Statele Unite ordonă evacuarea parţială a ambasadei lor din Niger și ridică nivelul de alertă de la 3 la 4
Statele Unite au ordonat, miercuri, evacuarea personalului său neesenţial de la ambasada din Niamey, ca urmare a loviturii de stat date de militari pucişti împotriva preşedintelui Mohamed Bazoum, a anunţat Departamentul de Stat, transmite News.ro.
„Din cauza acestei evoluţii, Departamentul de Stat a ordonat plecarea angajaţilor guvernamentali neesenţiali şi a familiilor lor din ambasadă”, se arată într-un anunţ postat miercuri seara pe site-ul său.
În acelaşi timp, Departamentul de Stat a ridicat nivelul de alertă pentru Niger de la 3 la 4, recomandând tuturor cetăţenilor americani să nu călătorească în această ţară din cauza situaţiei de securitate. Acesta a redus activităţile ambasadei SUA din Niamey şi a încetat toate operaţiunile zilnice, subliniind că poate interveni doar în situaţii de urgenţă.
Mai mulţi cetăţeni americani s-au îmbarcat miercuri la bordul unor zboruri de repatriere franceze şi italiene de la Niamey, dar SUA nu au ordonat nicio evacuare generală a cetăţenilor săi.
Statele Unite au condamnat ferm răsturnarea preşedintelui Bazoum, dar, spre deosebire de Franţa şi de alte ţări europene, nu au ordonat până în prezent nicio evacuare şi nici nu şi-au suspendat ajutorul acordat Nigerului, în valoare de câteva sute de milioane de dolari.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat miercuri cu preşedintele Bazoum, reiterând sprijinul SUA pentru reinstaurarea preşedintelui ales, în acord cu ţările din Africa de Vest (ECOWAS). „Statele Unite sunt angajate în găsirea unei soluţii paşnice care să permită Nigerului să rămână un partener puternic în securitatea şi dezvoltarea regiunii”, se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Şeful diplomaţiei americane a vorbit deja cu preşedintele Nigerului marţi, precum şi la începutul crizei, şi a făcut apeluri repetate la partenerii Statelor Unite din regiune, inclusiv Nigeria şi Uniunea Africană.
În timpul unei conferinţe de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că nu există niciun indiciu privind ameninţări împotriva americanilor din Niger sau a unor facilităţi americane precum ambasada. „În general, situaţia din Niamey rămâne calmă, dar este fluidă”, a spus el. SUA au, de asemenea, aproximativ 1.000 de soldaţi desfăşuraţi în această ţară în cadrul luptei împotriva grupurilor jihadiste din Sahel.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank