G4Media.ro

Statele Unite și aliații lor din Asia (Quad) se reunesc pentru a…

Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

Statele Unite și aliații lor din Asia (Quad) se reunesc pentru a contracara influența Chinei

Miniştrii de externe ai Statelor Unite, Australiei, Japoniei şi Indiei au început vineri discuţiile privind aprofundarea alianţei lor numite Quad, care urmăreşte să contracareze extinderea influenţei chineze în regiunea Asia-Pacific, notează AFP, citată de Agerpres.

„Împreună, formăm o reţea vitală de democraţii liberale care se angajează să coopereze concret şi să se asigure că toate ţările din zona Indo-Pacific, mari şi mici, sunt capabile să ia propriile decizii strategice, fără constrângere”, a declarat vineri, înainte de summit, ministrul australian de externe, Marise Payne.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a dat asigurări că, deşi Washingtonul se concentrează în prezent pe ameninţarea rusă din Ucraina, provocarea pe termen mai lung rămâne avansul Chinei, care contestă „ordinea tradiţională”.

„După părerea mea, nu există nicio îndoială că ambiţia supremă a Chinei este să devină cea mai mare putere militară, economică, diplomatică şi politică, nu numai în regiune, ci şi în lume”, a declarat el jurnalului The Australian în ajunul discuţiilor.

Grupul Quad a fost lansat în 2007, dar a prins contur cu adevărat abia un deceniu mai târziu, după ciocniri violente la frontiera dintre India şi China şi o desfăşurare a puterii militare chineze în Marea Chinei de Sud.

După exerciţii navale comune în 2020 în Golful Bengal, reuniunea de la Melbourne îşi propune să aprofundeze cooperarea în domenii precum lupta împotriva COVID-19, problemele legate de tehnologia informaţiei, în special desfăşurarea reţelelor de telecomunicaţii 5G, sau chiar schimbările climatice.

Ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, a explicat în ianuarie parlamentului de la Tokyo că alianţa Quad permite să se stabilească „o ordine liberă şi deschisă bazată pe statul de drept” în regiunea Asia-Pacific.

Pandemia a permis grupului să îşi asume o misiune mai largă decât limitarea puterii chineze.

Cele patru ţări au folosit acest cadru pentru a se angaja să distribuie 1,3 miliarde de vaccinuri, dintre care 500 de milioane au fost deja livrate, potrivit şefei diplomaţiei de la Canberra.

Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Korea de sud nu e ?

    • Evident ca este partener strategic, dar nu face parte din Quad, alianța formată dupa tsunamiul din Indonezia in 2004. Pe lista aliaților americani intra Coreea si Noua Zeelandă desigur.

  2. Atunci cand Europa se desprinde de lumea democratică, America isi cauta aliați in alta parte, aliati pe care oricum ii avea de foarte multă vreme. Poate ar trebui să-l lăsăm pe Macron sau Shultz sa ne decidă soarta, aici in Europa.

  3. E prea tarziu,China nu mai poate fi oprita , asta multumita prostilor de americani si vest europeni care le-au carat tehnologii si know how dupa 1989.

  4. Este o Alianța pasageră . Oricând poate să se destrame fiindcă nu este ca NATO. Un singur regim dacă se schimbă, se duce totul de râpă. Nu se poate vorbi de parteneriate strategice în cadrul acelui grup.

  5. China nu cred că mai poate fi oprită din drumul ei spre cea mai mare putere mondială, militar și economic, noi vedem acum când deja este târziu cum un regim totalitar și comunist va avea cea mai mare influența. Cine o va opri atunci când decide să invadeze Taiwan? Sancțiunile vor fi apă la flori.