Statele Unite: o tranziţie a puterii sub înaltă tensiune. Washingtonul este aproape blocat în așteptarea ceremoniei de învestire a noului președinte. Aproape doi din trei americani apreciază pozitiv atitutidea lui Biden după alegeri
Mii de membri ai Gărzii Naţionale în acest weekend şi 25.000 marţi seara, trenuri deviate spre Virginia, centrul oraşului Washington blocat: în această miercuri, la două săptămâni după atacarea Capitoliului de către partizanii lui Donald Trump, depunerea jurământului de către Joe Biden, care va fi al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, nu va semăna cu nicio alta.
Precauţiile nu sunt, evident, inutile: sâmbătă, un bărbat înarmat cu o falsă acreditare, cu o armă şi muniţie, 500 de cartuşe, a fost reţinut la un baraj. Şi capitala nu e singura în alertă. „Au existat ameninţări de terorism intern contra capitalelor statelor în toate Statele Unite”, a amintit guvernatorul din Kentucky, Andy Beshear, care a chemat şi el rezerviştii ca întăriri.
Mike Pence, garantul revenirii la calm
Vicepreşedintele Mike Pence, care va asista la ceremonia de învestitură, s-a declarat garant al revenirii la calm: în ultimele zile, a făcut o vizită trupelor staţionate la Congres şi, pentru prima dată de la rezultatul alegerilor din 7 noiembrie, i-a telefonat celei care îi va succeda, Kamala Harris.
Ceva care poate să-l agaseze pe Donald Trump, care nu va asista la ceremonie şi a luat avionul miercuri spre Mar-a-Lago, clubul lui privat din Florida unde intenţionează să se instaleze.
În vreme ce Camera Reprezentanţilor a votat joi o a doua punere sub acuzare a lui Donald Trump, pentru că a incitat la insurecţie, Joe Biden se străduiește să-şi traseze drumul, evitând referirile la preşedintele actual. După ce a prezentat joi un impresionant plan de salvare a economiei şi acţiuni pentru a stăvili pandemia, viitorul preşedinte a anunţat sâmbătă primele măsuri pe care intenţionează să le ia, prin decret, o dată ajuns în Biroul Oval: revenirea în Acordul de la Paris privind clima, ridicarea interdicţiei de intrare a cetăţenilor anumitor ţări musulmane sau prelungirea moratoriului privind expulzările şi confiscările imobiliare.
Unul din trei americani îl crede pe Trump învingător
Strategia lui de evitare pare să dea roade. Potrivit unui sondaj al institutului Pew Research, 64% dintre alegătorii întrebaţi consideră atitudinea lui Joe Biden de după alegeri „bună”, chiar „excelentă” – doar 23% cred acelaşi lucru despre Donald Trump.
Preşedintele de până acum părăseşte Casa Albă cu cel mai slab număr de „satisfăcuţi” de acţiunea sa: 29%, potrivit Pew Research. Şi 68% dintre participanţii la sondaj nu doresc ca Donald Trump să rămână o figură politică majoră.
Neîncrederea rămâne totuşi mare: doar jumătate dintre republicani cred că preşedintele care îşi încheie mandatul are o răspundere pentru insurgenţa din 6 ianuarie şi un alegător din trei crede că Donald Trump este „probabil” sau „sigur” câştigătorul alegerilor.
„America United”
Miercuri, ceremonia de învestitură va fi pusă sub semnul reconcilierii – „America United”. Joe Biden va mege să se reculeagă la cimitirul Arlington la mormântul Soldatului Necunoscut împreună cu mai mulţi dintre predecesorii săi, democraţii Barack Obama şi Bill Clinton, dar şi republicanul George W. Bush.
Latura festivă va include câteva staruri – printre care Lady Gaga care va cânta imnul american la Capitoliu. Revoltele au făcut aproape să fie uitat faptul că pandemia a impus deja un dispozitiv restrâns. Cele 200.000 de bilete alocate de obicei membrilor Congresului pentru a le distribui celor din administraţia lor au fost reduse în acest an… la un bilet de ales.
Sursa: Les Echos / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank