Statele Unite impun sancțiuni asupra grupului petrolier de stat PDVSA pentru a destabiliza puterea președintelui socialist Nicolas Maduro
Statele Unite a impus sancțiuni asupra grupului petrolier venezuelean de stat PDVSA luni, al căror obiectiv este să slăbească puterea la Caracas. Exportul de petrol către SUA este principala sursă de venit a guvernului condus de Maduro, transmite Reuters.
Rusia, un aliat apropiat al Venezuelei, a declarat ilegală sancțiunea impusă de SUA, pe care o consideră o interferență în afacerile interne ale țării. Pe de altă parte, sancțiunea pe care administrația Trump a impus-o grupului petrolier PDVSA ar putea avea consecințe indirecte și asupra Rusiei, ținând cont de faptul că guvernul condus de Maduro are o datorie de 3,15 miliarde dolari față de Rusia.
O asemenea sancțiune ar pune Venezuela în imposibilitatea de a-și plăti datoria.
La câteva minute după ce SUA a anunțat sancțiunile, Juan Guiado, președintele proclamat al Venezuelei și recunoscut de Statele Unite, a declarat că parlamentul va numi o nouă echipă de directori ai companiei, precum și companiei subsidiare care operează în SUA, Citgo.
Pe de altă parte, Nicolas Maduro, președintele în funcție al Venezuelei, a ameninţat că va da în judecată SUA, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului petrolier venezuelean PDVSA, acuzându-l că este „un vehicul al corupţiei”, informează AFP, preluat de Agerpres.
„Am dat instrucţiuni precise preşedintelui PDVSA pentru a angaja acţiuni politice, legale în tribunalele americane şi din lume pentru a apăra proprietatea şi bogăţia Citgo”, filiala rafinăriei PDVSA în Statele Unite, a declarat Maduro la televiziunea de stat.
Astfel, trezoreria americană a anunţat noi sancţiuni care interzic PDVSA să facă comerţ cu entităţi americane şi i-a îngheţat activele în străinătate pentru a împiedica „deturnarea mai multor resurse„ de către Nicolas Maduro.
Rafinăriile Citgo pot continua să funcţioneze, tranzacţiile financiare trecând printr-un cont blocat, a precizat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.
„Prin această măsură, ei încearcă să ne fure nouă, venezuelenilor, compania Citgo. Atenţie Venezuela! SUA au decis astăzi să meargă pe calea furtului întreprinderii Citgo din Venezuela, aceasta este o cale ilegală”, a declarat Maduro în cursul unei ceremonii de primire a diplomaţilor venezueleni reveniţi în ţară după ruperea relaţiilor diplomatice între Caracas şi Washington.
Rădăcinile acestei crize duc către sfârşitul anului 2015, când opoziţia a câştigat alegerile alegerile legislative, obţinând majoritatea în parlament.
Maduro a reacţionat rapid prin instituirea unei Adunări Constituante, compusă doar din susţinătorii săi, care a confiscat cea mai mare parte a prerogativelor deputaţilor.
Descurajată, opoziţia a boicotat alegerile prezidenţiale din mai 2018 şi a considerat al doilea mandat al lui Maduro drept unul obţinut prin fraudă.
În virtutea unui articol din Constituţie cu privire la ceea ce se estimează că ar fi un vid de putere, Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei.
Scopul său ar fi organizarea de alegeri anticipate şi scoaterea ţării din criza economică, între hiperinflaţie (10.000.000% în 2019 conform FMI) şi penurii de tot felul, cu un bolivar care a fost din nou devalorizat luni de către autorităţi, de data aceasta cu 35%.
Pentru a realiza acest obiectiv, Juan Guaido încearcă să câştige sprijinul armatei, factor esenţial în menţinerea lui Nicolas Maduro la putere din 2013. El a anunţat că va oferi amnistiere funcţionarilor şi militarilor care acceptă să-l sprijine.
Vezi și:
Maduro sau Guaido? Armata e jucătorul principal în criza din Venezuela
Surse: Reuters, Agerpres
Sursă foto: Facebook
NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank