Statele Unite se retrag din acordul privind impozitarea minimă a multinaționalelor
Uniunea Europeană (UE) a declarat marți că „regretă” decizia noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, de a-și retrage țara din acordul internațional care introduce un impozit minim de 15% pe profiturile multinaționalelor, încheiat în urma unor negocieri îndelungate în 2021, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Printre zecile de decizii luate în prima sa zi de mandat, și în numele redobândirii „suveranității naționale” și a „competitivității economice”, Donald Trump a decis că acordul semnat sub egida OCDE nu are „niciun efect în Statele Unite”.
Pentru a combate o cursă a fiscalității orientată în jos, aproximativ 140 de țări s-au angajat, la sfârșitul anului 2021, să introducă un impozit pe profit de minimum 15% pentru multinaționale, precum și un mecanism menit să distribuie mai bine impozitarea giganților digitali acolo unde aceștia își desfășoară efectiv activitatea.
Potrivit OCDE, această reformă fiscală majoră ar fi trebuit să aducă venituri fiscale de peste 200 de miliarde de dolari în fiecare an.
Deși administrația precedentă și fostul președinte Joe Biden au tras de timp în timpul negocierilor și al integrării acordului în legislația americană, aceasta a profitat în cele din urmă de marele său plan verde (IRA), votat în 2022, pentru a include o dispoziție care să permită aplicarea primului pilon al acordului.
Comisia Europeană „regretă” decizia Casei Albe, dar „consideră că merită să ne luăm timp pentru a discuta aceste aspecte cu noua administrație fiscală din Statele Unite, pentru a înțelege mai bine întrebările lor și pentru a ne explica poziția”, a reacționat Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru afaceri economice, în cadrul unei conferințe de presă.
Documentul publicat de noua președinție cere, de asemenea, Departamentului Trezoreriei să pregătească „măsuri de protecție” pentru țările care impun sau intenționează să impună impozite „extrateritoriale sau care afectează în mod disproporționat întreprinderile americane”.
„Nu numai că Trump tocmai a omorât reforma fiscală slabă a OCDE, dar amenință, de asemenea, să distrugă tot ceea ce a fost construit de-a lungul unui secol” în ceea ce privește impozitarea întreprinderilor, a reacționat Alex Cobham, șeful ONG-ului Tax Justice Network, care militează pentru o impozitare mai echitabilă.
Impozitul pe profit în Statele Unite a fost redus de la 35 % la 21 % atunci când programul major de reducere a impozitelor al lui Donald Trump a fost votat în timpul primului său mandat, în 2017.
Însă rata efectivă, adică rata plătită efectiv de întreprinderi, se situează în jurul valorii de 9 % din 2018, față de 16 % în 2014, potrivit Government Accountability Office (GAO), organismul de audit al Congresului SUA.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.