G4Media.ro

Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au exprimat separat îngrijorarea cu…

Foto: Facebook Imran Khan/Nawaz Sharif

Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au exprimat separat îngrijorarea cu privire la procesul electoral pakistanez în urma votului de joi și au solicitat o anchetă privind neregulile semnalate

Principala bătălie s-a dat între partidul fostului premier Nawaz Sharif și candidații susținuți de fostul premier Imran Khan. Ambii și-au declarat victoria separat, relatează site-ul pakistanez DAWN.

Alegerile au avut loc pentru 265 de mandate în Adunarea Națională, iar un partid politic are nevoie de 133 de locuri pentru o majoritate absolută.

Atât SUA, cât și UE au menționat acuzațiile de interferență, inclusiv arestări de activiști, și au adăugat că afirmațiile privind neregulile, interferențele și fraudele ar trebui să fie investigate pe deplin.

Imran Khan se află în închisoare, iar partidului său Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) i-a fost interzis accesul la scrutin. Independenții, majoritatea susținuți de fondatorul PTI, au obținut cele mai multe locuri – 98 din cele 245 declarate până la primele ore ale zilei – în timp ce partidul lui Nawaz, Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N), a obținut 69 de locuri.

Imran Khan consideră că puternica armată pakistaneză se află în spatele unei represiuni pentru a alunga partidul său, în timp ce analiștii și adversarii spun că Nawaz este susținut de generali.

În declarația UE se menționează „lipsa unor condiții de concurență echitabile”, atribuind acest lucru „incapacității unor actori politici de a participa la alegeri” și restricțiilor privind libertatea de întrunire, libertatea de exprimare și accesul la internet.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că au existat „restricții nejustificate” asupra libertății de exprimare și de întrunire, menționând totodată violențele și atacurile asupra lucrătorilor din mass-media.

Unii legislatori americani, precum reprezentanții Democrați americani Ro Khanna și Ilhan Omar, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, Khanna afirmând că „armata intervine și manipulează rezultatul”.

Atât Khanna, cât și Omar au îndemnat Departamentul de Stat să nu recunoască un câștigător până când nu se vor efectua investigații privind acuzațiile de comportament necorespunzător.

Michael Kugelman, directorul Institutului pentru Asia de Sud din cadrul think tank-ului Wilson Center din Washington, a declarat că atât declarațiile UE, cât și cele ale Departamentului de Stat al SUA au fost „relativ blânde … având în vedere amploarea mare a fraudelor care au avut loc”.

La începutul acestei săptămâni, biroul ONU pentru drepturile omului a denunțat violențele împotriva partidelor politice și a candidaților. Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „modelul de hărțuire, arestări și detenții prelungite ale liderilor și susținătorilor” partidului lui Khan.

UE, SUA și Marea Britanie au declarat că vor colabora cu următorul guvern și nu au felicitat niciun candidat sau partid.

Declarația ministrului britanic de externe, David Cameron, a remarcat „îngrijorările serioase exprimate cu privire la corectitudinea și lipsa de incluziune a alegerilor”.

Împotriva lui Imran Khan au fost intentate mai multe procese judiciare, care l-au descalificat ca și candidat și l-au condamnat la perioade lungi de închisoare. El neagă orice încălcare. Imran Khan a fost înlăturat în 2022 după ce s-a a intrat în conflict cu puternica armată a țării, care neagă amestecul în politică. Partidul său a câștigat ultimele alegeri naționale din 2018.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...