Statele Unite: Unii angajatori sunt reticenți în a angaja absolvenți care au participat la proteste pro-palestiniene, potrivit unui sondaj
Absolvenții promoției 2024 au intrat într-o piață a locurilor de muncă dificilă și, pentru a înrăutăți situația, angajatorii devin din ce în ce mai reticenți în a-i angaja, scrie CNBC.
De fapt, 64% dintre angajatori au declarat că au devenit îngrijorați în privința angajării absolvenților în ultimii cinci ani, în sens mai larg, potrivit unui sondaj publicat recent de publicația Intelligent.com privind învățământul superior, realizat în rândul a 1.268 de lideri de afaceri din SUA.
Aproape o treime dintre angajatori sunt deosebit de îngrijorați de angajarea absolvenților care au participat la proteste pro-palestiniene în ultimele șase luni, în timp ce 22% sunt reticenți în a angaja absolvenți care au participat la aceste demonstrații.
Protestele pro-palestiniene au izbucnit în toate colegiile din SUA de la începutul războiului dintre Israel și Hamas. Gruparea militantă palestiniană Hamas a revendicat peste 1.200 de vieți în atacul terorist din 7 octombrie din Israel, potrivit cifrelor oficiale. Iar războiul Israel-Hamas care a urmat a ucis peste 35.000 de persoane în Gaza, potrivit autorităților sanitare palestiniene de acolo.
Studenți de la facultăți de profil s-au implicat, inclusiv de la Universitatea Columbia, Universitatea din Virginia, Universitatea din Michigan și Universitatea din Mississippi, printre altele.
Aproape două treimi dintre angajatori au declarat că sunt reticenți în a angaja protestatari pentru că aceștia ar putea avea un comportament conflictual la locul de muncă și peste jumătate spun că este din cauză că sunt prea politici și ar putea să-i facă pe ceilalți lucrători să se simtă inconfortabil, potrivit sondajului.
Printre alte motive se numără și faptul că îi percep pe protestatari ca fiind periculoși, lipsiți de o educație decentă și cu convingeri politice diferite de ale lor.
„Cu toată acoperirea dramatică a recentelor proteste din campusuri și a altor evenimente, este de înțeles că angajatorii ar putea dori să evite potențialele distrageri și conflicte la locul de muncă′, a declarat Huys Nguyen, consilier șef pentru educație și dezvoltarea carierei la Intelligent.com, pentru CNBC Make it.
„Cu toate acestea, judecarea candidaților pe baza opiniilor lor politice percepute poate crea o pantă alunecoasă pe care angajatorii ar trebui să încerce să o evite. Exercitarea libertății de exprimare și împărtășirea opiniilor personale cu privire la problemele sociale este un drept fundamental, iar angajatorii ar trebui să acorde prioritate abilităților, experienței și altor calificări legate de locul de muncă ale unui candidat în detrimentul oricăror prejudecăți politice”, a adăugat Nguyen.
Nu toți angajatorii sunt de aceeași părere. Aproximativ 21% dintre liderii de afaceri chestionați sunt dornici să angajeze absolvenți care au participat la proteste, deoarece apreciază franchețea lor, valorile puternice, dedicarea față de o cauză și convingerile politice care se aliniază cu ale lor. Între timp, 57% dintre lideri au rămas neutri cu privire la acest subiect.
Există posibilitatea ca subiectul să fie abordat în procesul de solicitare a unui loc de muncă, 31% dintre liderii de afaceri întrebând întotdeauna sau frecvent, în timpul interviurilor, despre implicarea unui candidat în proteste. Dar 54% au declarat că întreabă rareori despre acest subiect, potrivit sondajului.
„Opiniile politice nu ar trebui niciodată să fie luate în considerare în calificările unui candidat în timpul procesului de angajare”, a explicat Nguyen.
„Nu numai că nu este etic, dar nu are nicio influență semnificativă asupra capacității unui candidat de a îndeplini responsabilitățile postului. În plus, angajatorii care se dovedesc a fi părtinitori se pot expune unor ramificații legale în unele jurisdicții.”
Nguyen a subliniat că studenții și absolvenții de facultate nu trebuie neapărat să își reprime opiniile politice și activismul, dar trebuie să fie conștienți de faptul că unii angajatori au prejudecăți.
„Atunci când candidează pentru un loc de muncă, ei ar trebui să încerce să își păstreze profesionalismul, separând opiniile politice personale de obiectivele lor profesionale și să se concentreze pe evidențierea calificărilor lor pentru postul pentru care candidează”, a spus Nguyen.
„Recunoașteți că aceste prejudecăți există, dar nu vă lăsați paralizați de ele și concentrați-vă pe dezvoltarea unei mentalități adaptabile, devenind o persoană care învață pe tot parcursul vieții și având încrederea necesară pentru a depăși orice provocări actuale sau viitoare care ar putea apărea în călătoria dumneavoastră în carieră”, a adăugat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank