internaționale se bazează pe „invadatori închipuiți” și pe o „ungarofobie închipuită”. Aceasta a servit scopurilor politice interne ale lui Orbán și a explicat unele dintre pozițiile sale politice, a declarat Pressman. „Dar, până la urmă, este o fantezie”.
El l-a criticat, de asemenea, pe Orbán pentru că a „participat activ” la campania electorală din SUA prin sprijinul său deschis pentru Donald Trump și prin apelurile la demisia președintelui Joe Biden, spunând că „nu este ceva la care ne așteptăm de la aliați”.
Decizia guvernului ungar de a-și politiza relațiile bilaterale cu aliații, inclusiv cu SUA, a lăsat Ungaria „mai izolată și mai singură decât a fost de foarte mult timp”, a spus el.
Comentariile neobișnuit de sincere ale ambasadorului american au scos la iveală frustrarea din capitalele NATO și UE cu privire la eforturile lui Orbán de a împiedica continuarea ajutorului UE pentru Ucraina și la tergiversarea ratificării aderării Suediei la NATO, precum și la slăbirea standardelor democratice și a statului de drept în Ungaria.
Marți, Ungaria a devenit ultima țară NATO de la care se așteaptă ratificarea aderării Stockholmului, după ce parlamentarii turci au votat în favoarea acesteia. Orbán spune că este angajat în favoarea aderării țării scandinave, dar l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta pentru a „negocia”.
Între timp, liderii UE se vor reuni din nou la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a încerca să ajungă la un acord privind finanțarea pentru Kiev, după ce luna trecută Orbán s-a opus cu veto unui plan de sprijin de 50 de miliarde de euro pe patru ani.
Pressman a declarat: „Când te uiți la politica externă a Ungariei, fie că este vorba de sugestia de a ridica întrebări cu privire la aderarea Ucrainei la UE, de împiedicarea eforturilor de a oferi sprijin financiar Ucrainei, de întâlniri cu Vladimir Putin, de rezistența la eforturile de diversificare a energiei rusești, de rezistența la eforturile susținute de a închide platformele Kremlinului în interiorul Ungariei, toate acestea au ceva în comun. Și este ceva care face ca Ungaria să fie tot mai izolată de partenerii săi din cadrul NATO și de partenerii săi din cadrul UE.”
El a adăugat: „Aceste alegeri politice, fără îndoială, îl ajută pe Putin și dăunează eforturilor atente de a menține alianța și partenerii noștri împreună pentru a face față agresiunii sale.”
Ambasadorul a adăugat că „propaganda și dezinformarea Kremlinului” sunt răspândite „în mod obișnuit” de mass-media ungară controlată sau susținută de guvern.
Un exemplu, a spus Pressman, a fost o afirmație aberantă făcută de Orbán luna trecută, potrivit căreia miliarde de euro din fondurile UE datorate Ungariei, dar blocate de Bruxelles din cauza unor preocupări legate de statul de drept, ar putea fi trimise în schimb în Ucraina, în beneficiul final al producătorilor de arme din SUA. „Unde sunt americani sunt bani, iar unde e carne sunt muște”, a spus Orbán.
Afirmația „ar putea proveni din propaganda Kremlinului” și a fost „mai mult decât nefericită”, a declarat Pressman.
Ambasadorul a declarat că SUA țin la Ungaria și o consideră un aliat, dar că este foarte neobișnuit să aibă unul care refuză să se implice în preocupările de securitate ale SUA. Guvernul lui Orbán „ar prefera să aștepte ca actuala administrație să se încheie”.
Orbán a participat la mai multe evenimente pro-Trump în ultimii ani, apărând la întâlnirile anuale ale Comitetului de Acțiune Politică Conservatoare atât în SUA, cât și în Ungaria, unde s-a pronunțat pentru revenirea fostului președinte.
„Sunt sigur că dacă președintele Trump ar fi fost președinte, atunci astăzi Ucraina și Europa nu ar fi fost lovite de niciun fel de război”, a spus el. „Întoarceți-vă, domnule președinte! Faceți America măreață din nou și aduceți-ne pacea!”.
Trump a răspuns la fel, lăudând conducerea puternică a lui Orbán la mitingurile de campanie din SUA. „Unora nu le place de el pentru că este prea puternic”, a spus el în New Hampshire săptămâna trecută. „Este bine să ai un om puternic care îți conduce țara”.
Pressman a declarat că nu vede nicio dorință din partea guvernului lui Orbán de a-și repara relația cu administrația americană, dar a spus că Washingtonul are o pârghie pe care ar putea să o folosească.
În această lună, SUA a reziliat un tratat fiscal bilateral cu Ungaria din cauza mai multor motive de îngrijorare. Anul trecut, a impus sancțiuni unei bănci rusești de dezvoltare cu sediul la Budapesta, după ce Ungaria nu a ținut cont de avertismentele Washingtonului de a o închide.
„Avem în mod absolut pârghii, asta este adevărat”, a declarat Pressman. „Și suntem pregătiți să ne folosim pârghiile”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank